Her er Sotsji-OLs nykommere

12 nye OL-øvelser får sin ilddåp i Sotsji. Norge stiller med gullfavoritter i flere av dem.

Norge sender sin største OL-tropp noensinne til Sotsji (117), mye på grunn av de mange nye grenene som står på programmet.

I Sotsji skal det utdeles medaljer i 98 øvelser, i Vancouver var det 86. Altså har 12 nye øvelser blitt lagt til OL-programmet, som gjør Sotsji til tidenes største vinter-OL.

Se hele OL-programmet her eller nederst i saken

 • Hvilken av de nye øvelsene har kommet for å bli? Er det noen av dem du vil ha ut? Si din mening nederst i kommentarfeltet!

Her er de 12 nye øvelsene:

 • Fristil ski, halfpipe (for kvinner og menn):

Twintip-ski, altså ski med tupp i begge ender, har blitt enormt populært det siste tiåret, og de beste utøverne holder et skyhøyt nivå. Sporten har også vist seg som en stor TV-suksess i ekstremsport-mesterskapet X Games.

De to skituppene gir utøverne friheten til å både satse og lande baklengs.

Andreas Håtveit

GULLKANDIDAT: Andreas Håtveit er Norges fremste twintip-kjører. Om alt går veien, kan han ta OL-gull i slopestyle.

Foto: Claes-Tommy Herland/Skiforeninge / NTB scanpix

Etter å ha vært en del av X Games-programmet i lang tid, får kjørere som Andreas Håtveit muligheten i Sotsji-OL. Norge har imidlertid kun én deltager i halfpipe på ski: Jon Anders Lindstad.

Han er kapabel til å kjøre seg frem til finaleplass, men er neppe god nok til medalje.

 • Fristil ski, slopestyle (for kvinner og menn):

Slopestyle på ski kan fort bli Norges nye paradegren i OL-sammenheng.

Slopestyle er altså øvelsen der utøverne kjører en løype spekket med store hopp og rekkverk-elementer. Utøverne blir vurdert utfra vanskelighetsgraden på triksene, høyde og hvor god flyt det er i utøverens «run».

Her har Norge en gullkandidat i Andreas Håtveit, som vant verdenscupstevnet i Copper Mountain i desember. Per-Kristian Hunder kan også hevde seg på en topp dag.

På kvinnesiden har var Tiril Sjåstad-Christiansen regnet som en medaljekandidat, men hun måtte trekke seg som følge av en skade.

 • Snowboard, slopestyle (for kvinner og menn):

De norske snowboardkjørerne har herjet i slopestyle i flere år, men frem til nå har øvelsen kun vært representert i X Games. I Sotsji står øvelsen endelig på programmet, og Norge har et av verdens sterkeste slopestyle-lag. Øvelsen kjøres i den samme løypa som fristilkjørerne (se forrige avsnitt for mer informasjon om hvordan øvelsen fungerer).

Det norske lagets store stjerne er Torstein Horgmo, men han falt på trening før OL og mister lekene.

Silje Norendal

GULLKANDIDAT: Snowboardkjører Silje Norendal kan, om alt skulle klaffe, bli olympisk mester i slopestyle.

Foto: Julie Jacobson / Ap

Likevel har Norge flere andre utøvere som kan være med i medaljekampen. Både Ståle Sandbech, Gjermund Bråten og Emil André Ulsletten er med.

I kvinneklassen stiller veteranen Kjersti Buaas og fjorårets X Games-vinner Silje Norendal for Norge. Norendal må regnes blant gullfavorittene, mens Buaas også kan ta medalje på en god dag - dersom ikke fallet i kvalifiseringen setter henne for mye tilbake.

 • Hopping for kvinner, normalbakke

Er det OLs mest etterlengtede øvelse? Kvinner har hoppet på ski helt siden de første organiserte rennene på midten av 1800-tallet. Likevel har jentene måttet kjempe for å få sine egne konkurranser.

Først på 1990-tallet fikk kvinnene være med som prøvehoppere for herrene, og i 2004 ble det startet en egen kontinentalcup for kvinner. Først i 2011/2012 fikk kontinentalcupen status som verdenscup. Etter flere protester og opprør fra utøverne om manglende OL-deltagelse, ga IOC til slutt etter.

I Sotsji arrangeres det ett hopprenn for kvinner, i normalbakken.

Svendsen, Bø, Solemdal og Berger

GULLFAVORITTER: Tarjei Bø, Tora Berger, Emil Hegle Svendsen og Synnøve Solemdal tok mixed-stafett-gull i Nove Mesto-VM i fjor.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Norge stiller med tre utøvere: Line Jahr, Maren Lundby og Helena Olsson Smeby. Ingen av dem er imidlertid ventet å kunne kjempe om medalje.

 • Mixed-stafett i skiskyting:

Mixed-stafett – der to kvinner og to menn går sammen og danner et firerlag i stafett – har de siste årene blitt en fast del både i verdenscupen og i verdensmesterskapet til skiskytterne. Nå har øvelsen blitt OL-gren.

Det er svært gode nyheter for Norge, som har tre strake VM-gull i mixed-stafett.

Under fjorårets VM i skiskyting tok Norge et suverent gull på mixed-stafetten i Nove Mesto. På det norske laget gikk Tora Berger, Synnøve Solemdal, Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen. Det er meget mulig at de samme fire får tillit også i Sotsji-OL.

 • Mixed lagkonkurranse i aking:

Aking er en smal idrett i Norge, men lenger sør i Europa og i USA er aking en av OL-grenene som trekker flest mennesker til TV-skjermen. Derfor har akerne blitt belønnet med øvelsen mixed lagkonkurranse.

Slik fungerer det: Hver nasjon stiller med fire utøvere: én mannlig single-aker, en kvinnelig single-aker og til slutt en toer-kjelke - enten to menn, to kvinner eller ett av hvert kjønn kjører sammen. Nasjonen med lavest totaltid etter at alle fire har kjørt, vinner gull.

Norge stiller ikke lag i lagkonkurransen i aking.

 • Mixed lagkonkurranse i kunstløp:

Kunstløp er sammen med ishockey OLs største gren, og får nå sin egen lagkonkurranse.

Slik fungerer det: Hver nasjon stiller med seks løpere: én kvinnelig kunstløper, én mannlig kunstløper, ett parløp-par og ett isdans-par.Forskjellen på parløp og isdans ligger først og fremst i at parløperne bedømmes utfra kast, piruetter og løft, mens isdanserne bedømmes utfra rytme, estetisk bevegelse til musikken og samspillet mellom de to danserne.

Figure Skating Olympics

KUNSTLØP FOR LAG: Seks kunstløpere fra hver nasjon kjemper sammen om å vinne den nye lagkonkurransen i kunstløp.

Foto: Darko Bandic / Ap

Alle deltagende nasjoner gjennomfører et kortprogram, før de fem beste nasjonene går videre til friprogrammet.

I friprogrammet får utøverne stor frihet til å sette sammen et program som krever kreativitet, nye øvelser og tekniske vanskeligheter.

Nasjonen med høyest totalscore etter at alle seks utøvere har gjennomført sitt friprogram, vinner gull. Norge stiller ikke lag i lagøvelsen i kunstløp.

 • Snowboard, paralellslalåm (for kvinner og menn):

To snowboardere starter likt på toppen av hver sin slalåmløype, og premisset er enkelt: førstemann til mål går videre til neste runde. I hver runde kjøres det imidlertid to omganger, slik at de konkurrerende utøverne får prøvd begge løypene. Det er vanlig utslagsrunder, der det konkurreres først i åttedelsfinale, kvartfinale, semifinale og til slutt finale.

Løypa er 320 meter lang.

Fra Norge stiller Hilde Katrine Engeli, men det er ikke ventet at Engeli vil kunne hevde seg i toppen. Engeli har en 10.-plass som best fra årets verdenscup, men overrasket stort da hun ble verdensmester i 2011.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «aa» i nytt vindu

Siste nytt

 • Rosenborg ute av Europaligaen

  Til tross for et hederlig uavgjortresultat borte mot tyske Leipzig torsdag var Rosenborg langt unna kvalifisering til sluttspillet i Europaligaen. Med ett poeng på seks kamper i gruppespillet havnet trønderne helt sist i gruppe B. Celtic og Salzburg avanserer til utslagsrundene.

  Foto: Michael Sohn / AP
 • Røthe mister verdenscuprenn

  Sjur Røthe har dessverre blitt forkjølet og reiser ikke til helgens verdenscupkonkurranser i Davos, opplyser Norges Skiforbund i en pressemelding.

  Mathias Rundgreen fra Team Veidekke Midt-Norge kommer inn i det norske laget til søndagens 15 km.

  World Cup i Langrenn på Beitostølen 2018
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Brakseier for ishockeylandslaget

  Petter Thoresens utvalgte slo til med sterke 6-1 over Hviterussland i åpningskampen av firenasjonersturneringen i Lørenskog ishall. Norge møter Ungarn fredag, som tapte 3-0 for Frankrike i dag.

  MECA hockey games Norge-Hviterussland 6-1.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Vinterstudio
VM svømming kortbane
V-cup alpint: Super-G menn
NRK Sport Live: V-cup alpint og V-cup skiskyting
NRK Sport Live: V-cup alpint og V-cup skiskyting
Vinterstudio