NRK Meny
Normal

Northug: – Artigere at Tord tar bronse enn at jeg tar gull

Etter femmila var det Tord Asle Gjerdalens bronse hele landslaget ville snakke om. Både Northug og treneren satte det foran gullet til Northug.

Video a6f4bcea-6cb4-4bcf-b63c-02a7e9238748.jpg

Se intervju med medaljevinnerne Northug og Gjerdalen.

Topp tre

Maxim Vylegzhanin, Petter Northug og Tord Asle Gjerdalen etter femmila i Holmenkollen.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Med tre nordmenn blant de fire beste, leverte det norske herrelandslaget i langrenn en fantastisk avslutning på årets VM.

Mest gledelig var prestasjonen til Gjerdalen.

- Det som er mest artig i dag er at Tord tar bronsen, sa Northug med sitt eget gull rundt halsen.

Er det større enn ditt eget gull?

- Ja, faktisk.

– Det er rørende

Da Northug vant VM-gull på femmila i Liberec for to år siden fikk han god hjelp av nettopp Gjerdalen på slutten. Det har han ikke glemt.

- Vi må ikke glemme at han hjalp meg til gull på femmila i Liberec-VM og at han etter det gikk på en smell. Han måtte trene mye alternativt, men har aldri gitt opp. Han har stått på, og det er rørende at han kommer tilbake og tar VM-bronsen på femmila i Holmenkollen. Han fortjener det så utrolig mye, sier Northug.

 • Har herrelandslaget nå tilbakevist kritikken mot dårlig prestasjoner bak Northug? Si din mening nederst i saken!

Gjerdalen har brukt usedvanlig mye krefter på å komme seg tilbake på toppnivå. Han forteller at det i perioder har vært knalltungt.

- Våren 2009 hadde jeg noen joggeturer der jeg måtte starte med rolig gange etterfulgt av rolig jogging. Og så måtte jeg gi meg etter et kvarter for å gå inn og spise, dusje og legge meg.

- Jeg måtte hvile. Etter en sånn tur var jeg like sliten som det gutta var etter en tre timer lang treningsøkt, sier han.

Satt langt inne

Gjerdalen hadde overbevist i Liberec-VM, og hadde fryktelig lyst til å toppe VM med et enda bedre OL i Vancouver. Derfor var det enda vanskeligere å akseptere at kroppen var utslitt.

- Det er jo vanskelig å gå inn etter et kvarter fordi jeg visste at OL var nær, og så et VM på hjemmabane, derfor ville jeg få i gang treningen. Min utfordring har vært å hvile mer enn jeg har ønsket, sier Gjerdalen etter søndagens VM-bronse.

Da landslagstrener Morten Aa Djupvik skulle fortelle om medaljen til Gjerdalen, presset tårene på for treneren. .

- Det er den plasseringen som rører meg aller mest i dag. Vi forventet liksom at Petter skulle kjempe om gullet, men tredjeplassen til Tord satt langt inne og det ligger mye hardt arbeid bak den. Han har vist en utrolig motivasjon og tro på veien, sier Aa Djupvik.

Les mer om norsk medaljefangst:

Saken fortsetter under videoen!

Tord Asle Gjerdalen

Tårene rant da Tord Asle Gjerdalen møtte kjæresten Elisabeth Olimb (t.v.) etter femmila.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

- Har vært en lang vei

Gjerdalen selv medgir at VM-medaljen har kostet.

- Det har vært en lang vei. Men jeg har hatt mange gode hjelpere, og jeg har jobbet sammen med familie, lagkamerater og støtteapparat. Vi har virkelig kjempa for å komme tilbake, og jeg ser på dette som en lagseier, rett og slett, sier han til NRK.

Han kan nå se tilbake på et VM med stafettgull og individuell bronse. Selv om han rangerer stafetten litt høyere, blir dagens innsats stående som en god nummer to.

Selv er han opptatt av laginnsatsen.

- Det blir konge å stå to stykker på pallen. Og vi må heller ikke glemme at vi har Sjur Røthe på fjerde og Petter Eliassen på ellevte. Jeg må si at det norsk herrelangrenn er ganske stort for tiden, slår Gjerdalen fast.

Lykkelig Sundby

Sjur Røthe gikk et kjempeløp og endte på en flott fjerdeplass under to sekunder bak Gjerdalen. Petter Eliassen lå godt an de siste kilometerne, men falt fra pallkampen.

Martin Johnsrud Sundby havnet på 24. plass søndag, men smilte likevel fra øre til øre da han krysset målstreken.

- Jeg kan ikke gjøre annet enn å smile i dag. Jeg er på verdens desidert beste herrelandslag, sier han til NRK.

Saken fortsetter under videoen!

Video Sundby smiler av gutta

Martin Johnsrud Sundby var ekstatisk etter målgang, til tross for 24.-plassen.

Overbevisende VM

Sin egen femmil oppsummerer han på følgende måte:

- Jeg følte meg pigg i tre runder, men så har jeg krampe fra nakken og ned på de to siste.

Det har flere ganger blitt stilt spørsmål ved bredden i norsk herrelangrenn. Bak den ubestridte eneren Northug har det vært tynt, mener mange.

Blant annet har NRKs egen ekspert, Thomas Alsgaard, åpent kritisert løperne bak Northug for å prestere altfor dårlig.

Men VM-innsatsen tyder på noe helt annet.

Norge har fire av fem løpere blant de elleve beste på femmila, i tillegg til gull på stafetten - og det uten hjelp fra skiskytterne.

Saken fortsetter under videoen!

Video 0b53779d-63a8-4ea6-a583-6c35359e993b.jpg

Se intervju med Petter Eliassen.

- Tror noen traff meg

Petter Eliassen, som kom med til VM helt på tampen, kunne fort gjort dagen enda bedre for Norge. Dessverre falt han før den siste bakken og mistet muligheten til å kjempe om de gjeveste plasseringene.

- Jeg tror noen kjørte inn i meg, i hvert fall gikk jeg plutselig i bakken. Jeg følte meg pigg, faktisk har jeg aldri følt meg så bra på slutten av en femmil. Dessverre mister jeg litt motivasjonen etter fallet, sier Eliassen til NRK.

Han setter stor pris på VM-sjansen han fikk av landslagsledelsen.

- Jeg er veldig heldig som fikk være med. Motivasjonen har fått et løft, sier han.

Har herrelandslaget nå tilbakevist kritikken mot dårlig prestasjoner bak Northug? Si din mening her!

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal