Hopp til innhold

«Kupper'n» om «Hjallis»: – Ingen kan måle seg med ham

Knut «Kupper'n» Johannesen (79) sier det var som om påsken raste sammen da han hørte nyheten om Hjalmar Andersens død.

Hjalmar Andersen i sitt siste VM

Hjalmar Andersen var like glad og smilende privat som han var i offentligheten, og behandlet alle likt, sier Hroar Elvenes

Foto: Aage Storløkken / Scanpix

Knut "Kuppern" Johannesen

– Hjallis har vært fantastisk for norsk idrett, sier Knut Kupper'n Johannesen

Foto: Ole Kaaland / NRK

– Akkurat nå er jeg på fjellet, jeg sitter på 1200 meter med sol og fint vært og fullt av skifolk, og alt var veldig bra – helt til jeg fikk meldingen om Hjalmar. Da må jeg si at påsken raste litt sammen, sier Johannesen til NRK.no.

Knut «Kupper'n» Johannesen er født ti år senere enn Hjalmar Andersen, men «Hjallis» var fortsatt aktiv på skøytelandslaget da Johannesen slo igjennom.

– Hva har han betydd for deg som kollega og venn?

– Jeg fikk ikke gleden av å oppleve Hjalmar på så mange turer, men han var en fremragende skøyteløper og tok det som var på sin tid, absolutt alt.

– Vi hadde det veldig fint sammen, så han betydde veldig mye.

– Hva er ditt beste minne med Hjalmar?

– Minne og minne, jeg hadde i hvert fall et veldig godt minne da jeg slo ham i samløp, he-he. Det er det beste minnet jeg har om Hjalmar. Ellers tok han det som var før jeg begynte å gå, så det er ikke så mange minner vi har i fellesskap, vi konkurrerte ikke så mye sammen.

«Kupper'n» er ikke i tvil om hvor mye «Hjallis» betydde for norsk skøytesport og norsk idrett generelt.

– For norsk idrett har han jo vært fantastisk, han er vel den idrettsutøveren som har betydd mest igjennom årene. Fra han var 30 til 90 år har han vært rundt på foredragsturneer, holdt folket i live, pratet og vært moromann. «Hjallis» var en som nesten alle kjente, ingen andre har hatt den samme suksessen som Hjalmar.

– Et sjokk

Hroar Elvenes (80) sørger over sin gamle landslagskollega og idrettskamerat som døde plutselig, mindre enn to uker etter at han feiret sin 90-årsdag . Begge deltok i Oslo-OL i 1952 og på skøytelandslaget for øvrig tidlig på 50-tallet.

– Vi feiret ham på Frogner stadion for mindre enn fjorten dager siden. Han var selvsagt preget av alderen, men han virket i god form da. Dette var et sjokk, og det er ufattelig trist, sier Elvenes.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Hjalmar Andersen døde i dag 27. mars, 90 år gammel. Se oppsumeringen av hans karriere.

SE VIDEO: Oppsummering og høydepunkter fra Andersens karriere.

– Mest populær i

idrettshistorien

– Hjallis var trolig den mest populære idrettsutøveren i norgeshistorien. Han var rikskjendis i 60 år. Bare Rolf Kirkvaag (NRK-programleder, red.anm.) og Einar Gerhardsen var like populære på 50-tallet, sier Hroar Elvenes til NRK.no.

– Hjalmar Andersen var virheligehten som han var i virkeligheten: Blid og hyggelig mot alle, og alltid glad.

– Han var alltid i godt humør, og han behandlet alle helt likt. Om det var Kongen eller om det var en tilfeldig besøkende var Hjallis like smilende og imøtekommende. Han var enestående, sier Elvenes.

Elvenes husker spesielt landskampene mot Sovjetunionen på første del av 1950-tallet. Da var de på samme lag.

– Vi var samme på EM og VM også, men landskampene var annerledes. Da var det et lag som kjempet sammen. Da var Hjallis med sitt humør sentral i laget, sier Hroar Elvenes. Han var selv sprinter, Hjallis var best på de lange distansene.

Stor innsats for sjømannsidretten

Elvenes ble skøytepresident noen år etter sin aktive karriere, og hadde da en del med Hjallis å gjøre gjennom sjømannsidretten.

Hjalmar Andersen var tilknyttet handelsflåten som velferdsmedarbeider, og han var en stor frontfigur for idretten blant sjøfolkene.

– Vi hadde også en organisasjon som het Morgendagens skøyteess, og vi hadde flere arrangementer for å samle inn penger. Der var Hjallis en frontfigur som virkelig monnet, sier Hroar Elvenes.

16:32.6. For generasjoner skøyte-interesserte nordmenn er tallet et referanse-punkt for et gyllent øyeblikk i norsk idrettshistorie. Det er Hjallis vinner-tid på 10.000 meter på Hamar i 1952, og en rekord som sto i åtte år! Men samtidig - bare en av mange, mange triumfer på glattisen for Hjalmar Andersen, hele Norges Kong Glad, som begeistret på femti-tallet, da skøyter var en nasjonalsport her i landet. Folk satt klistret til radioen da Hjallis gikk, og gjerne slo konkurrentene med en hel runde eller et halvt minutt eller vel så det. Reporter: Ole Torp

Se intervjuet med 'Hjallis' i anledning hans 90-års dag

Siste nytt

  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal