NRK Meny
Normal

– Sjakken trenger Magnus i en VM-tittelkamp

VM-tittelkampen mot Vishy Anand blir ikke bare gigantisk for Magnus Carlsen. At Carlsen er der, gjør også at den blir gigantisk for sjakksporten.

Magnus Carlsen

I november møter Magnus Carlsen den regjerende verdensmester Vishy Anand i til kamp om VM-tittelen. Norske sjakkeksperter tror dette blir minst like dramatisk som den spennende kvalifiseringen Carlsen akkurat har vært gjennom.

Foto: Morten Rakke / NTB scanpix

Viswanathan Anand

Vishy Anand har hatt verdensmestertittelen siden 2007. I fjor kunne han nok en gang smykke seg med tittelen etter møtet med Boris Gelfand. I år er det norske Magnus Carlsen som skal forsøke å spille inderen ned fra VM-tronen.

Foto: Misha Japaridze / Ap
Garry Kasparov

Norske Jon Ludvig Hammer mener rammene rundt tittelkampen mellom Carlsen og Anand blir som da sjakklegende Garry Kasparov kjempet om VM-titler. Det gjorde russeren sist i 2000.

Foto: HEINO KALIS / Reuters
Magnus Carlsen

Magnus Carlsen var totalt utslitt etter den lange VM-kvalifiseringsturneringen i London. Han tror tittelkampen mot Anand blir like dramatisk.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– De som har kvalifisert seg til VM-kamper før har ofte ikke vært de som folk regner som verdens beste, derfor har den ikke vært så stor som den kanskje skulle blitt. Men nå er alle helt enige i at Carlsen er verdens beste sjakkspiller, sier Jon Ludvig Hammer til NRK.no.

Carlsen sikret seg VM-tittelkampen da han vant kvalifiseringsturneringen i London etter en høydramatisk avslutning. I november venter kamp om tittelen som verdensmester mot tittelforsvarer Vishy Anand.

– Det blir et høydepunkt, uten tvil. Det er litt farlig å si, for nå har kandidatturneringen vært et fyrverkeri. Men likevel, sier Hammer.

– Carlsen trengs i VM-kamp

Hammer mener VM-tittelkampen får tilbake sin virkelige storhetsstatus når Carlsen er den som skal møte regjerende verdensmester Anand.

Den norske sjakkspilleren tror rammen rundt tittelkampen mellom Carlsen og Anand blir som da russeren Kasparov spilte om verdensmestertitler. Det er 13 år siden.

– Det er veldig bra for VM at Magnus er med, for han spiller på en litt ny måte. Sjakken trenger Magnus i en VM-kamp, for å få vekk praksisen om at man veldig enkelt ga seg med remis. Magnus kommer til å si at her skal vi kjempe gjennom 12 partier, ikke si seg fornøyd med uavgjort. Det kommer til å bli en av de beste noensinne, sier Hammer.

– Gigantisk

Carlsen har selv uten VM-tittelen vært dominerende i sjakk de siste årene. I desember slo han sjakklegenden Garry Kasparovs verdensrekord med tidenes høyeste rating.

– Det blir gigantisk stort. Det er det største som er i sjakkverdenen, sier Simen Agdestein til NRK.no om den kommende tittelkampen.

– Der tror jeg Magnus har veldig gode muligheter. Styrken til Vishy Anand er at han er en stødig og balansert person. Men jeg tror han begynner å bli sliten og merke alderen, sier Agdestein.

Tror på Carlsen-seier

Hammer er optimist på Carlsens VM-tittelmuligheter, men tror Anand vil gi betydelig motstand for den norske sjakkspilleren.

– Den eneste uromomentet er at Magnus kan bli litt for dominerende. Men Anand har vunnet fire på rad. Hvis Magnus dominerer dette, blir han definitivt en verdig verdensmester. Men jeg tør ikke håpe på at det blir så enkelt, sier Hammer.

Sjakkpresidenten i Norge, Jøran Aulin-Jansson, er sterk i tro på at vi Norge i løpet av 2013 får en verdensmester i sjakk.

– Han kommer til å få knallhard kamp av Anand, men jeg er ganske sikker på at Magnus kommer til å vinne, sier han til NRK.no.

Utslitt Carlsen

Carlsen var totalt utslitt etter den lange kvalifiseringsturneringen i London, og uttalte at de tre ukene i London var det tøffeste han har opplevd. Innsatsen ble belønnet med VM-tittelkamp.

– Det blir kjempegøy. Det var jo den store «bountyen» ved å være med her, så hva skal man si? Det blir gøy, men det er heldigvis lenge til, sa en sliten Carlsen da turneringen i London var over.

Og VM-tittelkampen i november har han ikke rukket å ofre mange tankene ennå.

– Om en stund kommer jeg nok til å begynne å tenke på det, men jeg tror ikke forberedelsene blir så annerledes fra her. Antagelig blir det vel like dramatisk, sier han.

Siste nytt

 • Bøkko går lagtempo

  Håvard Bøkko ersatter Sindre Henriksen på lagtempoen. Det bekrefter landslagssjef Sondre Skarli til NRK. Henriksen hadde store problemer på kvartfinalen. De to andre på laget er Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen.

  Bøkko
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Kasai sikter mot to nye OL

  Noriaki Kasai deltok i sitt første OL i 1992, og ble tidenes eldste OL-medaljør i Sotsji-lekene for fire år siden. Selv om det ikke har blitt noen medaljer i Sør-Korea, så sikter han videre, skriver Eurosport. Hvis japaneren gjennomfører målet sitt vil han være 53 år når han hopper under OL i 2026.

  Kasai
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Gull-Krüger: – Surrealistisk

  Simen Hegstad Krüger viste frem OL-medaljene da han landet på Gardermoen mandag.

  – Hele OL har vært en surrealistisk opplevelse. Jeg trenger noen dager for å lande litt. Jeg tror fortsatt ikke helt at medlajene er mine når jeg ser på dem, sier han.

  Simen Hegstad Krüger
  Foto: MARTIN JUTKVAM

Sendeplan

Kl. Program Kanal