«Kupper'n» om «Hjallis»: – Ingen kan måle seg med ham

Knut «Kupper'n» Johannesen (79) sier det var som om påsken raste sammen da han hørte nyheten om Hjalmar Andersens død.

Hjalmar Andersen i sitt siste VM

Hjalmar Andersen var like glad og smilende privat som han var i offentligheten, og behandlet alle likt, sier Hroar Elvenes

Foto: Aage Storløkken / Scanpix

Knut "Kuppern" Johannesen

– Hjallis har vært fantastisk for norsk idrett, sier Knut Kupper'n Johannesen

Foto: Ole Kaaland / NRK

– Akkurat nå er jeg på fjellet, jeg sitter på 1200 meter med sol og fint vært og fullt av skifolk, og alt var veldig bra – helt til jeg fikk meldingen om Hjalmar. Da må jeg si at påsken raste litt sammen, sier Johannesen til NRK.no.

Knut «Kupper'n» Johannesen er født ti år senere enn Hjalmar Andersen, men «Hjallis» var fortsatt aktiv på skøytelandslaget da Johannesen slo igjennom.

– Hva har han betydd for deg som kollega og venn?

– Jeg fikk ikke gleden av å oppleve Hjalmar på så mange turer, men han var en fremragende skøyteløper og tok det som var på sin tid, absolutt alt.

– Vi hadde det veldig fint sammen, så han betydde veldig mye.

– Hva er ditt beste minne med Hjalmar?

– Minne og minne, jeg hadde i hvert fall et veldig godt minne da jeg slo ham i samløp, he-he. Det er det beste minnet jeg har om Hjalmar. Ellers tok han det som var før jeg begynte å gå, så det er ikke så mange minner vi har i fellesskap, vi konkurrerte ikke så mye sammen.

«Kupper'n» er ikke i tvil om hvor mye «Hjallis» betydde for norsk skøytesport og norsk idrett generelt.

– For norsk idrett har han jo vært fantastisk, han er vel den idrettsutøveren som har betydd mest igjennom årene. Fra han var 30 til 90 år har han vært rundt på foredragsturneer, holdt folket i live, pratet og vært moromann. «Hjallis» var en som nesten alle kjente, ingen andre har hatt den samme suksessen som Hjalmar.

– Et sjokk

Hroar Elvenes (80) sørger over sin gamle landslagskollega og idrettskamerat som døde plutselig, mindre enn to uker etter at han feiret sin 90-årsdag . Begge deltok i Oslo-OL i 1952 og på skøytelandslaget for øvrig tidlig på 50-tallet.

– Vi feiret ham på Frogner stadion for mindre enn fjorten dager siden. Han var selvsagt preget av alderen, men han virket i god form da. Dette var et sjokk, og det er ufattelig trist, sier Elvenes.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Hjalmar Andersen døde i dag 27. mars, 90 år gammel. Se oppsumeringen av hans karriere.

SE VIDEO: Oppsummering og høydepunkter fra Andersens karriere.

– Mest populær i

idrettshistorien

– Hjallis var trolig den mest populære idrettsutøveren i norgeshistorien. Han var rikskjendis i 60 år. Bare Rolf Kirkvaag (NRK-programleder, red.anm.) og Einar Gerhardsen var like populære på 50-tallet, sier Hroar Elvenes til NRK.no.

– Hjalmar Andersen var virheligehten som han var i virkeligheten: Blid og hyggelig mot alle, og alltid glad.

– Han var alltid i godt humør, og han behandlet alle helt likt. Om det var Kongen eller om det var en tilfeldig besøkende var Hjallis like smilende og imøtekommende. Han var enestående, sier Elvenes.

Elvenes husker spesielt landskampene mot Sovjetunionen på første del av 1950-tallet. Da var de på samme lag.

– Vi var samme på EM og VM også, men landskampene var annerledes. Da var det et lag som kjempet sammen. Da var Hjallis med sitt humør sentral i laget, sier Hroar Elvenes. Han var selv sprinter, Hjallis var best på de lange distansene.

Stor innsats for sjømannsidretten

Elvenes ble skøytepresident noen år etter sin aktive karriere, og hadde da en del med Hjallis å gjøre gjennom sjømannsidretten.

Hjalmar Andersen var tilknyttet handelsflåten som velferdsmedarbeider, og han var en stor frontfigur for idretten blant sjøfolkene.

– Vi hadde også en organisasjon som het Morgendagens skøyteess, og vi hadde flere arrangementer for å samle inn penger. Der var Hjallis en frontfigur som virkelig monnet, sier Hroar Elvenes.

16:32.6. For generasjoner skøyte-interesserte nordmenn er tallet et referanse-punkt for et gyllent øyeblikk i norsk idrettshistorie. Det er Hjallis vinner-tid på 10.000 meter på Hamar i 1952, og en rekord som sto i åtte år! Men samtidig - bare en av mange, mange triumfer på glattisen for Hjalmar Andersen, hele Norges Kong Glad, som begeistret på femti-tallet, da skøyter var en nasjonalsport her i landet. Folk satt klistret til radioen da Hjallis gikk, og gjerne slo konkurrentene med en hel runde eller et halvt minutt eller vel så det. Reporter: Ole Torp

Se intervjuet med 'Hjallis' i anledning hans 90-års dag

Siste nytt

 • Delph klar for Everton

  Fabian Delph er klar for Everton. Den engelske landslagsspilleren kommer fra Manchester City og har signert en treårskontrakt med Liverpool-klubben, melder klubben på sine hjemmesider. Engelskmannen skal koste i underkant av 95 millioner kroner.

  Laster Twitter-innhold
 • Pernell Whitaker er død

  Tidligere OL-vinner i boksing Pernell Whitaker har gått bort 55 år gammel. Whitaker ble påkjørt av en bil søndag og døde av skadene. Bokselegenden vant blant annet gull i OL i Los Angeles i 1984, i tillegg til VM-gull i fire forskjellige vektklasser.

  Pernell Whitaker, Lou Duva, Larry Hazard
  Foto: Ron Frehm / AP
 • Uavgjort for Norge

  Norges G19-lag spilte mandag sin første kamp i U19-EM i fotball. De norske guttene møtte Irland, og ledet lenge etter at Rosenborgs Erik Botheim satt inn 1-0 i det åttende minutt. Irene kom tilbake og utlignet knappe ti minutter før slutt. Kampen endte 1-1.

  NM i fotball 2019 2. runde. Tiller - Rosenborg (0-3)
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal