NRK Meny
Normal

– Alle har gjort et for dårlig forarbeid

HOLMENKOLLEN (NRK): Landslagssjef Vidar Løfshus er forberedt på et nytt djupsnørenn, men tror Holmenkollen har mer kontroll enn Falun.

Vidar Løfshus

VIL HA SAMARBEID: Vidar Løfshus konstaterer at milde vintrer har gitt langrennsarrangørene nye utfordringer.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Løypepreparering er VM-vinterens store samtaletema så langt. I Falun gikk diskusjonene høyt både blant kombinert- og langrennsløpere – fordi den ene verdensmesteren etter den andre ble kåret i løyper der løperne vasset i løssnøen.

Verst var det på den avsluttende femmila i Falun, da det la seg et tjukt lag oppå traseer som allerede minnet mest om elver av strøsukker.

– Det ble jo nesten parodisk, fastslår den norske landslagssjefen i langrenn, Vidar Løfshus.

– Ikke til å unngå

Han var blant dem som lot de svenske arrangørene får gjennomgå mest. Nå håper og tror han at verdenseliten blir møtt av bedre forhold på norsk snø i Holmenkollen til helga.

– Jeg tror faktisk arrangørene her takler det bedre enn de gjorde i Falun, for de har operert mer under sånne forhold i Holmenkollen. Så jeg tror det blir fastere her. Men det er meldt varmt og godt, så jeg tror ikke det er til å unngå at det blir løst her også, sier Løfshus.

Selv om han har vært kritisk, erkjenner han at arrangørene av skirenn står overfor store utfordringer:

– Når vi har klart å skape så milde vintrer, så er det litt vanskelig å få preparert det ordentlig, konstaterer han.

Holmenkollen

HARDT ARBEID: Løypemannskapene jobber på spreng for å lage gode forhold i Holmenkollen til helga.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Må løeses i fellesskap

Også skiskytterne har den samme typen utfordringer, og i VM-byen Kontiolahti har arrangørene fått gjennomgå av blant andre Emil Hegle Svendsen.

Nå mener Løfshus skifamilien har et felles ansvar for å sikre bedre løyper i framtida.

– Vi har nok gjort et for dårlig forarbeid alle sammen når det gjelder å vite hvordan man skal preparere under sånne forhold. Det er noe vi må løse i fellesskap, sier Løfshus.

Mandag formiddag ble det kjørt dumperlass på dumperlass med snø inn på stadion i Holmenkollen. Ute i traseen er det nok snø – uten at det er noen garanti for at det blir faste forhold.

– Vi har kontroll på snøen. Jeg har fått beskjed fra de som er ansvarlig for løypene om at dette kommer til å gå veient, sier daglig leder Kristin Vestgren Sæterøy i Holmenkollen skifestival.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Ingebrigtsen hjemkomst