Hopp til innhold

101 spørsmål om sjakk

Hva lurer du på om sjakk? Det finnes mange spørsmål om sjakk, og i en ny bok prøver Steve Giddins å svare på 101 av dem.

sjakk
Foto: Mel Evans / AP

Kanskje en sjakkbok kan være en ide’ til julegave? NRK sjakk har sett på en del nye utgivelser som kan være verdt en titt. Her er den første:

Ny bok:

101 Chess Questions Answered

101 Chess Questions Answered
Steve Giddins
Gambit forlag (ekstern lenke)

Her tar vi alt fra den spede begynnelse med ”Hvordan blir jeg medlem av en sjakklubb” til mer tyngre sjakk-teoretiske spørsmål. Vanskelighetsgraden i svarene, mer enn i spørsmålene, gjør at boken kanskje vil gå over hodet på de helt ferske og kan virke noe enkel på de garvede.

Men dette er bok du som klubbspiller kan lære en hel del av.

Hvert spørsmål er stort sett besvart med et parti som viser poeng som ”Hva er sterkest av en springer og en løper i et sluttspill” og ”Når er en bonde svak”. Diagrammene er plassert slik at du også godt kan bruke boken til egen trening ved å prøve å finne de rette trekkene.

Enkelte spørsmål er nok konstruert nettopp for å få vist en godbit av et sjakkparti, som f.eks ”Noe spillere, som Tal, var berømte for sine veldig spekulative offer. Hvorfor gjorde de dette?”

I stillingen har Tal alt ofret en løper. Hvordan knuser han nå sin motstander Smyslov? Hvit trekker:

Tal-Smyslov trekk 18.

1.Dxf7! Da1+ 2.Kd2 Txf7 3.Sxf7+ Kg8 4.Txa1 Kxf7 5.Se5+ Ke6 6.Sxc6 Se4+ 7.Ke3 Lb6+ 8.Ld4 og svart ga opp i en håpløs stilling.

Et av de bedre spørsmålene i boken er likevel ”bør jeg kjøpe en sjakkcomputere” Forfatteren gir et rungende ja på spørsmålet og gir et slående eksempel på hva en sjakkcomputer er, nemlig en maskin, helt uten følelser. Eksempelt er ingen kombinasjon, men for oss mennesker en svært unaturlig manøver. Kan du finne svarts beste trekk her?(Da er du god!)

Anand-Kasimdzhanov trekk 19.

Stillingen er fra VM i 2005 i partiet mellom Anand og Kasimdzhanov.
Kasimdzhanov som har svart spilte her 19.-Sf6?. Etter 20.Lc5 ryker bonden på d6 og svart får en håpløs stilling. De gjenstående trekkene var 20.Lc5 exf4 21.gxf4 Tc8 22.Lxd6 Dd8 23.Lb4 Db6 24.a3 Sh5 25.Kb1 Lxf4 26.Sd5 Lxd5 27.Txd5 Lb8 28.Thd1 c3 29.Td7 1-0

Men altså: Begge de to verdensstjernene var enige om at trekket 19.-Sf6 ikke holder, og at svarts stilling allerede var tapt. På 19.-Txb6 følger hxg4 og svart mister enten løperen på h6 eller den på e6.
Om du ikke ser det beste trekket selv, så tar det et sjakkprogram få sekkunder å fastslå at etter 19.-Sh2! , så er svart enda med å kjempe om poengene, etter f.eks 20.De3 Sf3. Poenget er at en maskin ikke har betenkeligheter med å sette en brikke rett i slag, den sjekker alle trekk som en…ja, som en maskin.

Grei nok bok

Boken er som de fleste sjakkbøker på engelsk, men sjakknotasjonen er jo universell så det ”sjakkfaglige” får man med seg om man ikke behersker språket til det fulle.

Men hvorfor forfatteren har plukket ut akkurat de spørsmålene han har gjort er et mysterium. Dette med spørsmålene er vel mer et hjelpemiddel for en forfatter som gjerne vil skrive en bok, men ikke helt vet om hva.

Om enkelte spørsmål og svar kan være noe unødvendig i disse internettider så er det alt i alt en grei nok bok.

NRK Sjakk vil kommentere flere nye bøker i tiden fremmover.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal