– Må få en sterk leder som kan ta avgjørelser for ham

Petter Northugs gamletrener og flere langrennseksperter mener 28-åringen bør gjøre endringer i teamet sitt for å få inn både noen som holder ham i tøylene og utfordrer ham på trening.

Beitostølen 20131123.Petter Northug jr. ble nummer 12 på 15 km i fristil lørdag på Beitostølen. I bakgrunnen trener Eirik Myhr Nossum.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Petter Nothugs samarbeid med trener Erik Myhr Fossum er blitt kritisert etter årets fiaskosesong.

– Det er klart det er tøft å stå alene. Man trenger noen som drar seg på de tunge dagene, og det har kanskje ikke Petter hatt, sier Audun Kolstad, som var Petter Northugs trener i ungdomsårene.

Midt oppe i alt bråket etter helgens fyllekjøring skal Petter Northug snart ta fatt på oppkjøringen til neste sesong.

28-åringen har understreket at han har veldig lyst til å komme tilbake på toppnivå. Forrige sesong ble en stor skuffelse for den tidligere langrennskongen.

Flere NRK har snakket med mener Northug er nødt til å gjøre endringer i teamet rundt seg om han skal bli verdens beste igjen.

Utpregede «ja-mennesker»

Jens Arne Svartedal

– Petter kommer tilbake på toppnivå, sier langrennsekspert Jens Arne Svartedal.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kritikken har rammet Northugs servicemann og trener Eirik Myhr Nossum og manager Are Langås, som flere har uttalt er for utpregede «ja-mennesker».

I onsdagens VG sier Johan Kaggestad at Northugs sponsor Coop bør kreve endringer i apparatet rundt Northug.

– En av grunnene til at det har gått slik er at han har hatt ja-mennesker rundt seg det siste året. De har ikke utfordret ham og fulgt opp på riktig måte, sier han.

Både Nossum og Långås var Northugs kompiser før de ble ansatt av ham.

– Northug-teamet bør forsterkes

De fleste NRK har snakket med mener imidlertid disse fint kan fortsette, men at teamet bør forsterkes.

– Petter trenger noen rundt seg som kun fokuserer på Petter og hans behov. Det har vært en del ustabilitet i teamet rundt ham i flere år. Han trenger en sterk leder som tar beslutninger på vegne av ham både sportslig og utenomsportslig, sier NRKs langrennsekspert Jens Arne Svartedal.

– Nossum kjenner jeg godt, og han er en flink, ung trener. Men det er ikke enkelt å gå fra å være en del av støtteapparatet og deretter bli trener. Kanskje bør Petter forsterke teamet med noen til, sier Kolstad.

Det er Svartedal enig i.

– Han bør ikke ha en som bare kan ta kommersielle beslutninger eller bare sportslige beslutninger, men en som går foran for hele teamet. Det må være en som er sterk og ser hele sammenhengen, så Petter ikke trenger å være så aktiv selv.

Northug valgte å gå ut av landslaget før forrige sesong. Han har siden da trent mye alene eller sammen med løpere som ikke holder et internasjonalt høyt nivå.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Petter Northug

Utad har Northug til tider fremstått som Trøndelags Zlatan Ibrahimovic'. Her bremser han opp før målgang på stafetten under Oslo-VM 2011 for å «håne» svenske Marcus Hellner. – Petter er egentlig en ydmyk, reflektert og hardtarbeidende løper, sier Torgeir Bjørn.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Må tilbake på landslaget

Svartedal og Kolstad tror Northug er avhengig av å få større utfordring på trening om han skal lykkes i comebacket.

– Ingen har sjanse til å komme opp på det nivået han holdt om man holder på alene. Man må ha noen som matcher en på tunge dager. Noen som er nesten raskere, som liker å trene lenge, sier Kolstad.

Torgeir Bjørn har fulgt Northug i en årrekke som NRKs langrennsekspert. Han er helt klar på at skikongen må tilbake på landslaget.

– Der får han trene med verdens beste skiløper – Martin Johnsrud Sundby. Og han får det beste støtteapparatet rundt seg, påpeker Bjørn.

– Petter sliter mest med at han har trent for ujevnt i flere sesonger. Han har også mistet noe av det trykket han hadde – og som var en stor suksessfaktor før, legger han til.

«Trøndelags Zlatan»

LANGRENNSKOMMENTATORENE VERDENSCUP WC LANGRENN

Torgeir Bjørn mener Petter Northug må pusse opp imaget sitt.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Utad har Northug til tider fremstått som Trøndelags Zlatan Ibrahimovic': En smule overlegen - kjent for arrogante sitater og mye fleip. Bjørn mener imidlertid Northug er helt annerledes privat.

– Petter er en ydmyk, reflektert og hardtarbeidende løper, og det er de egenskapene som gjorde han til den store skiløperen han var, sier han.

– Fremstår han for mye som en «playboy»?

– Jeg tror Petter skal pusse opp imaget sitt og vise verden hvilken fyr han egentlig er, svarer langrennseksperten.

– Petter kommer tilbake

Jens Arne Svartedal er sikker på at Northug kommer tilbake på toppnivå.

– Petter trenger bare å ha en større motivasjon og mer fokus på idrett. Det at han brøt ut av landslaget skapte mye støy, og jeg tror ikke Petter kom upåvirket ut av det. Det er klart at slike utenomsportslige diskusjoner påvirker ham. Han må bare ikke engasjere seg i sånt.

– Hendelsen i helgen kan kanskje være et vendepunkt for ham. Kanskje kan han dra noe nytte av det, sier Svartedal.

Siste nytt

 • Bamfords hattrick knekte Villa

  Aston Villa hadde sjansen til å ta sin femte strake siger og gå til topps i Premier League. Men Patrick Bamford stal showet då Leeds vann 3-0.

  Villa styrte mykje før pause, men i andre omgang var det Leeds for alle pengane, og Bamford scora etter 55, 67 og 74 minutt.

  Villa er dermed framleis nummer to på tabellen, bak Everton. Leeds klatra til tredjeplass.

  Patrick Bamford
  Foto: Laurence Griffiths / Reuters
 • Straffa for korona-brot

  UEFA vil straffe den franske klubben Rennes fordi publikum ikkje heldt nok avstand under kampen mot Krasnodar i meisterligaen. Publikum blei heller ikkje sitjande på plassane sine, slik reglane krev.

  Saka skal behandlast i UEFAs disiiplinærutval 10. november

  Publikum i Rennes
  Foto: Stephane Mahe / Reuters
 • Irsk siger på flat Vuelta-etappe

  Sam Bennett frå Irland var raskast i spurten og vann den 191 km lange fjerde etappen av sykkeltittet Vuelta a Espana.

  Slovenske Primoz Rogic leier samanlagt.

  Sam Bennett
  Foto: Ander Gillenea / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal