Hopp til innhold

– Må få en sterk leder som kan ta avgjørelser for ham

Petter Northugs gamletrener og flere langrennseksperter mener 28-åringen bør gjøre endringer i teamet sitt for å få inn både noen som holder ham i tøylene og utfordrer ham på trening.

Beitostølen 20131123.Petter Northug jr. ble nummer 12 på 15 km i fristil lørdag på Beitostølen. I bakgrunnen trener Eirik Myhr Nossum.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Petter Nothugs samarbeid med trener Erik Myhr Fossum er blitt kritisert etter årets fiaskosesong.

– Det er klart det er tøft å stå alene. Man trenger noen som drar seg på de tunge dagene, og det har kanskje ikke Petter hatt, sier Audun Kolstad, som var Petter Northugs trener i ungdomsårene.

Midt oppe i alt bråket etter helgens fyllekjøring skal Petter Northug snart ta fatt på oppkjøringen til neste sesong.

28-åringen har understreket at han har veldig lyst til å komme tilbake på toppnivå. Forrige sesong ble en stor skuffelse for den tidligere langrennskongen.

Flere NRK har snakket med mener Northug er nødt til å gjøre endringer i teamet rundt seg om han skal bli verdens beste igjen.

Utpregede «ja-mennesker»

Jens Arne Svartedal

– Petter kommer tilbake på toppnivå, sier langrennsekspert Jens Arne Svartedal.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kritikken har rammet Northugs servicemann og trener Eirik Myhr Nossum og manager Are Langås, som flere har uttalt er for utpregede «ja-mennesker».

I onsdagens VG sier Johan Kaggestad at Northugs sponsor Coop bør kreve endringer i apparatet rundt Northug.

– En av grunnene til at det har gått slik er at han har hatt ja-mennesker rundt seg det siste året. De har ikke utfordret ham og fulgt opp på riktig måte, sier han.

Både Nossum og Långås var Northugs kompiser før de ble ansatt av ham.

– Northug-teamet bør forsterkes

De fleste NRK har snakket med mener imidlertid disse fint kan fortsette, men at teamet bør forsterkes.

– Petter trenger noen rundt seg som kun fokuserer på Petter og hans behov. Det har vært en del ustabilitet i teamet rundt ham i flere år. Han trenger en sterk leder som tar beslutninger på vegne av ham både sportslig og utenomsportslig, sier NRKs langrennsekspert Jens Arne Svartedal.

– Nossum kjenner jeg godt, og han er en flink, ung trener. Men det er ikke enkelt å gå fra å være en del av støtteapparatet og deretter bli trener. Kanskje bør Petter forsterke teamet med noen til, sier Kolstad.

Det er Svartedal enig i.

– Han bør ikke ha en som bare kan ta kommersielle beslutninger eller bare sportslige beslutninger, men en som går foran for hele teamet. Det må være en som er sterk og ser hele sammenhengen, så Petter ikke trenger å være så aktiv selv.

Northug valgte å gå ut av landslaget før forrige sesong. Han har siden da trent mye alene eller sammen med løpere som ikke holder et internasjonalt høyt nivå.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Petter Northug

Utad har Northug til tider fremstått som Trøndelags Zlatan Ibrahimovic'. Her bremser han opp før målgang på stafetten under Oslo-VM 2011 for å «håne» svenske Marcus Hellner. – Petter er egentlig en ydmyk, reflektert og hardtarbeidende løper, sier Torgeir Bjørn.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Må tilbake på landslaget

Svartedal og Kolstad tror Northug er avhengig av å få større utfordring på trening om han skal lykkes i comebacket.

– Ingen har sjanse til å komme opp på det nivået han holdt om man holder på alene. Man må ha noen som matcher en på tunge dager. Noen som er nesten raskere, som liker å trene lenge, sier Kolstad.

Torgeir Bjørn har fulgt Northug i en årrekke som NRKs langrennsekspert. Han er helt klar på at skikongen må tilbake på landslaget.

– Der får han trene med verdens beste skiløper – Martin Johnsrud Sundby. Og han får det beste støtteapparatet rundt seg, påpeker Bjørn.

– Petter sliter mest med at han har trent for ujevnt i flere sesonger. Han har også mistet noe av det trykket han hadde – og som var en stor suksessfaktor før, legger han til.

«Trøndelags Zlatan»

LANGRENNSKOMMENTATORENE VERDENSCUP WC LANGRENN

Torgeir Bjørn mener Petter Northug må pusse opp imaget sitt.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Utad har Northug til tider fremstått som Trøndelags Zlatan Ibrahimovic': En smule overlegen - kjent for arrogante sitater og mye fleip. Bjørn mener imidlertid Northug er helt annerledes privat.

– Petter er en ydmyk, reflektert og hardtarbeidende løper, og det er de egenskapene som gjorde han til den store skiløperen han var, sier han.

– Fremstår han for mye som en «playboy»?

– Jeg tror Petter skal pusse opp imaget sitt og vise verden hvilken fyr han egentlig er, svarer langrennseksperten.

– Petter kommer tilbake

Jens Arne Svartedal er sikker på at Northug kommer tilbake på toppnivå.

– Petter trenger bare å ha en større motivasjon og mer fokus på idrett. Det at han brøt ut av landslaget skapte mye støy, og jeg tror ikke Petter kom upåvirket ut av det. Det er klart at slike utenomsportslige diskusjoner påvirker ham. Han må bare ikke engasjere seg i sånt.

– Hendelsen i helgen kan kanskje være et vendepunkt for ham. Kanskje kan han dra noe nytte av det, sier Svartedal.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal