65 år og fallskjermhopper: – Jeg kommer aldri til å bli lei

STAVANGER (NRK): Roar Frøiland har holdt på med fallskjermhopping i 47 år, og har over 5500 fallskjermhopp og to kongepokaler bak seg. Nå hopper han for en ny NM-tittel.

Roar Frøiland

RUTINERT: Roar Frøiland har over 5500 hopp på samvittigheten.

Foto: NRK

Hjernen din må være skrudd sammen litt annerledes enn vanlige folk for å kaste deg frivillig ut av et fly, kun med en tynn skjerm på ryggen. Og når du i tillegg har gjort det over 5500 ganger, da kan du godt bli omkalt som gal.

Roar Frøiland fra Stavanger begynte med fallskjermhopping som 18-åring. 47 år senere, som 65-åring, holder han fortsatt koken.

– Fallskjerm har vært livet mitt siden jeg var atten. Jeg tror aldri jeg kommer til å bli lei av å hoppe ut av et fly, sier Frøiland.

To kongepokaler

– Her er det bratt, så her må du holde deg godt fast.

Den 65 år gamle fallskjermhopperen klatrer oppover trappa til loftet, med NRK på slep. Gamle minner skal rotes frem fra et lass med pappesker – og spesielt to skinnende minner skiller seg ut.

Vel, de var hvert fall skinnende en gang i tiden.

– De ser jo ikke ut vet du, de trenger en puss. Kongen hadde nok blitt skuffet, sier Stavanger-karen idet han drar frem to kongepokaler.

Kongepokaler

KONGEPOKALER: Frøiland har mistet tellinga på antall NM-titler, men har i alle fall to synlige bevis på at han har vært Norges beste fallskjermhopper.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

En fra 1978, og en fra 1983. Navnet «Roar Frøiland» er risset inn i sølvet. Fallskjermpresisjon er øvelsen.

– Jeg var én centimeter fra å ta den tredje, men det får gå, sier han og smiler.

Han har mange minner der oppe på loftet i Stavanger. Pokaler, medaljer, og gamle fallskjermer. Noen ville kanskje vist de fram på peishylla eller på veggen, men ikke Roar.

– Man kan ikke leve i fortiden. Det jeg har gjort, det er gjort. Det er ferdig. Nå er det ny konkurranse, sier 65-åringen, og sikter til NM i fallskjermpresisjon som gjennomføres på Sola denne helgen.

Hopper med OL-skjermen

Fallskjermspresisjon har aldri vært en OL-gren, men Frøiland kan likevel skryte av å ha vært en del av De olympiske leker. Han hoppet nemlig, som eneste nordmann, under åpningsseremonien i Seoul i 1988.

Landing OL

ÅPNINGSSEREMONI: Roar Frøiland var en del av den spektakulære åpningsseremonien før Seoul-OL i 1988.

Foto: ARKIV

– Det brølet som møtte oss da vi kom ned der, det var ubeskrivelig. Jeg får frysninger fortsatt, sier han.

Skjermen han brukte i Sør-Korea for 30 år siden har vært lite brukt siden, men når fallskjermpresisjon nå atter en gang er tilbake på NM-programmet var det på tide å dra opp den gamle godbiten igjen.

– Målet er å ha det gøy, så får vi se. Etter alle disse årene vet jeg ikke hvordan det kommer til å gå, sier han.

Roar Frøiland

TILBAKE I AKSJON: OL-skjermen fra 1988 har ikke blitt brukt siden da. Denne helga flyr OL-ringene over Sola.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Blinken der nede på Sola Baseballbane er bare to centimeter i diameter. Én kilometer oppe i lufta hopper en 65-åring ut fra flyet, med OL-skjermen fra 1988 på ryggen.

Et drøyt minutt senere lander han 50 centimeter unna blinken.

– Det var kjempekjekt! Kanonbra!, roper Frøiland engasjert til NRK, som om det skulle vært hans første fallskjermhopp noensinne.

– Det var vanskelige forhold, så 50 centimeter er greit. Egentlig var det over grensen med vind i dag, men vi gjør det beste ut av det.

Det var det første av seks hopp. Resten skal unnagjøres denne helgen, og 65-åringen gleder seg som en unge.

– Får du det samme kicket fortsatt?

– Ja! Nå har jeg ikke hoppet i konkurranse på mange år, men det var kjempegøy. Det var akkurat som om jeg var mange, mange år tilbake i tid.

Roar landing

LANDING: 65-åringen landet 50 centimeter unna blinken i sitt første hopp.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Siste nytt

 • Thingnes Bø fikk revansj

  Det ble seier til Johannes Thingnes Bø på fellesstarten i Anterselva, det siste rennet før VM. Etter å ha tapt sluttspurten mot franske Emilien Jacquelin i går, smakte det trolig ekstra godt med 19 treff og god fart i sporet på fellesstarten.

  På siste skyting stod seieren mellom ham og en annen franskmann, Quentin Fillon Maillet. Begge måtte gå en strafferunde, men nordmannen var sterkest på sisterunden.

  – Det var en veldig fin seier. Det var masse følelser som skulle ut. Jeg slapp litt byrden i dag og hadde det veldig moro, sier han.

  Dette var Thingnes Bø sin fjerde seier for sesongen, hans første på et 20-skuddsløp.

  Fillon Maillet sikret andreplassen, mens Jakov Fak fra Slovenia ble nummer tre.

  Vetle Sjåstad Christiansen gikk inn til nok en fjerdeplass, hans fjerde for sesongen.

  – Fyttikatta, jeg er lei av å komme på fjerdeplass. Men jeg er utrolig fornøyd med å klare å ta Peiffer de siste femti. Jeg har ikke sett mange tilfeller av noen som klarer å gå forbi på dette korte oppløpet, og det var bare så vidt det gikk, sier Christiansen om spurtduellen mot tyske Arnd Peiffer som ble nummer fem.

  Erlend Bjøntegaard viste at han endelig er i form igjen etter ryggtrøbbelet og endte på sjetteplass.

 • Mesut Özil forlater Arsenal

  En oppsiktsvekkende historie i toppfotballen er endelig over: Arsenal bekrefter at Mesut Özil forlater klubben og reiser til Fenerbahce i Tyrkia. Den tyske verdensmesteren, Arsenals best betalte, fikk ikke spille på ett år etter krangler med klubben.

 • Riiber nummer to i Lahti

  Jarl Magnus Riiber nådde ikke opp mot Akito Watabe i søndagens verdenscuprenn i kombinert i Finland. Han måtte nøye seg med 2.-plassen.

  For annet år på rad vant Watabe i Lahti. Japaneren slo Riiber med 10,8 sekunder.

  Den norske storfavoritten greide ikke å svare da Watabe slo til med et rykk halvveis ut i langrennet. Riiber prøvde seg på et siste magedrag på tampen, men det hjalp ikke

  Jørgen Graabak og Jens Lurås Oftebro endte på 7.- og 8.-plass.

  Åpningsrenn langrenn Beitostølen
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal