- Her, her eller her avgjøres VM-sprinten

Ski-VM har sitt eget kinderegg: tre løypebiter som vil avgjøre sprintens gullduell.

VM-sprintens avgjørende partier

Hvis Petter Northug vil vinne sprintgullet må han ifølge eksperter fokusere på tre spesifikke partier i løypa: Den lengste bakken, partiet rett før siste sving eller selve oppløpet.

Foto: NRK

Se video av hele sprintløypa og resten av VM-løypene på NRK.nos VM-sider!

Forsker Øyvind Sandbakk på NTNUs Senter for toppidrettsforskning har fulgt løperne, studert treningen og VM-løypa, og tror det er tre deler av sprintløypa som kan avgjøre sprinten.

- I VM-løypa er det tre partier som vurderes som spesielt viktige for sluttresultatet i finaleheatene, forklarer forskeren.

– Det er den siste delen av en lang motbakke etter ca 1/3 av løpet; et langt flatt parti inn mot siste sving; og selve oppløpet.

- Vinneren bør være blant de 2-3 fremste før oppløpet. Og utøvere som er skikkelig gode i motbakker, bør avansere langt fram i feltet i den lange motbakken eller det lange, slake partiet før siste sving.

Ulike gullstrategier

Emil Jönsson

Emil Jönsson er en av de store favorittene til å vinne VM-sprinten

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Den gjennomsnittlige hastigheten under fristilsprintene i VM for menn blir 25-30 km/t, med variasjoner i hastigheter fra 10 til 50 km/t. Disse store variasjonene i terreng og hastigheter stiller høye krav til fysiske og tekniske ferdigheter, og løpere med ulike egenskaper vil velge ulike strategier for å komme først til mål, forklarer Sandbakk.

Her ser du øvelsene i nett-tv

Forskeren mener det er løpere som Emil Jönsson, Petter Northug og Aleksej Pethukov i herreklassen, og Marit Bjørgen og Justina Kowalzyk i dameklassen, som har sin styrke i den lange motbakken og kan avgjøre i dette partiet.

- Inn mot siste sving er det løpere som Anders Gløersen og Eirik Brandsdal i herreklassen, samt Celine Brun Lie og Adriana Follis i kvinneklassen, som kan utnytte sin styrke på skøyting i høy fart til å posisjonere seg, tror han.

Motbakkene kan avgjøre i starten

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen har vunnet VM-gull i sprint før, men konkurransen i Oslo blir hard.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Før finalen skal avgjøres, er det imidlertid flere runder som skal gjennomføres, og valg av løpsstrategi og teknikk kan være noe ulike i prolog (innledende runder) og finale.

Forskeren forteller at sprintlangrennsløperne som deltar i VM, har brukt den siste tiden på å optimalisere løpsstrategien sin og tilpasset den sine individuelle ferdigheter. Men det er noen fellestrekk som går igjen hos de beste løperne i prologen, som kan hjelpe oss til å spå resultatene.

- Det viktigste partiet for resultatet i prologen har vist seg å være hastigheten i motbakkene, forteller Sandbakk, - etterfulgt av hastigheten i flatt terreng. De største variasjonene i hastighet mellom gode og mindre gode løpere i disse partiene er registrert i siste halvdelen av prologen, og spesielt i siste delen av motbakkene og i det påfølgende terrengpartiet.

Viktigheten av "å opprettholde hastigheten over toppen" er et velkjent og viktig begrep blant skiløpere, forklarer Sandbakk:

- Tiden i nedoverbakkene har en lav sammenheng med sluttresultatet. Men den kan likevel ha en indirekte effekt på prestasjonen gjennom forskjeller i evnen til å restituere seg før neste motbakkparti.

Finalen

Når løperne så kommer til finaleheatene, øker viktigheten av de lengste sammenhengende terrengpartiene. I VM-løypa er dette den lange motbakken og det lange flate partiet før siste sving. Det er der løperne skal avansere i feltet, kare seg forbi de andre løperne.

- Det er ikke noe poeng i å ligge først før den siste bakken, sier Sandbakk, - men det vil være viktig å være blant de 2-3 fremste før oppløpet under sprint i VM.

I tillegg er sluttspurten naturlig nok svært avgjørende i finaleheatene. - Den utøveren som har gode posisjoner inn på oppløpet og klarer å opprettholde god teknikk med stor kraft i skyvet og høy frekvens helt inn til mål, vil trolig vinne løpet, avslutter forskeren.

Siste nytt

 • Lippi blir landslagssjef for Kina

  Italienske Marcello Lippi er tilbake som trener for det kinesiske herrelandslaget i fotball, fire måneder etter at han ble erstattet av Fabio Cannavaro, melder NTB. 71-åringens, som måtte gå etter tapet mot Iran (0-3) kvartfinalen i Asia-mesterskapet i januar, skal nå forsøke å ta Kina til VM-sluttspillet i Qatar i 2022.

  AFP_1GU5VG
  Foto: STR / AFP
 • Finland sendte Sverige ut av VM

  Finland scoret etter bare et minutt i kvartfinalen i ishockey-VM, men Sverige slo tilbake og ledet 3-1. Finnene snudde igjen kampen og vant 4-3. Dermed er de klare for semifinale, hvor de møter Russland. Canada og Tsjekkia møtes i den andre semien.

  X01548
  Foto: DAVID W CERNY / Reuters
 • Johannessen og Rød nærmere gull

  Gøran Johannessen scoret seks mål da Flensburg-Handewitt slo Stuttgart 30-20 og tok et nytt steg mot tysk seriegull i håndball.

  Laget tok sin 30. seier på 32 seriekamper. Det gjenstår to seriekamper av sesongen.

  Magnus Rød scoret fem mål.

  f
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal