NRK Meny
Normal

103 løpere kjørte ut: Jansrud kritisk til FIS

Mer enn hver tredje alpinist kjørte ut i løpet av Kitzbühel-helgen. Kjetil Jansrud mener tallene viser dårlig planlegging av FIS.

Aksel Lund Svindal ble enda et offer for den farlige venstresvingen i Kitzbühel. Nordmannen kom seg heldigvis på beina og vinket til publikum.

STYGT FALL: Aksel Lund Svindal fløy flere meter før han skjøt fart inn i sikkerhetsnettet under lørdagens utforrenn.

Jansrud

VIL HA DEBATT: Kjetil Jansrud ønsker diskusjon rundt alpinistenes sikkerhet.

Foto: Poppe, Cornelius> / NTB scanpix

– Det var helt i grenseland. De (FIS) kan ikke innrømme feil, men når du velger å stoppe et renn etter 30 løpere, sier det mye, svarer Jansrud på spørsmål om Kitzbühel-utforen var for farlig.

Lørdag gikk Marcel Hirscher hardt ut mot Det internasjonale skiforbundet (FIS), og østerrikeren mente blant annet at utforrennet ikke burde vært gjennomført.

Han var også kritisk til renndirektør Markus Waldners tidligere uttalelser om å gjøre utforsporten «mer spektakulær».

Endret løypene

Jansrud stusser først over at verdenscuplederen uttaler seg så kritisk siden teknikeren hverken kjørte eller skal kjøre utforrenn fremover.

Men han mener østerrikeren har et poeng. Nordmannen påpeker at tanken bak løypeendringene egentlig var god: hoppe lengre, men lavere. Ha færre svinger, men mer fart gjennom bruk av terreng.

– I visse løyper har man klart det bra. I Kitzbühel: absolutt ikke, sier Jansrud.

Han mener løypa har blitt mer spektakulær, men også enda vanskeligere. Særlig ved Hausbergkanten hvor Svindal og to andre løpere kjørte ut.

– Jeg tviler på at det var intensjonen, men det burde noen ha sett. Og det burde vært vurdert. Spørsmålet er om det ble vurdert og om de tenker nok på utøverne, sier Jansrud.

– Det er lett å komme frem til «nei» etter helgen, men at de må tenke seg enormt godt om i rennene som kommer, og ikke minst neste år, er det ingen tvil om, sier fartskjøreren.

I dagens utfor ble det tre stygge fall i samme sving.

103 fullførte ikke

I lørdagens utforrenn kjørte 6 av 30 løpere ut før rennet ble stanset. Totalt kjørte 103 alpinister ut i løpet av helgens øvelser.

Da utforrennet ble stanset, begrunnet Waldner avgjørelsen med at forholdene var for vanskelige for løperne bak de 30 beste.

USA-sjef Sasha Rearick reagerte og mener FIS kun skal forholde seg til forholdene – ikke utøverne.

– Det er respektløst overfor de som står på start. Det er mange gode alpinister, og en helt feil vinkling på det, sier Jansrud.

Waldner står for begrunnelsen når han prater med NRK. Rennsjefen mener sikten ble dårligere utover formiddagen.

– Vi har ansvaret for utøverne. Vi mener det ikke var håndterbart for enkelte utøvere, og derfor valgte vi å stoppe rennet, sier Waldner, som også er uenig i at Hausbergkanten er blitt vanskeligere.

– Vi gjennomførte to treninger uten problemer og uten en eneste kommentar, sier rennsjefen.

Jansrud understreker at balansegangen mellom tøffe løyper og sikkerhet er veldig vanskelig siden idretten er avhengig av interessen.

Men nå var det for dårlig planlegging, mener nordmannen.

– Denne helgen blir det veldig synlig. Da synes jeg det er greit å starte en diskusjon, sier Jansrud.

Siste nytt

 • Hauger mester i Tyskland

  Motorsport-talentet Dennis Hauger (14) vant søndag det tyske mesterskapet i gokart. Han er den yngste vinneren gjennom tidene i mesterskapet som er går for å være det tøffeste og største i verden med fører fra et 20-talls nasjoner. Hauger er nå ferdig med gokart og tar steget opp til formelbil neste år.

  Dennis Hauger
  Foto: CRG
 • Rooney-scoring i nytt Everton-tap

  Wayne Rooney scoret søndag karrierens 12. Premier League-mål mot Arsenal, men Everton ble likevel sendt under nedrykksstreken med 2-5-tap på Goodison Park. Arsenal er på sin side oppe på 16 poeng, ni poeng bak serieleder Manchester City.

  Wayne Rooney
  Foto: Oli Scarff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien fotball: Brann - Rosenborg