Hopp til innhold

Ukraina under angrep

Dette er saken
HVA

Russland invaderer Ukraina. Russland har angrepet og tatt kontroll over flere av landets 24 regioner. Mange er drept og skadet.

HVORFOR

Russlands president hevder at Ukraina egentlig er russisk. Russland har i lang tid kritisert Ukraina for å knytte for tette bånd til Vesten og Nato. Store deler av verdens land fordømmer Russland.

HVOR

Dette skjer på krigens tredje dag

26. februar, kl 15.59

Ordføreren i Kyiv har innført portforbud i byen frem til mandag morgen. Frem til nå har portforbudet kun vært i kraft på kveld og nattestid.

I en uttalelse sier borgermesteren at portforbudet er nødvendig for "å rense byen for fiendens sabotasje- og rekognoseringsgrupper".

26. februar, kl . 15.04

Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov bekrefter utplasseringen av tsjetsjenske styrker i Ukraina.

Kadyrov hevder hans soldater har tatt kontroll over en ukrainsk militærbase.

Han uttrykker sin fulle støtte til Russland og ber ukrainerne kvitte seg med regjeringen sin

26. februar, kl. 13.36

Ukraina ber Det internasjonale røde kors om hjelp med å sende døde russiske soldater tilbake til Russland.

Ifølge visestatsminister Iryna Vereshchuk er det snakk om flere tusen døde russiske soldater. 

26. februar kl. 12.57

 

Kyivs ordfører utvider portforbudet i Kyiv. Portforbudet gjelder nå mellom klokka 17.00 og 08.00, frem til 28. februar.

– Folk som bryter portforbudet vil bli ansett som fiender, sier ordfører Vitali Klitschko, ifølge Reuters.

Tusenvis har nå søkt tilflukt i bomberom og på T-banestasjoner.

26. februar, kl 12.01

Hoveddelen av de russiske styrkene er nå 30 kilometer fra hovedstaden Kyiv. Det sier det britiske forsvarsdepartementet. 

Britene sier også at russerne ikke har klart å få luftherredømme over Ukraina. 

26. februar kl. 11.31

Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko sier byen fortsatt er under ukrainsk kontroll, og at det ikke er russiske soldater inne i sentrum av byen.

– Natten i går var tøff, men det er ingen russiske soldater i byen, sier Klitskjo i en videomelding publisert i nyhetskanalen Telegram lørdag morgen.

– Men fienden prøver å rykke inn i byen, legger han til.

26. februar, kl. 10.58

Boligblokk truffet av rakett i Kyiv. Minst seks er såret.

26. februar, kl 10.27

Russiske tropper har landet i Lviv-området, lengst vest i Ukraina. Det opplyser borgermesteren i Lviv. 

Han sier at ukrainske tropper har slått tilbake et angrep nær byen Brody, litt øst for regionshovedstaden Lviv. 

Ukraina med Lviv

Ukraina med Lviv

26. februar, kl. 10.09

35.000 ukrainske flyktninger skal ha ankommet Polen det siste døgnet.  

– I løpet av de siste 24 timene har 35.000 mennesker krysset grensa til Polen fra Ukraina, sa innenriksminister Pavel Szefernaker til den statlige kringkasteren TVP fredag kveld.

De fleste skal være kvinner og barn, men det er også snakk om menn utenfor den militære alderen på 18 til 60 år.

Ukrainske flyktninger kommer til den polske grensebyen  Przemysl lørdag morgen. Flyktningene er først og fremst kvinner og barn.

Ukrainske flyktninger kommer til den polske grensebyen Przemysl lørdag morgen. Flyktningene er først og fremst kvinner og barn.

Foto: Petr David Josek / AP

26. februar, kl. 09.12

Det ukrainske militæret hevder de har påført russiske tropper store tap siden begynnelsen av invasjonen. 3500 soldater skal være drept og 200 tatt til fange.

Det opplyser Ukrainas forsvarsdepartement lørdag morgen.

I tillegg skal 14 fly, åtte helikoptre og 102 stridsvogner være ødelagt, i tillegg til mer enn 530 andre militærkjøretøy.

26. februar kl. 07.48

Russiske styrker hevder å ha tatt over byen Melitopol, som ligger i regionen Zaporizjzja, sørøst i Ukraina. Det opplyser det russiske forsvarsdrepartementet til nyhetsbyrået Interfax, ifølge Reuters.

26. februar kl. 07.36

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier, i en video publisert lørdag morgen, at de ikke vil legge ned våpnene. Han ber samtidig ukrainere om å kjempe for Kyiv.

– Jeg er her. Vi vil ikke legge ned våpnene, fordi våre våpen er er vår sannhet, sier den ukrainske presidenten.

Zelenskyj fordømte også påstander om at han har overgitt seg eller flyktet fra Kyiv.

Et blodig skjsrf på fortauet utenfor en skadet boligblokk i Kyiv forteller en stille historie.

Et blodig skjorte på fortauet utenfor en skadet boligblokk i Kyiv forteller en stille historie.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

26. februar, kl 04.02

Victor Andrusiv som er rådgiver for den ukrainske innenriksministeren skriver på Facebook at det er funnet en rekke improviserte merker i Kyiv som han sier er satt opp av russiske sabotører. Merkene er ultrafiolette og skal vise russiske styrker veien inn til sentrum. Han ber ukrainere gå ut i gatene og dekke til merkene.

Andrusiv skriver også at russiske soldater er sett i ukrainske uniformer og i sivil. Han ber innbyggerne om å snakke til uniformerte personer for å avsløre om de snakker ukrainsk.

Tidligere i natt hevdet ukrainske myndigheter at de har drept 60 russiske sabotører inne i Kyiv. Flere nettsider har publisert bilder av menn i sivile klær som ligger med ansiktet ned i asfalten mens ukrainske soldater står rundt.

26.februar, kl. 03.22

Ukrainsk luftvern skal ha skutt ned sitt andre russiske transportfly for natten, melder Kyiv Independent. Det skal ha skjedd nær Bila Tserkva sør for Kyiv. Kilden skal et statlig ukrainsk byrå.

Rett etter midnatt hevdet militæret at de har skutt ned et stort, russisk transportfly med fallskjermjegere ved byen Vasylkiv 40 kilometer sør for Kyiv. Det melder nyhetsbyrået BNO NewsUkrainas generalstab bekreftet dette i natt.

Begge flyene skal være av typen Ilyushin Il-76. Det kan ha vært opptil 200 soldater i de to flyene.

Bakgrunn

I fjor ble det kjent at over 100.000 russiske soldater var stasjonert grenseområdene mellom Ukraina og Russland. Men konflikten har røtter lengre tilbake i tid enn det. 

Ukrainsk politikk har siden 1990-tallet vært preget av de som vil ta landet nærmere Vesten, og de som vil ivareta et godt forhold til Russland. I 1991 ble Ukraina selvstendig fra Sovjetunionen.

I 2014 demonstrerte ukrainere mot den daværende presidenten, som ikke ville signere en samarbeidsavtale med EU. Rundt hundre ble drept i Kyiv.

A maidan activist postures on the barricade in Kiev on January 24, 2014. Ukrainian protesters Friday expanded their protest camp in Kiev closer to the administration of President Viktor Yanukovych, after crisis talks to end Ukraine's worst crisis since its 1991 independence ended in deadlock. After five days of clashes that activists say left five dead, Ukraine's three main opposition leaders held several hours of talks with Yanukovych late Thursday but the minor concessions they announced were greeted with derision by protesters.AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY

Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP

Samtidig brøt det ut opptøyer i Øst-Ukraina, hvor store deler av befolkningen er nærmere tilknyttet Russland. Opprørerne fikk støtte av Russland. I borgerkrigen som fulgte erklærte Donetsk og Luhans at de var selvstendige. Krimhalvøya ble annektert av Russland. Minsk II-avtalen førte til en slags våpenhvile, men er bare delvis overholdt av alle parter.

Volodymyr Zelenskyj ble valgt som president i Ukraina i 2019. Han har lyst til å ta Ukraina nærmere både Nato og EU. Dette peker mange på som en stor grunn til at Russland nå går inn i Ukraina. I tillegg hevder Russlands president Vladimir Putin at Ukraina egentlig er russisk.

Analysis Ukraine Tensions Putin Speech

Foto: Efrem Lukatsky / AP

Dette skjedde på krigens andre dag

25.feburar, kl.21.14

Utenriksdepartementet i Russland sier fredag at Kyiv har foreslått å returnere til samtaler med Moskva den 26.februar.

Ukrainske myndigeter har ikke kommentert uttalelsen.

25.februar, kl.2030

Ifølge den ukrainske ambassadøren var de russiske angrepene fredag mer brutale enn dagen før, men at den russiske fremmarsjen ikke har lykkes som planlagt.

Ambassadøren Oksana Markarova sier og at Ukraina samler bevis for mulig straffeforfølgelse av krigsforbrytelser.

25.februar, kl.19.43

Vitner sier til nyhetsbyrået Reuters at de hører flere skudd i Ukrainas hovedstad Kyiv. Et annet vitne sier at det var en «intens skuddveksling» i en vestlig del av Kyiv.

Borgermesteren i Kyiv Vitali Klitschko sier og at fem eksplosjoner kan bli hørt nær kraftstasjonen i Kyiv. Han opplyser at de oppretter flere sjekkpunkter på inngangene til byen og strategiske objekter. Han legger til at broene blir tatt under beskyttelse.

– Situasjonen nå, uten overdrivelse, er truende for Kyiv. Natten, og morgenen, blir veldig vanskelig, sier Klitschko ifølge Reuters.

25.februar, kl.19.34

Nye satellittbilder viser nye utplasseringer av styrker, 150 helikoptre og kjøretøy i det sørlige Hviterussland, rundt 30 km fra den ukrainske grensa.

Bildene skal være tatt nordøst for Chojniki i Hviterussland, rundt 160 km fra den ukrainske hovedstaden Kyiv.

D5qSTLiZUbY

Satellittbilder fra Hviterussland

Foto: AP

25.februar, kl.18.26

En rådgiver for den ukrainske presidenten sier at landet har holdt kontrollen over området som har vært under angrep fra russiske styrker.

- De mest alvorlige situasjonen har vært i byene Kharkiv, Sumy og Yug, sa rådgiveren.

En minister sier at landet suspenderer skolen i minst to uker.

OksLMLngV-4

Ukrainske soldater i Kharkiv.

Foto: Vadim Ghirda / AP

25.februar, kl.18.03

Toppledere i Nato er enige om å sende betydelig flere styrker til medlemslandene i Øst-Europa.

– Putins beslutning om å angripe Ukriana er en forferdelig strategisk tabbe. Ingen må bli lurt av russiske myndigheters løgner, sier alliansen i en uttalelse.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier flere Nato-land skal også bistå Ukraina med forsvarsmateriell, blant annet luftforsvarsystemer.

25.februar, kl.17.32

Ifølge FN har mer enn 50.000 ukrainere lagt ut på flukt ut av landet i løpet av de siste 48 timene. Flesteparten skal ha flyktet til Polen og Moldova.

BzmJOBLJYeo

Ukrainske flyktninger på vei mot den slovenske grensen.

Foto: RADOVAN STOKLASA / Reuters

25.februar, kl 16.48

Russland er suspendert fra Europarådet på grunn av krigen. Europarådet har 47 medlemsstater og dens viktigste oppgave er å verne om menneskerettighetene, demokrati og rettsstatsprinsipper i Europa.

25.februar, kl.16.29

Lasteskipene «Namura Queen» og "Millennial Spirit"  skal være truffet av raketter utenfor kysten av Juzjne i Odesa i Svartehavet. Det skriver Ukrainas departement for infrastruktur på Facebook. Skipene seiler under panamansk og moldovsk flagg.

Ansatte i bord i skipene skal være evakuert. Ukraina har sagt at de har stengt alle sine havne på grunn av krigen med Russland.

25.februar, kl.15.44

Russlands president Vladimir Putin oppfordrer ukrainske soldater til å slutte seg til den russiske hæren, og styrte regjeringen i Kyiv.

– Det vil bli enklere for oss å bli enige dersom dere tar makten i egne hender, sier Putin.

25. februar, kl.15.37

EU vil ta i mot alle mennesker som er på flukt på grunn av Russlands innvasjon av Ukraina, opplyser Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock. 

På en pressekonferanse sa Norges statsminister Jonas Gahr Støre at Norge vil bidra i samarbeid med EU til å søke felles løsninger på flyktningstrømmen.

 

25.februar, kl.15.29

Ukrainas assisterende forsvarsminister Hanna Malyar hevder at Ukraina har destruert 80 stridsvogner, ti fly, sju helikoptre og 516 pansrede kampvogner siden det russiske angrepet startet natt til 24.februar.

25. februar, kl. 14.01

Russland hevder å ha avskåret Kyiv fra vest, og at de har kontroll over den strategisk viktige Hostomel-flyplassen utenfor Kyiv. Russiske fallskjermjegere skal ha landet i området.

Ukraine Tensions

Foto: Emilio Morenatti / AP

25. februar, kl. 13.53

EU beslutter å fryse midlene til Russlands president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov. EU-landet Estland beslutter å sende militær bistand i form av ammunisjon og utstyr til Ukraina. 

Russland sier de er klare for å sende en delegasjon til Hviterusslands hovedstad Minsk for å ha samtaler med Ukraina, ifølge det russiske byrået Ria. Det har Ukraina bedt om flere ganger.

25. februar, kl. 13.39

Det russiske forsvarsdepartementet sier Russland har avskåret byen Tsjernihiv, som ligger nord i Ukraina. Samtidig melder Reuters at ukrainske styrker har ødelagt over 20 russiske stridsvogner i byen.

