1979-helten mot boikott

Han var med på boikotten av Moskva-OL i 1980, men Arne Larsen Økland mener at Norge bør delta i Beijing-OL.

Arne Larsen Økland i 1980.

Arne Larsen Økland i 1980.

Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

Arne Larsen Øklands scoring mot Tyskland november i 1979 sendte fotball-landslaget til Moskva-OL og kommentator Bjørge Lillelien til himmels.

Nett-TV: Historisk seier i 1979

- Kamerat Bresjnev, her kommer vi, ropte Lillelien, men etter at Russland invaderte Afghanistan i romjulen 1979 boikottet Norge Moskva-lekene sammen med en rekke vestlige land.

Hør: - Kamerat Bresjnev, her kommer vi!

En av de som ikke kom til OL på grunn av boikotten var spissen Arne Larsen Økland.

Idretten bør ha synspunkter. Det er helt feil å si a IOC ikke er noen politisk organisasjon - selvfølgelig er den det.

Arne Larsen Økland / NRK

- Det var veldig spesielt å kvalifisere seg til OL – det var første gang siden Berlin i 1936 . Vi syntes det var sabla gøy og for norsk fotball den gang var det stort, selv om OL ikke hadde A-status, forteller Larsen Økland til NRKSport.no.

For laget var det derfor en skuffelse da norsk idrett bestemte seg for å boikotte lekene.

Tor Røste Fossen

Tor Røste Fossen var trener for det norske laget som kvalifiserte seg til Moskva-OL.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Etter å ha tenkt meg om, mener jeg å huske at de fleste spillerne var mot boikott, sier Larsen Økland om beslutningen om å boikotte.

Fordel for Larsen Økland

For Arne Larsen Økland selv var imidlertid ikke boikott-avgjørelsen like vanskelig.

- Det var litt spesielt med meg fordi jeg skulle bli proff i Bayer Leverkusen, så jeg hadde mye å se frem til, sier ham.

Faktisk gjorde boikotten at han fikk en lettere start på proffkarrieren.

- Jeg var ikke så veldig opptatt av boikotten, fordi da fikk jeg være med på hele sesongoppkjøringen med Bayer Leverkusen.

Mot boikott i dag

Erfaringene fra 1980 gjør at Larsen Økland har tenkt gjennom problemstillingene om en eventuell boikott av Beijing-OL.

Det er som i utenrikspolitikken ellers. Det er bare hvis man har kontakt at man kan påvirke. Det har aldri vært noe snakk om at Norge skal bryte de diplomatiske forbindelsene med Kina.

Arne Larsen Økland / NRK

- Det er fryktelig vanskelig . Hvis man skal boikotte alle land som begår overgrep eller har en politikk man er svært uenig i så blir det mange land , sier han.

Dersom det likevel skulle komme på tale med en boikott så mener den gamle landslagsspissen at det bør gjøres på samme måte som for 28 år siden, ved at det er idrettsorganisasjonene og ikke de enkelte utøverne som bestemmer seg for å boikotte.

- Hver enkelt utøver har sine meninger, men det er idretten som bør fronte. En kan ikke forvente at enkeltutøvere skal gjøre det, sier Arne Larsen Økland til NRKSport.no.

Siste nytt

 • Ackermann etappevinner i Vueltaen

  Sam Bennett syklet først over mål på den 9. etappen av Vuelta a España, men mistet seieren etter at TV-bildene viste at han dyttet Emils Liepins.i feltet tidligere på etappen. Dermed gikk seieren til Pascal Ackermann fra Tyskland.

  Ackermann
  Foto: Ander Gillenea / AFP
 • Aron Dønnum forlenget med Vålerenga

  Aron Dønnum har forlenget kontrakten med eliteserieklubben Vålerenga til 2024. – Jeg vil at Vålerenga skal sitte igjen med noe om jeg blir solgt, sier han.

  I begynnelsen av september gikk en overgang til italienske Lecce i vasken. 22 år gamle Dønnums opprinnelige kontrakt med Oslo-klubben varte ut 2021. Nå er den forlenget til juli 2024.

  – Det er en veldig viktig signering for oss, og det at han skriver under på en så lang kontrakt viser Arons kjærlighet til Vålerenga, sier Dag-Eilev Fagermo til Vålerengas nettsted.

  Aron Dønnum
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Dyre koronatester skaper problemer

  USA er blant nasjonene som ikke har råd til å delta i alle verdenscuphelgene i langrenn på grunn av kostnaden for koronatesting, skriver Aftonbladet.

  Ifølge avisen må flere nasjonale skiforbund regne nøye på hvilke konkurranser de har råd til å delta i den kommende vinteren.

  For utøvere må testes én gang før avreise og én gang etter ankomst. Med en prislapp på rundt 1500 kroner per test, blir det store beløp.

  – Det er en stor uro vi har. Sparepengene våre kommer bare til å rekke til halve vinteren. Vi må virkelig håpe på enklere og billigere tester framover, sier USAs landslagssjef Chris Grover til Aftonbladet.

  VQnRSSvCa_I
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal