30.000 kinesere skal se Klæbo sprinte i 20 varmegrader: – Potensielt stort marked

Federico Pellegrino og Lucas Chanavat mot en hær av nordmenn, anført av Johannes Høsflot Klæbo. Det skal sette langrenn på kartet i verdens største land.

Skiløpere i Kina

PÅSKEFØRE: I 20 varmegrader skal norske langrennsstjerner, med Johannes Høsflot Klæbo (nr. 3 f.h.) vise kineserne hva langrenn er.

– Kina er et potensielt stort marked for langrenn, og jeg tror alle har å tjene på at vi får med kineserne. De satser stort mot OL Beijing i 2022, og da tror jeg dette kan være en god start på å få med Kina på verdensnivå.

Det sa Johannes Høsflot Klæbo under verdenscupavslutningen i Falun sist helg. Fredag ankom han Yanàn.

Der skal han lørdag gå en sprint FIS-rennstatus. Likevel blir det ikke noe vanlig FIS-renn.

Det kan bli et show uten like.

Går i shorts

– Det var over 20 grader da vi var ute og trente, så her går vi i shorts. De har laget en løype på rundt 1,4 kilometer, og det sies at det skal komme rundt 30.000 tilskuere, sier Anders Byström til NRK på telefon fra Kina.

Han er trener for det norske rekruttlandslaget i langrenn, og hele laget er på plass for å gå rennet.

Det samme er altså flere norske eliteløpere: Johannes Høsflot Klæbo, Eirik Brandsdal, Sindre Bjørnestad Skar og Håvard Taugbøl.

Klæbo møter sin aller tøffeste rival i sprint fra verdenscupen, regjerende verdensmester Federico Pellegrino fra Italia. Også den franske supersprinteren Lucas Chanavat er på plass.

På kvinnesiden er sveitsiske Laurien van der Graaf, men to verdenscupseirer denne sesongen, det største navnet.

Sprintløypa i Yanàn

BRUN SNØ: Slik ser sprintløypa i Yanàn ut dagen før rennet.

Foto: Anders Byström

Populær Klæbo

De norske rekruttløperne har allerede vært på skolebesøk for å vise fram langrennssporten. Anders Bystöm legger ikke skjul på at langrenn er fremmed – og eksotisk – i Kina.

Men én langrennsløper vet også kineserne hvem er. Johannes Høsflot Klæbo hadde så vidt kommet fram før autografjegerne dukket opp.

– Klæbo kom for et par-tre timer siden og har vært ute på trening. Han er stjerne her borte også. Det var en gutt som kom med bilde av Klæbo på trøya og var helt over seg da han fikk autograf, sier Byström.

Om kineserne får se Klæbo vinne, er mer usikkert. Som verdenscupfinalen i Falun viste, er det en sliten OL-konge som er ute på tur.

– Det var litt usikkert om Klæbo skulle dra, han har vært sliten, men nå er han her, sier Byström.

– Sydenfølelse

Eirik Brandsdal har allerede vært i Kina noen dager.

– Vi forflyttet oss fra Beijing til Yanàn i går. I Beijing gjorde vi som de fleste turister, tenker jeg. Vi besøkte olympiaparken, den forbudte by og silkemarkedet. Vi hadde også en morsom kveld på karaoke, skriver Brandsdal.

Nå er det sportslig fokus:

– I dag testet vi løypa. Imponerende bra med tanke på været. Da jeg kom ut av flyet i går, fikk jeg sydenfølelsen, melder Brandsdal.

Siste nytt

 • Sender ni hoppere til Klingenthal

  De norske landslagene sender ni hoppere til verdenscupen i Klingenthal i helgen:

  Menn: Johann Forfang (Tromsø SK), Robert Johansson (Søre Ål), Marius Lindvik (Rælingen), Thomas Aasen Markeng (Lensbygda), Robin Pedersen (Stålkameratene) og Daniel-André Tande (Kongsberg.

  Kvinner: Maren Lundby (Kolbukameratene) får med seg Silje Opseth (Holeværingen) og Anna Odine Strøm (Alta). Ingebjørg Saglien Bråten blir hjemme i Norge på grunn av skade.

  Hopp Damer, verdenscup Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Sjakk blir ikke rammet av Wada-dom

  Til tross for at Russland ikke får arrangere store mesterskap på grunn av WADAs utestengelse, vil ikke dette påvirke internasjonale sjakkturneringer neste år. Det er Aftenposten som skriver dette.

  I romjulen går VM i hurtig- og lynsjakk i Moskva hvor Magnus Carlsen blant annet skal forsvare VM-tittelen sin i lynsjakk. I mars går Det internasjonale skakkforbundets (FIDEs) kandidatturnering av stabelen i Jekaterinburg. Der møtes ti av verdens fremste sjakkspillere for å avgjøre hvem som blir Carlsens VM-utfordrer i november. Til sommeren skal Russland også arrangere sjakk-OL. FIDE er underlagt WADAs dopingreglement, men bekrefter at det ikke er aktuelt å frata russerne noen av disse turneringene.

  – Kontraktene for alle turneringene er signert. Men det er også umulig å flytte dem til andre arrangørsteder på så kort varsel, så de vil falle inn under unntakene som er tillatt fra WADA, skriver David Llada i en epost til Aftenposten. Han er markeds- og kommunikasjonssjef i FIDE.(NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Berit Roald
 • Ljungberg fekk sin fyrste siger

  Arsenal tok sin fyrste siger under Fredrik Ljungberg da dei slo byrival West Ham 3-1 borte måndag kveld. London-laget hadde ikkje vunne sidan 6.oktober i heimleg serie og er nå på 9.-plass i Premier League. Martinelli, Pepe og Aubameyang scora Arsenals mål.

  Arsenal feirar mål mot West Ham
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal