30.000 kinesere skal se Klæbo sprinte i 20 varmegrader: – Potensielt stort marked

Federico Pellegrino og Lucas Chanavat mot en hær av nordmenn, anført av Johannes Høsflot Klæbo. Det skal sette langrenn på kartet i verdens største land.

Skiløpere i Kina

PÅSKEFØRE: I 20 varmegrader skal norske langrennsstjerner, med Johannes Høsflot Klæbo (nr. 3 f.h.) vise kineserne hva langrenn er.

– Kina er et potensielt stort marked for langrenn, og jeg tror alle har å tjene på at vi får med kineserne. De satser stort mot OL Beijing i 2022, og da tror jeg dette kan være en god start på å få med Kina på verdensnivå.

Det sa Johannes Høsflot Klæbo under verdenscupavslutningen i Falun sist helg. Fredag ankom han Yanàn.

Der skal han lørdag gå en sprint FIS-rennstatus. Likevel blir det ikke noe vanlig FIS-renn.

Det kan bli et show uten like.

Går i shorts

– Det var over 20 grader da vi var ute og trente, så her går vi i shorts. De har laget en løype på rundt 1,4 kilometer, og det sies at det skal komme rundt 30.000 tilskuere, sier Anders Byström til NRK på telefon fra Kina.

Han er trener for det norske rekruttlandslaget i langrenn, og hele laget er på plass for å gå rennet.

Det samme er altså flere norske eliteløpere: Johannes Høsflot Klæbo, Eirik Brandsdal, Sindre Bjørnestad Skar og Håvard Taugbøl.

Klæbo møter sin aller tøffeste rival i sprint fra verdenscupen, regjerende verdensmester Federico Pellegrino fra Italia. Også den franske supersprinteren Lucas Chanavat er på plass.

På kvinnesiden er sveitsiske Laurien van der Graaf, men to verdenscupseirer denne sesongen, det største navnet.

Sprintløypa i Yanàn

BRUN SNØ: Slik ser sprintløypa i Yanàn ut dagen før rennet.

Foto: Anders Byström

Populær Klæbo

De norske rekruttløperne har allerede vært på skolebesøk for å vise fram langrennssporten. Anders Bystöm legger ikke skjul på at langrenn er fremmed – og eksotisk – i Kina.

Men én langrennsløper vet også kineserne hvem er. Johannes Høsflot Klæbo hadde så vidt kommet fram før autografjegerne dukket opp.

– Klæbo kom for et par-tre timer siden og har vært ute på trening. Han er stjerne her borte også. Det var en gutt som kom med bilde av Klæbo på trøya og var helt over seg da han fikk autograf, sier Byström.

Om kineserne får se Klæbo vinne, er mer usikkert. Som verdenscupfinalen i Falun viste, er det en sliten OL-konge som er ute på tur.

– Det var litt usikkert om Klæbo skulle dra, han har vært sliten, men nå er han her, sier Byström.

– Sydenfølelse

Eirik Brandsdal har allerede vært i Kina noen dager.

– Vi forflyttet oss fra Beijing til Yanàn i går. I Beijing gjorde vi som de fleste turister, tenker jeg. Vi besøkte olympiaparken, den forbudte by og silkemarkedet. Vi hadde også en morsom kveld på karaoke, skriver Brandsdal.

Nå er det sportslig fokus:

– I dag testet vi løypa. Imponerende bra med tanke på været. Da jeg kom ut av flyet i går, fikk jeg sydenfølelsen, melder Brandsdal.

Siste nytt

 • United-profil skrev ny kontrakt

  Den svenske midtstopperen Victor Nilsson Lindelöf (25) har forlenget sin kontrakt med Manchester United til sommeren 2024. Det opplyser Ole Gunnar Solskjærs klubb onsdag ettermiddag. Lindelöf har i alt spilt 74 kamper for United siden han kom til klubben sommeren 2017.

  Denne høsten har han dannet fast stopperpar med nysigneringen Harry Maguire. – Jeg har følt meg hjemme siden dagen jeg kom til United. Jeg har vokst betydelig både som spiller og person de siste to årene, og jeg er takknemlig for hjelpen og støtten fra alle i klubben, sier svensken.

  b450a975-5883-4faf-a830-b05e6a0e708a
  Foto: Mark Kerton / Mark Kerton
 • Kristoff-spurt gav etappeseier

  Alexander Kristoff viste gryende VM-form da han avsluttet best og vant åpningsetappen av sykkelrittet Tour of Slovakia onsdag.

  Åpningsdagen av det slovakiske rittet byr på ikke mindre enn to etapper. Den første på 138 kilometer med start og mål i Bardejov endte i massespurt, og der var Kristoff den klart sterkeste, og vant foran danske Michael Mørkøv.

  Senere onsdag skal det sykles en 7,4 kilometer lang individuell tempoetappe. Der bærer Kristoff naturlig nok ledertrøya etter seieren på åpningsetappen.

  Kristoff
  Foto: Thibault Camus / AP
 • Bullen avsluttet norsk fiasko-VM

  Det norske brytehåpet Grace Bullen vant sin første kamp, men røk 2-11 for Anastasia Nichita fra Moldova i åttedelsfinalen, dermed er hun ute av mesterskapet.

  Bullens videre skjebne og mulig OL-plass var avhengig om den samme Nichita tok seg videre fra kvartfinalen. Hun tapte derimot klart for japanske Risako Kawai.

  Bullen i 57-kilosklassen var det siste gjenværende norske håpet i mesterskapet.

  De øvrige fem norske utøverne, fire menn og menn kvinner, røk alle ut etter bare én eller to kamper på matta. Dermed ble årets VM ingen stor suksess for Norges vedkommende. (NTB)

  Grace Bullen
  Foto: Attila Kisbenedek / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal