Hopp til innhold

65 år og fallskjermhopper: – Jeg kommer aldri til å bli lei

STAVANGER (NRK): Roar Frøiland har holdt på med fallskjermhopping i 47 år, og har over 5500 fallskjermhopp og to kongepokaler bak seg. Nå hopper han for en ny NM-tittel.

Roar Frøiland

RUTINERT: Roar Frøiland har over 5500 hopp på samvittigheten.

Foto: NRK

Hjernen din må være skrudd sammen litt annerledes enn vanlige folk for å kaste deg frivillig ut av et fly, kun med en tynn skjerm på ryggen. Og når du i tillegg har gjort det over 5500 ganger, da kan du godt bli omkalt som gal.

Roar Frøiland fra Stavanger begynte med fallskjermhopping som 18-åring. 47 år senere, som 65-åring, holder han fortsatt koken.

– Fallskjerm har vært livet mitt siden jeg var atten. Jeg tror aldri jeg kommer til å bli lei av å hoppe ut av et fly, sier Frøiland.

To kongepokaler

– Her er det bratt, så her må du holde deg godt fast.

Den 65 år gamle fallskjermhopperen klatrer oppover trappa til loftet, med NRK på slep. Gamle minner skal rotes frem fra et lass med pappesker – og spesielt to skinnende minner skiller seg ut.

Vel, de var hvert fall skinnende en gang i tiden.

– De ser jo ikke ut vet du, de trenger en puss. Kongen hadde nok blitt skuffet, sier Stavanger-karen idet han drar frem to kongepokaler.

Kongepokaler

KONGEPOKALER: Frøiland har mistet tellinga på antall NM-titler, men har i alle fall to synlige bevis på at han har vært Norges beste fallskjermhopper.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

En fra 1978, og en fra 1983. Navnet «Roar Frøiland» er risset inn i sølvet. Fallskjermpresisjon er øvelsen.

– Jeg var én centimeter fra å ta den tredje, men det får gå, sier han og smiler.

Han har mange minner der oppe på loftet i Stavanger. Pokaler, medaljer, og gamle fallskjermer. Noen ville kanskje vist de fram på peishylla eller på veggen, men ikke Roar.

– Man kan ikke leve i fortiden. Det jeg har gjort, det er gjort. Det er ferdig. Nå er det ny konkurranse, sier 65-åringen, og sikter til NM i fallskjermpresisjon som gjennomføres på Sola denne helgen.

Hopper med OL-skjermen

Fallskjermspresisjon har aldri vært en OL-gren, men Frøiland kan likevel skryte av å ha vært en del av De olympiske leker. Han hoppet nemlig, som eneste nordmann, under åpningsseremonien i Seoul i 1988.

Landing OL

ÅPNINGSSEREMONI: Roar Frøiland var en del av den spektakulære åpningsseremonien før Seoul-OL i 1988.

Foto: ARKIV

– Det brølet som møtte oss da vi kom ned der, det var ubeskrivelig. Jeg får frysninger fortsatt, sier han.

Skjermen han brukte i Sør-Korea for 30 år siden har vært lite brukt siden, men når fallskjermpresisjon nå atter en gang er tilbake på NM-programmet var det på tide å dra opp den gamle godbiten igjen.

– Målet er å ha det gøy, så får vi se. Etter alle disse årene vet jeg ikke hvordan det kommer til å gå, sier han.

Roar Frøiland

TILBAKE I AKSJON: OL-skjermen fra 1988 har ikke blitt brukt siden da. Denne helga flyr OL-ringene over Sola.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Blinken der nede på Sola Baseballbane er bare to centimeter i diameter. Én kilometer oppe i lufta hopper en 65-åring ut fra flyet, med OL-skjermen fra 1988 på ryggen.

Et drøyt minutt senere lander han 50 centimeter unna blinken.

– Det var kjempekjekt! Kanonbra!, roper Frøiland engasjert til NRK, som om det skulle vært hans første fallskjermhopp noensinne.

– Det var vanskelige forhold, så 50 centimeter er greit. Egentlig var det over grensen med vind i dag, men vi gjør det beste ut av det.

Det var det første av seks hopp. Resten skal unnagjøres denne helgen, og 65-åringen gleder seg som en unge.

– Får du det samme kicket fortsatt?

– Ja! Nå har jeg ikke hoppet i konkurranse på mange år, men det var kjempegøy. Det var akkurat som om jeg var mange, mange år tilbake i tid.

Roar landing

LANDING: 65-åringen landet 50 centimeter unna blinken i sitt første hopp.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Sportsnyheter

Her koker det over for Lukaku - Martinez gir seg etter belgisk sjokkexit

De er rangert som nummer to på Fifa-rankingen, men Belgia røk på hodet ut av gruppe F. Da sjokkexiten var et faktum, rant det over for stjernespissen Romelu Lukaku.

Siste nytt

 • Her er landslagsstjernen i Bodø

  Mye tyder på at landslagsbacken Omar Elabdellaoui blir Bodø/Glimt-spiller.

  NRK var til stede på Bodø lufthavn da 30-åringen landet i formiddag.

  Der ble han hentet av en representant fra Bodø/Glimt. Hovedpersonen selv var ordknapp til de fremmøtte journalistene.

  Flere medier, blant andre Avisa Nordland og Nettavisen, erfarte torsdag kveld at Elabdellaoui nærmer seg Glimt.

  30-åringen har stått uten klubb den siste tiden etter at kontrakten med den tyrkiske storklubben Galatasaray ble terminert. Ifølge TV 2 har Elabdellaoui avslått et tilbud fra amerikansk toppserie.

  Nyttårsaften for snart to år siden pådro Elabdellaoui seg skader i øynene under nyttårsfeiring i Tyrkia. Dette skjedde etter at fyrverkeri gikk av og traff ham i ansiktet.

  14 måneder senere gjorde han comeback for Galatasaray

  Elabdellaoui står oppført med 49 landskamper for Norge.

  Fotballspiller Omar Elabdellaoui på plass på Bodø lufthavn.
  Foto: Marius Guttormsen / NRK
 • Anderlecht og Arnstad får dansk hovedtrener

  Anderlecht har ansatt Brian Riemer som ny hovedtrener. Dansken går fra å være Thomas Franks assistent i Premier League-klubben Brentford.

  Brentford opplyser om ansettelsen i en Twitter -melding. Anderlecht har hatt en trøblete sesong med åtte tap på de første 16 kampene. Felice Mazzù fikk sparken i slutten av oktober etter å ha tatt over i sommer. Før det var det den tidligere storspilleren Vincent Kompany som hadde ansvaret.

  Den norske U21-landslagsspilleren Kristian Arnstad er en del av Anderlecht-stallen. 19-åringen har spilt elleve kamper, seks av dem fra start, denne sesongen.

  – Jeg er samtidig veldig glad på hans vegne at han har fått en velfortjent mulighet for å bli hovedtrener i en toppklubb med en fantastisk historie i Belgia og hele Europa, sier Thomas Frank som mister sin høyre hånd

  Anderlechts sportsdirektør Jesper Fredberg er også fra Danmark.

  (©NTB)

  Brian Riemer
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
 • Kombinert: Westvold Hansen i klar ledelse etter hoppdelen

  Gyda Westvold Hansen var lengst i hoppingen og går ut 12 sekunder foran italienske Annika Sieff i langrennet senere i kvinnenes verdenscuppremiere i kombinert.

  Gyda Westvold Hansen valgte å hoppe fra en avsats lavere fart enn konkurrentene og smalt til med 101 meter og fikk 134,3 poeng.

  – Det var et meget bra skihopp. Da jeg slapp bommen, hang jeg igjen med hælen så jeg måtte omstille meg og bare tråkke til. Kanskje jeg skal begynne med det, sa Westvold Hansen til TV 2.

  Ida Marie Hagen landet på 85 meter, og med 102,7 poeng er hun nest best av de norske, men er 2.06 minutter bak på en 10.-plass.

  Slik gikk det med de andre norske kvinnene:

  20) Marte Leinan Lund (76,5 meter) – 3.30 bak, 22) Mille Marie Hagen (76) – 3.38, 26) Thea Øihaugen (71,5) – 4.11.

  Langrennet på 5 kilometer går senere fredag.

  (©NTB)

  Gyda
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste