Hopp til innhold

65 år og fallskjermhopper: – Jeg kommer aldri til å bli lei

STAVANGER (NRK): Roar Frøiland har holdt på med fallskjermhopping i 47 år, og har over 5500 fallskjermhopp og to kongepokaler bak seg. Nå hopper han for en ny NM-tittel.

Roar Frøiland

RUTINERT: Roar Frøiland har over 5500 hopp på samvittigheten.

Foto: NRK

Hjernen din må være skrudd sammen litt annerledes enn vanlige folk for å kaste deg frivillig ut av et fly, kun med en tynn skjerm på ryggen. Og når du i tillegg har gjort det over 5500 ganger, da kan du godt bli omkalt som gal.

Roar Frøiland fra Stavanger begynte med fallskjermhopping som 18-åring. 47 år senere, som 65-åring, holder han fortsatt koken.

– Fallskjerm har vært livet mitt siden jeg var atten. Jeg tror aldri jeg kommer til å bli lei av å hoppe ut av et fly, sier Frøiland.

To kongepokaler

– Her er det bratt, så her må du holde deg godt fast.

Den 65 år gamle fallskjermhopperen klatrer oppover trappa til loftet, med NRK på slep. Gamle minner skal rotes frem fra et lass med pappesker – og spesielt to skinnende minner skiller seg ut.

Vel, de var hvert fall skinnende en gang i tiden.

– De ser jo ikke ut vet du, de trenger en puss. Kongen hadde nok blitt skuffet, sier Stavanger-karen idet han drar frem to kongepokaler.

Kongepokaler

KONGEPOKALER: Frøiland har mistet tellinga på antall NM-titler, men har i alle fall to synlige bevis på at han har vært Norges beste fallskjermhopper.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

En fra 1978, og en fra 1983. Navnet «Roar Frøiland» er risset inn i sølvet. Fallskjermpresisjon er øvelsen.

– Jeg var én centimeter fra å ta den tredje, men det får gå, sier han og smiler.

Han har mange minner der oppe på loftet i Stavanger. Pokaler, medaljer, og gamle fallskjermer. Noen ville kanskje vist de fram på peishylla eller på veggen, men ikke Roar.

– Man kan ikke leve i fortiden. Det jeg har gjort, det er gjort. Det er ferdig. Nå er det ny konkurranse, sier 65-åringen, og sikter til NM i fallskjermpresisjon som gjennomføres på Sola denne helgen.

Hopper med OL-skjermen

Fallskjermspresisjon har aldri vært en OL-gren, men Frøiland kan likevel skryte av å ha vært en del av De olympiske leker. Han hoppet nemlig, som eneste nordmann, under åpningsseremonien i Seoul i 1988.

Landing OL

ÅPNINGSSEREMONI: Roar Frøiland var en del av den spektakulære åpningsseremonien før Seoul-OL i 1988.

Foto: ARKIV

– Det brølet som møtte oss da vi kom ned der, det var ubeskrivelig. Jeg får frysninger fortsatt, sier han.

Skjermen han brukte i Sør-Korea for 30 år siden har vært lite brukt siden, men når fallskjermpresisjon nå atter en gang er tilbake på NM-programmet var det på tide å dra opp den gamle godbiten igjen.

– Målet er å ha det gøy, så får vi se. Etter alle disse årene vet jeg ikke hvordan det kommer til å gå, sier han.

Roar Frøiland

TILBAKE I AKSJON: OL-skjermen fra 1988 har ikke blitt brukt siden da. Denne helga flyr OL-ringene over Sola.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Blinken der nede på Sola Baseballbane er bare to centimeter i diameter. Én kilometer oppe i lufta hopper en 65-åring ut fra flyet, med OL-skjermen fra 1988 på ryggen.

Et drøyt minutt senere lander han 50 centimeter unna blinken.

– Det var kjempekjekt! Kanonbra!, roper Frøiland engasjert til NRK, som om det skulle vært hans første fallskjermhopp noensinne.

– Det var vanskelige forhold, så 50 centimeter er greit. Egentlig var det over grensen med vind i dag, men vi gjør det beste ut av det.

Det var det første av seks hopp. Resten skal unnagjøres denne helgen, og 65-åringen gleder seg som en unge.

– Får du det samme kicket fortsatt?

– Ja! Nå har jeg ikke hoppet i konkurranse på mange år, men det var kjempegøy. Det var akkurat som om jeg var mange, mange år tilbake i tid.

Roar landing

LANDING: 65-åringen landet 50 centimeter unna blinken i sitt første hopp.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal