Familie i Songdalen

Familien har mistet alle eiendeler, og er i en fortvilet situasjon.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

Føler seg forfulgt

Hjemmet deres har brent til grunnen to ganger, og blitt forsøkt påtent en tredje. Nå føler ikke familien Habib seg trygge lenger.

Shafiqolla Habib (42) og familien spiste en bedre middag på ferie i hjemlandet Afghanistan da en av familiens seks barn surfet på internett med mobilen. På nettavisene dukket det opp bilder av familiens hus på Nodeland i Songdalen kommune. Totalskadd.

– Vi ringte politiet i Norge for å høre om det stemte at det var vårt, sier Habib, som fikk det bekreftet over telefon.

Dermed sto familien på bar bakke med kun noen kofferter da de kom hjem fra ferie natt til onsdag denne uken. Familien på åtte hadde ingen innboforsikring, og mistet alt i brannen.

Det er ikke første gang.

– Noen er ute etter oss

Også i 2012 brant familiens hjem ned til grunnen. Politiet fant ikke årsaken, og henla saken. Tre år senere, 6. april i fjor, brøt det ut røykutvikling mens familien sov. Også denne gangen ble saken henlagt fordi politiet ikke klarte å finne årsaken.

Familien mener de tre brannene ikke skyldes tilfeldigheter.

– Jeg er helt sikker på at noen har prøvd å tenne på tre ganger. To ganger endte det med at huset brant ned, så det er klart at noen er ute etter oss, mener Habib.

Han nevner at familiens postkasse ved to anledninger har blitt sprengt, som den eneste i nabolaget. Det er for ham uforståelig hvem som står bak.

Brann vestmoen, Nodeland

Familiens hus ble totalskadd i brannen natt til 5. april.

Foto: Leif Dalen / NRK

For 13 år siden flyttet han sammen med kone og seks barn til Norge fra Afghanistan.

Mistet alt

– Vi flyktet til Norge for å være trygge. Men nå har jeg en dårlig følelse. Jeg føler meg tryggere i Afghanistan akkurat nå, sier Habib.

Han og kona har seks barn i alderen 9–19 år. Yngstemann Shahram Habib har ikke vært på skolen i dag fordi han ikke lenger har skolesaker.

– Jeg hadde også mange kule spill og klær, men alt er ødelagt nå. Det jeg likte best var firhjulingen min, og den mistet jeg.

Niåringen synes det hele er ubehagelig.

Shahram Habib

Yngstemann Shahram Habib fikk først se det nedbrente huset på Facebook.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

– Det er noen som følger etter oss og vil brenne huset vårt. Jeg synes det er ekkelt. Det er ikke noe fornuft i dette, sier han.

Shahram tror mange har fordommer mot familien, og sier han ikke føler seg særlig velkommen i lokalsamfunnet.

– Jeg tror mange ikke liker oss fordi vi ikke er fra Norge. Folk snakker ikke med oss, men går en annen vei, sier han.

– Hvis noen ikke liker oss så kan de heller si ifra

Familiefaren er usikker på hvem som kan stå bak.

– Er det noen grunn til at noen skulle ha lyst til å tenne på huset deres?

– Nei, for vi er ikke farlige. Jeg har alltid vært aktiv i samfunnet. Hvis noen ikke liker at vi bor her, så kan de bare si ifra til oss at vi kan flytte. Ikke brenn boligen vår.

Familien var på ferie i hjemlandet Afghanistan da huset i Songdalen brant ned.

Familien har hatt boligbrann i 2012, 2015 og sist nå i helgen.

Habib priser seg lykkelig over at familien var på ferie da det begynte å brenne. Han mener politiet kunne gjort mer, og synes det er merkelig at de andre brannene har blitt henlagt.

– Politiet har forstått at hele familien er i fare etter disse tilfellene. Det er et lite område, og de må kunne klare å komme til bunns i hvem som har gjort dette, sier familiefaren, som mener politiet har hatt lite tid til dem.

Politiet: – Man gjør seg jo noen tanker

Brannvesenet fikk melding om brannen på Nodeland like før klokken 05.00 natt til søndag 5. april. Fordi familien var bortreist vil ikke lensmann i Søgne og Songdalen, Terje Pedersen, utelukke at huset har blitt påtent.

Terje Pedersen

Lensmann i Søgne og Songdalen, Terje Pedersen, sier at politiet er i gang med etterforskningen av brannen.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– Det var ingen folk hjemme da det begynte å brenne. Derfor må det enten være snakk om en teknisk feil ved huset, eller så er brannen påsatt med vilje, sier Pedersen, som legger til at politiet går bredt ut i etterforskningen.

Han bekrefter at samme familie har vært utsatt for brann tidligere.

– Det er tredje gang denne familien blir rammet av brann, så det er et spesielt tilfelle. Man kan jo gjøre seg noen tanker om det.

Ifølge Pedersen ble første brann henlagt på grunn av få bevis. Ved branntilløpet i fjor ble også saken avsluttet av samme grunn.

Heller ikke nå kan Pedersen garantere at de finner brannårsaken.

Kan ende med henleggelse for tredje gang

– Vi får se hva undersøkelsene fører til. Det er ikke sikkert det blir noen brannårsak klar noen gang, men vi har folk som jobber med dette hver dag, sier han.

Han kjenner ikke til postkasse-tilfellene familien henviser til, men sier at det er opp til den enkelte å anmelde slike forhold.

– Men det er sikkert riktig. Det er jo ikke noe uvanlig fenomen her ute at postkasser blir sprengt. Jeg kan gjerne innse at det har skjedd, og at en slik sak ikke har blitt prioritert, sier han.

Utelukker ikke at boligen er påtent

Nå bor familien på åtte på et hotellrom i Kristiansand, etter at de hadde vært i kontakt med NAV om midlertidig bosted.

NRK har snakket med NAV som sier man ikke har krav på å få dekket midlertidig bolig dersom man har midler til det selv. Ved akutte situasjoner kan NAV være behjelpelig med et midlertidig botilbud. NAV-leder Tone F. Bec sier til NRK at dersom man ikke har penger til å betale for den midlertidige boligen, kan man søke om økonomisk stønad.

Shafiqolla Habib og kona Homaira Habib (37) driver til vanlig en matvarebutikk i byen, men inntektene er ikke store nok til at hotell kan bli en langvarig løsning.

Familien Habib

Familien leide huset de bodde i, og hadde ikke innboforsikring. Derfor står de igjen uten eiendeler.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

Nå vet de verken hva de skal gjøre, eller hvor de skal bo.

– Jeg må ha en boplass til familien, og det er ikke enkelt når jeg har utenlandsk bakgrunn. Jeg må planlegge hver eneste dag, og begynne helt fra start, sier familiefaren.

Fortsetter etterforskningen

Lensmannen sier han forstår familiens frustrasjon.

– Tre branner er mye. Vi får se om det kan knyttes til noe viljespåført fra personer som vil dem vondt, eller om dette er tilfeldigheter. Det er det ikke sikkert vi vil få svar på, sier Pedersen.

Han sier han forstår familiens frustrasjon. Politiet skal gjøre flere undersøkelser og avhør i tiden som kommer. Det informerte han dem om da han ble kontaktet av familien onsdag.

– Jeg skjønner at de er veldig frustrert, og vi skal gjøre det vi kan for å forsøke å finne en årsak til dette.

Brann vestmoen, Nodeland

Familiens Mercedes var heller ikke forsikret, og i likhet med boligen og garasjen ble den totalskadet.

Foto: Leif Dalen / NRK