25. februar, kl. 12.59

Ukrainas president ber europeere med kamperfaring om å verve seg og kjempe mot Russland på Ukrainas side. I hovedstaden Kyiv gjør den ukrainske nasjonalgarden seg klar til kamp. Kyivs ordfører sier at byen har gått inn i en «defensiv fase». Den ukrainske nasjonalgarden har inntatt posisjoner i flere deler av byen.

25. februar, kl. 11.42

En viktig bro i Kherson-området sør i Ukraina blir gjeninntatt av ukrainske regjeringsstyrker, rapporterer CNN-journalister i området. Kherson ligger på elva Dnipros bredder. Ettersom Dnipro deler Ukraina i to er broene i området svært strategisk viktige.

25. februar, kl. 11.19

FN sier de har fått rapporter om 25 sivile dødsfall og 102 skadde sivile. Samtidig sier de at det reelle tallet kan være langt høyere. FN frykter at så mange som fem millioner ukrainere kan legge på flukt. Tusenvis befinner seg allerede i naboland som Moldova, Romania og Polen, og FN-byrået Unicef sier de vil øke sin tilstedeværelse der, i tillegg til Ungarn og Slovenia.

25. februar, kl. 11.17

Ordføreren i byen Kharkiv i Øst-Ukraina oppfordrer innbyggerne til å søke dekning på t-banestasjoner under jorda, i bomberom og kjellere. Det er meldt om store ekspolosjoner i byen.

Også i Kiev oppfordres innbyggerne i Obolon-området til å holde seg innendørs, og forberede seg på aktive kamphandlinger. På sosiale medier i Kyiv deles blant annet oppskrift på såkalte molotov-cocktails, og oppfordringer til Nato om å gripe inn. Instruksjon på hvordan man lager molotov-cocktail vises også på TV i Ukraina.

25. februar, kl. 11.17

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hevder at «ingen» har planer om å okkupere Ukraina. Han sier også at Russland ønsker at det ukrainske folk skal være uavhenig, men at de ikke ser noen noen mulighet for å anerkjenne den sittende regjeringen i Ukraina som demokratisk. Videre sier Lavrov at Moskva er villig til å holde samtaler med Kyiv, men bare dersom det ukrainske militæret legger ned våpnene. Russland planlegger også motsanksjoner mot land som har sanksjonert russiske innbyggere og selskaper.

25. februar, kl. 10.04

Nyhetsbyrået AP melder at det er hørt skyting i nærheten av regjeringskvartalet i sentrum av Kyiv. Video fra sentrum viser at flyalarmen uler. På Twitter oppfordres innbyggerne i Kyiv til å beskytte byen:

– Lag molotovcocktailer, nøytraliser okkupantene, skriver det ukrainske forsvarsdepartementet på Twitter.

25. februar, kl. 08.49

Nyhetsbyrået AFP melder at det pågår kamper i forstedene nord i Ukrainas hovedstad Kyiv. En av AFPs reportere hører både skuddutveksling og eksplosjoner i en forstad i Kyiv.

Ifølge militæret i Kyiv skal kampene foregå i området ved Dymer og Invankiv, nord for hovedstaden.

A view shows a damaged unidentified military truck at a residential area in Kyiv

Bilde fra et forstadsområde i Kyiv 25. februar.

Foto: OLGA YAKIMOVICH / Reuters

25. februar, rundt kl. 07

Det meldes om kamper nordvest for Kyiv, etter at natten har vært preget av eksplosjoner. Flere lokale medier rapporterer om pågående flyalarm i hovedstaden.

– Ukraina forventer et russisk stridsvognsangrep på hovedstaden Kiyv, senere på fredag. I dag kan bli den tyngste dagen i krigen, sier en talsperson for den ukrainske regjeringen fredag morgen.

President Volodymyr Zelenskyj ber også om militærhjelp fra omverden, og oppfordrer til våpenhvile. 

Amerikanske myndigheter har tilbudt å evakuere Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Det vil ikke den ukrainske presidenten.

– Kampen står her. Jeg trenger ammunisjon, ikke skyss, svarte Zelnskyj ifølge en amerikanskk etterretningsoffiser som AP har snakket med.

Flere medier melder nå at det er gatekamper i Kyiv.

 

25. februar, kl. 06.58

Ukrainas president bekrefter at 13 grensevakter på øya Slangeøya i Svartehavet er drept, etter at Russland erobret øya. CNN og andre medier har delt et lydklipp av det som skal være soldatenes siste ord, i det de får kontakt med det russiske krigskipet som skal ha drept dem.

– Dette er et marinefartøy. Dette er et russisk marinefartøy. Jeg oppfordrer dere til å legge ned våpnene og overgi dere for å unngå blodsutgytelser og unødvendige ofre. Hvis ikke blir dere bombet, sier marinefartøyet over radioen.

– Til det russiske marinefartøyet: Dra til helvete, sier en ukrainsk soldat.

25. februar, kl. 03-04

Reportere fra flere mediehus melder om kraftige eksplosjoner i sentrum av Ukrainas hovedstad Kyiv.

– Angrep mot Kyiv med krysserraketter og ballistiske missiler er nettopp gjenopptatt, melder en rådgiver i innenriksdepartementet på Telegram, skriver NTB.

To boligblokker skal stå i brann etter å ha blitt truffet av vrakdeler fra et nedskutt fly. Bilder fra bomberommene i hovedstaden viser mennesker som gjemmer seg fra angrepene.

Ukrainsk redningspersonell i en forstad til Kiyv

Ukrainsk brannmann jobber etter et påstått angrep i en forstad til Kyiv.

Foto: GENYA SAVILOV / AFP

25. februar, kl. 03

USA sier de får troverdige rapporter om at ansatte ved atomkraftverket i Tsjernobyl er tatt som gissel av de russiske styrkene der. En talsperson for Det hvite hus sier de fordømmer handlingen, og ber om at gislene slippes fri. Torsdag sa Ukrainas myndigheter at de hadde mistet kontrollen over kjernekraftverket.

Amerikanske myndigheter har tilbudt å evakuere Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Det vil ikke den ukrainske presidenten.

– Kampen står her. Jeg trenger ammunisjon, ikke skyss, svarte Zelnskyj ifølge en amerikanskk etterretningsoffiser som AP har snakket med.

Flere medier melder nå at det er gatekamper i Kyiv.

Dette skjedde på invasjonens første dag og dagene før

24. februar, kl. 23-24

Snart har det gått et døgn siden Russland invaderte Ukraina. Sent på kvelden kommer det en melding om at ukrainske menn mellom 18 og 60 år ikke får forlate landet. Nå vil president Volodymyr Zelenskyj ha full mobilisering, etter å tidligere kun ha kalt inn reservestyrkene. Ukraina ber om at situasjonen skal drøftes i en hastedebatt i FNs sikkerhetsråd. Rett før klokka slår 12, går presidenten ut med oppdaterte dødstall. 

– I dag har vi mistet 137 av heltene våre, våre medborgere. Både militære og sivile, sa Zelenskyj i en videotale torsdag kveld. Han la til at ytterligere 316 er såret.

Moldova varsler at over 4000 ukrainere allerede har flyktet dit. 

Rescuers help a local resident after shelling in the town of Starobilsk

Foto: STATE EMERGENCY SERVICE / Reuters

24. februar, kl. 21

EU-lederne stiller seg bak en ny pakke med massive sanksjoner mot Russland. EU-tiltakene skal ramme 70 prosent av det russiske bankmarkedet og de viktigste statlige selskapene, inkludert forsvarssektoren. 

I Norge bekrefter statsminister Jonas Gahr Støre at Norge også slutter seg til. Frankrikes president Emmanuel Macron diskuterte senere invasjonen av Ukraina med Russlands president, for å kreve stans i den pågående operasjonen. Også Ungarns statsminister Viktor Orban, som ellers har et godt forhold til Ukraina, kritiserer Putins invasjon.

24. februar, kl. 20.09

Ifølge den ukrainske helseministeren er 57 drept, og 169 mennesker skadd. Det er uklart om dette er soldater eller sivile. Helsevesenet fungerer foreløpig stabilt, men pasienter må omprioriteres, sier helseministeren. 

An injured man stands by a vehicle of an Emmergency unit to receive medical assistance after bombings on the eastern Ukraine town of Chuguiv on February 24, 2022, as Russian armed forces are trying to invade Ukraine from several directions, using rocket systems and helicopters to attack Ukrainian position in the south, the border guard service said. - Russia's ground forces on Thursday crossed into Ukraine from several directions, Ukraine's border guard service said, hours after President Vladimir Putin announced the launch of a major offensive. Russian tanks and other heavy equipment crossed the frontier in several northern regions, as well as from the Kremlin-annexed peninsula of Crimea in the south, the agency said. (Photo by Aris Messinis / AFP)

En mann ble skadd under et luftangrep tidligere i dag.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

24. februar, kl. 19.48

USA innfører begrensinger på hva som kan eksporteres til Russland, og blokkerer fire nye russiske banker. En rekke medlemmer av den russiske eliten ilegges personlige sanksjoner. I en tale til nasjonen sa USAs president Joe Biden at det ikke var aktuelt å snakke med Russlands president Putin, men at USA vil sende 7000 soldater til Tyskland. 

24. februar, kl. 18.32

Gjennom dagen har russere i hele landet tatt til gatene for å demonstrere mot krigen. Det blir slått ned på. Over 700 russere i 40 russiske byer har blitt arrestert. Rundt halvparten er arrestert i hovedstaden Moskva. 

24. februar kl. 18:23

Ifølge Reuters sier en talsperson for ukrainske myndigheter at det er umulig å si at atomkraftverket i Tsjernobyl er trygt, og at kraftverket nå er under russisk kontroll. I Kherson i Sør-Ukraina skal 13 sivile og 9 ukrainske soldater være drept. 

Russland sier de har «oppnådd det vi ville for dagen». Det russiske forsvarsdepartementet sier at 83 ukrainske mål er ødelagt av russiske styrker. 

APTOPIX Ukraine Tensions

Ukrainere gjemmer seg i et bomberom mens Russland angriper Mariupol.

Foto: Evgeniy Maloletka / AP

24. februar, kl. 18.06

Storbritannia innfører økonomiske sanksjoner mot en rekke høytstående russere og russiske selskaper, sier statsminister Boris Johnson i en tale til Underhuset i Storbritannia. Det varsles blant annet sanksjoner mot flyselskapet Aeroflot og en rekke oligarker. Joe Biden skal snart holde en tale til nasjonen. En rekke land, deriblant Norge, evakuerer sine diplomater fra Ukraina. 

24. februar, kl. 17.45

Ukrainske myndigheter sier Russland har tatt kontroll over to fylker sør i Ukraina. De to fylkene heter Kherson og Henitsjesk. 

24. februar, kl. 17.13

Flyplassen i Hostomel, 25 kilometer unna Kyiv, er tatt av Russland, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Han lover å gjenerobre den. Til Reuters sier militæret i landet at russerne har 20 helikoptre og 8 fly med fallskjermjegere ved flyplassen. 

24. februar, rundt klokka 15.39

Flere ukrainske byer er under angrep, og russiske styrker rykker fram. Den ukrainske presidenten sier det er russiske soldater ved Tsjernobyl som forsøker å kapre kjernekraftverket. De russiske styrkene skal ha kommet seg til Tsjernobyl via Hviterussland. Byen ligger rundt 10 mil nord for Kyiv. I Kyiv er det innført portforbud.

Administrasjonen i Kherson-regionen, som er naboregionen til den russisk-annekterte Krimhalvøya, sier at de har mistet kontrollen der. Kherson er også en viktig havneby i Ukraina. 

Totalt hevder Russland å ha destruert over 70 militære mål i Ukraina, deriblant 11 flybaser og en marinebase, skriver New York Times. 

24. februar rundt kl. 13

Harde kamper pågår ved Hostomel-flyplassen, som ligger rundt 25 kilometer fra Kyiv. Andre meldinger går ut på at russiske styrker skal ha inntatt Hostomel-flyplassen. Buzzfeed-journalisten Christopher Miller sier han har fått dette bekreftet av ukrainske myndigheter. Presidentens rådgiver sier til AFP at de frykter at russiske styrker skal bli sluppet fra luften og forsøke å innta regjeringsbygningene i sentrum av Kyiv. Kort tid senere meldes det at et ukrainsk fly er skutt ned, og fem omkommet. Og at et annet, med fjorten passasjerer ombord, har krasjet i nærheten av Kyiv.

 

24. februar kl. 11:42

Nato fordømmer både Russland og Hviterussland, og sender ytterligere militære styrker til Ukrainas naboland som er Nato-medlemmer. Medlemslandene kalles inn til digitalt toppmøte m situasjonen på fredag. Både Litauen og Slovakia sender styrker til sine grenser mot Ukraina, noe Slovakia begrunner med flyktningene som vil komme over grensa.

24 februar, kl. 11:18

Ukrainske grensevakter sier russiske styrker forsøker å bryte seg inn i området rundt Kyiv, og Reuters melder at det er svart røyk over det ukrainske forsvarsdepartementet. Nye raketter treffer Ukraina. Minst 18 mennesker skal være drept i rakettangrep mot landsbyen Lipetskoye i Odesa-regionen, ifølge lokale myndigheter. Dødstallene i forbindelse med invasjonen er ikke bekreftet fra uavhengig hold. 

24. februar, kl. 09:27

Ukrainas forsvarsminister ber alle som kan bære våpen om å melde seg. Ukrainsk politi sier de vil dele ut våpen til veteraner. Tidligere soldater i Ukraina mellom 18 og 60 år har blitt mobilisert. Myndighetene hevder også at rundt 50 russiske soldater er drept i Øst-Ukraina, men denne informasjonen er ikke bekreftet.

24. februar, kl. 09:17

Selv om Ukraina ikke er medlem av Nato, ber Polen, Estland, Latvia og Litauen om et hastemøte i forsvarsalliansen i tråd med alliansens artikkel 4. Artikkel 4 innebærer at alle medlemsland, slik disse landene som grenser mot Ukraina er, kan kalle inn til møte dersom de er redd for at deres uavhengighet eller sikkerhet er truet. Polen ber sine innbyggere forlate Ukraina. Både Litauen og Moldova ber om unntakstilstand. Det østeuropeiske landet forbereder seg på å ta imot ukrainske flyktninger.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg gives a press conference on Russia's military operation in Ukraine after talks with President of the European Council and European Commission President, at NATO headquarters in Brussels on February 24, 2022. - Russia's President Vladimir Putin has launched a military operation in Ukraine on February 24, 2022 after weeks of intense diplomacy and the imposition of Western sanctions on Russia that failed to deter him. (Photo by JOHN THYS / AFP)

Nato skal ha hastemøte på fredag.

Foto: JOHN THYS / AFP

24. februar, kl. 08:00

Ukrainske myndigheter sider åtte mennesker er drept av russiske bomber, og at ni er skadd. Samtidig er det observert kolonner med ukrainske stridsvogner og pansret kjøretøy på vei mot havnebyen Mariupol. Russland har hevdet at de har soldater på plass der, mens Ukraina har sagt at dette er «falske nyheter».

24. februar kl. 08

Børsåpning i Moskva. Hovedindeksen raser ned 40 prosent, i det man kaller et børskrakk. Aksjeeiere og investorer er livredde for hva som vil skje med pengene deres dersom krigen fortsetter, og selger seg ut. I tillegg gjør trusselen om sanksjoner fra Europa og USA russiske selskaper risikable å ha penger i. Børsfallet skal tilta i resten av verden etterhvert som markedene åpner. Samtidig peker pilen opp for olje, gass og hvete. Flere av råvareprisene når rekordhøyder utover dagen.

24. februar, kl. 07:54

De prorussiske separatistene i utbryterregionen Luhans hevder å ha erobret de to byene Shchastia og Stanytsia Luhanska, melder Reuters som siterer det russiske nyhetsbyrået RIA. Ifølge ukrainske grensevakter har russiske styrker rykket inn i Ukraina fra grensa til Hviterussland, og grensa til Krimhalvøya. Video fra den ukrainske grensevakten viser russiske militærkjøretøy som krysser grensa til Ukraina. 

24. februar, kl. 07:49

Norske diplomater i Kyiv evakueres til Lviv, opplyser det norske utenriksdepartementet i en pressemelding. Ambassaden er ikke åpen for publikum, men er tilgjengelig på telefon og e-post. Det vil inntil videre ikke være mulig å søke om norsk visum eller oppholdstillatelse fra Ukraina. Utenriksdepartementet har siden 11. februar frarådet alle reiser til Ukraina, og utenriksministeren oppfordrer nordmenn til å forlate landet.

24. februar, kl. 07:40

Ordføreren i millionbyen Kharkiv oppfordrer sivilbefolkningen til å holde seg hjemme på grunn av russiske angrep på landet. 

– Vær så snill, ikke forlat hjemmene deres i dag. Som følge av den kompliserte situasjonen vil skoler, barnehager og andre institusjoner holde stengt i dag, inntil situasjonen blir mer avklart, skriver ordførere Igor Terekhov på Facebook.

Bilder fra byen viser hardt skadde innbyggere, og fortvilede mennesker som gråter over kroppene til døde familiemedlemmer og venner. Ifølge ukrainske myndigheter er hvertfall en gutt drept etter et missilangrep mot en boligblokk i byen.

9AR_0LbgglM

En skadd kvinne i Kharkiv.

Foto: AA/ABACA / Abaca

24. februar, kl. 07:31

Det russiske forsvarsdepartementet hevder at ukrainske flybaser og luftvernanlegg er satt ut av spill. Dette inkluderer luftvernanleggene rundt hovedstaden Kyiv. De innfører også restriksjoner på skipstrafikken i Azovhavet, som ligger mellom den russisk-annekterte Krimhalvøya og en rekke ukrainske havnebyer, ifølge Reuters. Ukrainske myndigheter opplyser om at det pågår dataangrep kontinuerlig mot ukrainske myndigheter. Samtidig rømmer mange av Kyivs innbyggere storbyen, og det er bilkø ut av hovedstaden.

24. februar, kl. 07:00

Flere vestlige land flyttet tidligere denne uka sine ambassader til byen Lviv, som ligger nær grensa til Polen. Nå rapporteres det om at flyalarmen har gått av også her. Omtrent samtidig sier ukrainske grensevakter at de angripes av artilleri på grensa til Hviterussland. De oppgir, ifølge AFP, at ilden blir besvart. Ukraina hevder å ha skutt ned fem russiske fly og et helikopter i Øst-Ukraina.

People queue to withdraw money at cash machines in the western Ukrainian city of Lviv on February 24, 2022. - Russian President Vladimir Putin announced a military operation in Ukraine on Thursday with explosions heard soon after across the country and its foreign minister warning a "full-scale invasion" was underway. (Photo by Yuriy Dyachyshyn / AFP)

Ukrainere i kø for å ta ut penger i minibanken.

Foto: YURIY DYACHYSHYN / AFP

24. februar, kl. 06:00

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj innfører militær unntakstilstand (martial law), etter å ha innført sivil unntakstilstand tidligere. Det betyr at militæret overtar kontrollen i landet. I Kyiv og flere andre ukrainske storbyer går flyalarmen. Ukraina avviser at det er russiske styrker på land i byene Odesa og Mariupol, noe det russiske nyhetsbyrået Interfax tidligere hadde meldt. Men i begge byene er det meldt om kraftige eksplosjoner.

Zelenskyj

Volodmyr Zelenskyj.

Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP

24. februar, kl. 05:30

USAs president Joe Biden fordømmer den russiske invasjonen av Ukraina, og sier verden vil holde Russland ansvarlig. Han kaller angrepet uprovosert og grunnløst. Også Nato-sjef Jens Stoltenberg fordømmer angrepet i en Twitter-melding.

– Dette er et grovt brudd på folkeretten og en alvorlig trussel mot den euroatlantiske sikkerheten. Nato-landene vil møtes for å ta opp Russlands fornyede aggresjon, skriver  Nato-lederen.

Ukrainske og russiske FN-ambassadører kranglet i sikkerhetsrådet i natt. FNs generalsekretær Antonio Guterres, som har vært FN-sjef siden 2017, kalte møtet i sikkerhetsrådet det tristeste øyeblikket han har opplevd så lenge han har vært generalsekretær.

– Jeg har bare en ting å si fra dypet av hjertet mitt: President Putin: Stopp soldatene dine fra å angripe Ukraina. Gi fred en sjanse. For mange mennesker er allerede døde, sa han. 

24. februar, kl. 05:00

Flere nettsider som tilhører regjeringen, er nede etter flere cyberangrep. I Ukraina rapporteres det om lyden av eksplosjoner og artilleriild flere steder i landet, blant annet i hovedstaden Kyiv og byen Kharkiv. Russiske medier melder at russiske styrker har gått i land ved den ukrainske havnebyen Odesa. I Kharkiv er et militært kommandosenter truffet av et russisk missil, ifølge Ukrainas innenriksdepartement. Ukraina stenger luftrommet for sivile fly over hele landet.

24. februar, kl. 04:00

Mens det internasjonale samfunn diskuterer, taler den russiske presidenten Vladimir Putin til nasjonen. Han gjør det klart at et militært angrep er satt i gang i den ukrainske Donbas-regionen. Putin hevder at Russland i 30 år har forsøkt å få til en avtale med Nato og USA om Russlands sikkerhet, men ikke lyktes. Videre påsto han at det foregår et folkemord i de russiskstøttede opprørsregionene i Øst-Ukraina. Russland sender ut et varsel som stenger luftrommet over Øst-Ukraina. Landets FN-ambassadør Vassilij Nebenzia uttalte at Russland var ute etter «juntaen» som styrer i Kyiv, ikke sivile.

24. februar, kl. 03:30

FNs sikkerhetsråd kaller inn til hastemøte om situasjonen i Ukraina. De aller fleste land fordømmer Russland, mens Kina ber alle parter stanse.

23. februar

De prorussiske separatistene i Donetsk og Luhansk ber om russisk militærhjelp. I Ukraina erklærer nasjonalforsamlingen unntakstilstand.

22. februar

Flere vestlige land kunngjør sanksjoner mot Russland. Det er en slags «økonomisk straff» som kan ramme privatpersoner, selskaper, eller hele land. Blant annet sier Tyskland at prosessen med å godkjenne gassledningen Nordstream 2, som skal frakte gass fra Russland til Europa, er stanset. 

21. februar

Sjeldent har situasjonen mellom Ukraina og Russland vært så anspent som nå. I lang tid har verdens toppdiplomater forsøkt og unngå krig. På kvelden 21. februar bestemmer Putin seg for å anerkjenne utbryterregionene Donetsk og Luhans som uavhengige fra Ukraina. Her erklærte prorussiske separatister sin uavhengighet fra landet i 2014.

putin

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Kilder

CNN, New York Times, Reuters, Interfax, NTB, NRK, AFP, BNO News.

Alle klokkeslettene er skrevet i norsk tid, er omtrentlige og baserer seg på byråmeldinger.