1979-helten mot boikott

Han var med på boikotten av Moskva-OL i 1980, men Arne Larsen Økland mener at Norge bør delta i Beijing-OL.

Arne Larsen Økland i 1980.

Arne Larsen Økland i 1980.

Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

Arne Larsen Øklands scoring mot Tyskland november i 1979 sendte fotball-landslaget til Moskva-OL og kommentator Bjørge Lillelien til himmels.

Nett-TV: Historisk seier i 1979

- Kamerat Bresjnev, her kommer vi, ropte Lillelien, men etter at Russland invaderte Afghanistan i romjulen 1979 boikottet Norge Moskva-lekene sammen med en rekke vestlige land.

Hør: - Kamerat Bresjnev, her kommer vi!

En av de som ikke kom til OL på grunn av boikotten var spissen Arne Larsen Økland.

Idretten bør ha synspunkter. Det er helt feil å si a IOC ikke er noen politisk organisasjon - selvfølgelig er den det.

Arne Larsen Økland / NRK

- Det var veldig spesielt å kvalifisere seg til OL – det var første gang siden Berlin i 1936 . Vi syntes det var sabla gøy og for norsk fotball den gang var det stort, selv om OL ikke hadde A-status, forteller Larsen Økland til NRKSport.no.

For laget var det derfor en skuffelse da norsk idrett bestemte seg for å boikotte lekene.

Tor Røste Fossen

Tor Røste Fossen var trener for det norske laget som kvalifiserte seg til Moskva-OL.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Etter å ha tenkt meg om, mener jeg å huske at de fleste spillerne var mot boikott, sier Larsen Økland om beslutningen om å boikotte.

Fordel for Larsen Økland

For Arne Larsen Økland selv var imidlertid ikke boikott-avgjørelsen like vanskelig.

- Det var litt spesielt med meg fordi jeg skulle bli proff i Bayer Leverkusen, så jeg hadde mye å se frem til, sier ham.

Faktisk gjorde boikotten at han fikk en lettere start på proffkarrieren.

- Jeg var ikke så veldig opptatt av boikotten, fordi da fikk jeg være med på hele sesongoppkjøringen med Bayer Leverkusen.

Mot boikott i dag

Erfaringene fra 1980 gjør at Larsen Økland har tenkt gjennom problemstillingene om en eventuell boikott av Beijing-OL.

Det er som i utenrikspolitikken ellers. Det er bare hvis man har kontakt at man kan påvirke. Det har aldri vært noe snakk om at Norge skal bryte de diplomatiske forbindelsene med Kina.

Arne Larsen Økland / NRK

- Det er fryktelig vanskelig . Hvis man skal boikotte alle land som begår overgrep eller har en politikk man er svært uenig i så blir det mange land , sier han.

Dersom det likevel skulle komme på tale med en boikott så mener den gamle landslagsspissen at det bør gjøres på samme måte som for 28 år siden, ved at det er idrettsorganisasjonene og ikke de enkelte utøverne som bestemmer seg for å boikotte.

- Hver enkelt utøver har sine meninger, men det er idretten som bør fronte. En kan ikke forvente at enkeltutøvere skal gjøre det, sier Arne Larsen Økland til NRKSport.no.

Siste nytt

 • NM-planen for kvinnene er klar

  Åtte lag fra 1. divisjon spiller kvalifisering i slutten av denne måneden, mens 12 lag går rett inn i første runde av fotball-NM for kvinner. Det opplyser Norges Fotballforbund på sitt nettsted.

  NM for menn måtte avlyses som følge av koronapandemien.

  NM-finale fotball kvinner LSK kvinner - Vålerenga (5-1)
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Jumbo-Visma-sjef kastet ut av Tdf

  Jumbo-Visma-lagets sportsdirektør Merijn Zeeman skal ha oppført seg truende mot en UCI-ansatt og får ikke lenger jobbe i akkrediterte soner i Tour de France.

  Det melder TV 2, som viser til opplysninger fra Tour-arrangøren ASO. Zeeman er sjef for blant annet sammenlagtleder Primoz Roglic og norske Amund Grøndahl Jansen.

  France Cycling Tour de France
  Foto: Christophe Petit-tesson / AP
 • Breddefotballen må vente til 2021

  Seriefotballen for bredden utsettes til neste år. Det bekrefter Norges Fotballforbund (NFF) i en pressemelding. Regjeringen har ikke åpnet for normal trening for alle enda, og på det grunnlaget avlyses seriespill i breddefotballen for seniorer.

  – Dette er en trist dag for forbundsstyret, 18 fotballkretser og ikke minst alle klubber og spillere som er berørt og har hatt et håp om seriespill i 2020, sier fotballpresident Terje Svendsen, og fortsetter:

  – For de gjenværende seriene i senior breddefotball satt vi opp avdelinger med få lag og korte reiseavstander. Når regjeringen til tross for dette likevel ikke har åpnet opp for normal kontakttrening igjen nå, så har vi ikke noe annet valg enn å avlyse sesongen. Det er rett og slett ikke lenger praktisk mulig å gjennomføre sesongen over hele landet.

  Det betyr at forbundet kansellerer sesongen for 2. divisjon for kvinner og Norsk Tipping-ligaen for menn.

  Vold i fotballen
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal