101 spørsmål om sjakk

Hva lurer du på om sjakk? Det finnes mange spørsmål om sjakk, og i en ny bok prøver Steve Giddins å svare på 101 av dem.

sjakk
Foto: Mel Evans / AP

Kanskje en sjakkbok kan være en ide’ til julegave? NRK sjakk har sett på en del nye utgivelser som kan være verdt en titt. Her er den første:

Ny bok:

101 Chess Questions Answered

101 Chess Questions Answered
Steve Giddins
Gambit forlag (ekstern lenke)

Her tar vi alt fra den spede begynnelse med ”Hvordan blir jeg medlem av en sjakklubb” til mer tyngre sjakk-teoretiske spørsmål. Vanskelighetsgraden i svarene, mer enn i spørsmålene, gjør at boken kanskje vil gå over hodet på de helt ferske og kan virke noe enkel på de garvede.

Men dette er bok du som klubbspiller kan lære en hel del av.

Hvert spørsmål er stort sett besvart med et parti som viser poeng som ”Hva er sterkest av en springer og en løper i et sluttspill” og ”Når er en bonde svak”. Diagrammene er plassert slik at du også godt kan bruke boken til egen trening ved å prøve å finne de rette trekkene.

Enkelte spørsmål er nok konstruert nettopp for å få vist en godbit av et sjakkparti, som f.eks ”Noe spillere, som Tal, var berømte for sine veldig spekulative offer. Hvorfor gjorde de dette?”

I stillingen har Tal alt ofret en løper. Hvordan knuser han nå sin motstander Smyslov? Hvit trekker:

Tal-Smyslov trekk 18.

1.Dxf7! Da1+ 2.Kd2 Txf7 3.Sxf7+ Kg8 4.Txa1 Kxf7 5.Se5+ Ke6 6.Sxc6 Se4+ 7.Ke3 Lb6+ 8.Ld4 og svart ga opp i en håpløs stilling.

Et av de bedre spørsmålene i boken er likevel ”bør jeg kjøpe en sjakkcomputere” Forfatteren gir et rungende ja på spørsmålet og gir et slående eksempel på hva en sjakkcomputer er, nemlig en maskin, helt uten følelser. Eksempelt er ingen kombinasjon, men for oss mennesker en svært unaturlig manøver. Kan du finne svarts beste trekk her?(Da er du god!)

Anand-Kasimdzhanov trekk 19.

Stillingen er fra VM i 2005 i partiet mellom Anand og Kasimdzhanov.
Kasimdzhanov som har svart spilte her 19.-Sf6?. Etter 20.Lc5 ryker bonden på d6 og svart får en håpløs stilling. De gjenstående trekkene var 20.Lc5 exf4 21.gxf4 Tc8 22.Lxd6 Dd8 23.Lb4 Db6 24.a3 Sh5 25.Kb1 Lxf4 26.Sd5 Lxd5 27.Txd5 Lb8 28.Thd1 c3 29.Td7 1-0

Men altså: Begge de to verdensstjernene var enige om at trekket 19.-Sf6 ikke holder, og at svarts stilling allerede var tapt. På 19.-Txb6 følger hxg4 og svart mister enten løperen på h6 eller den på e6.
Om du ikke ser det beste trekket selv, så tar det et sjakkprogram få sekkunder å fastslå at etter 19.-Sh2! , så er svart enda med å kjempe om poengene, etter f.eks 20.De3 Sf3. Poenget er at en maskin ikke har betenkeligheter med å sette en brikke rett i slag, den sjekker alle trekk som en…ja, som en maskin.

Grei nok bok

Boken er som de fleste sjakkbøker på engelsk, men sjakknotasjonen er jo universell så det ”sjakkfaglige” får man med seg om man ikke behersker språket til det fulle.

Men hvorfor forfatteren har plukket ut akkurat de spørsmålene han har gjort er et mysterium. Dette med spørsmålene er vel mer et hjelpemiddel for en forfatter som gjerne vil skrive en bok, men ikke helt vet om hva.

Om enkelte spørsmål og svar kan være noe unødvendig i disse internettider så er det alt i alt en grei nok bok.

NRK Sjakk vil kommentere flere nye bøker i tiden fremmover.

Siste nytt

 • Manchester United videre

  Manchester United holdt lenge en knapp 1-0-ledelse etter en straffe fra Juan Mata rett før pause, men to sene mål av innbytterne Marcus Rashford og Mason Greenwood sørget for en komfortabel 3-0-seier i ligacupen mot Luton.

  Luton hadde en stor dobbelsjanse ti minutter før slutt, men debutant Dean Henderson vartet opp med en kanonredning.

  Britain Soccer League Cup
  Foto: Nick Potts / AP
 • Positiv koronatest for Moyes

  West Ham-manager David Moyes og spillerne Issa Diop og Josh Cullen har alle avgitt positive tester for koronaviruset. Det bekrefter klubben tirsdag kveld.

  Klubbens medisinske apparat ble informert om de positive testresultatene mens laget var på London stadion for å forberede seg til tirsdagens møte i ligacupen mot Hull.

  De tre var symptomfrie på covid-19, men manageren og de to spillerne forlot areaen og reiste hjem. Kampen spilles fortsatt

  FILE PHOTO: Premier League - West Ham United vs Stoke City
  Foto: David Klein / Reuters
 • Første runde i cupen trukket

  Den første runden av kvinnenes cup ble trukket i pausen av landskampen mellom Norge og Wales.

  20 lag deltar i cupen i år. Åtte førstedivisjonslag møtes for å avgjøre hvem de skal møte i den første runden, mens de ti toppserielagene og de to nedrykkede lagene fra forrige sesong er klare for første runde.

  Slik ser trekningen ut

  Øvrevoll Hosle/Amazon Grimstad – Avaldsnes
  Røa – Fart
  Klepp – Vålerenga
  Åsane/Hønefoss – Sandviken
  Rosenborg – Kolbotn
  LSK Kvinner – Lyn
  Arna-Bjørnar – Grei / KIL/Hemne
  Fløya/Medkila – Stabæk

  NM-finale fotball kvinner LSK kvinner - Vålerenga (5-1)
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal