Voldsutsatte kvinner velger kjæledyret fremfor egen sikkerhet

Flere voldsutsatte kvinner velger å ikke søke beskyttelse på krisesenter fordi de frykter at kjæledyret hjemme skal bli mishandlet eller drept. Det vil bedriftseier gjøre noe med.

Kvinner som blir utsatt for vold, er redd det samme skal skje med kjæledyret om de reiser fra voldsutøveren. FOTO: ANNE WIRSCHING/NRK

– De verste historiene jeg har hørt handler om familier som har vært nødt til å se på at en av foreldrene slår i hjel familiens kjæledyr, sier fagleder ved Vest-Agder Krisesenter, Tove Hægg Versland.

Versland har jobbet på krisesenter i mer enn 30 år, og har i løpet av årene hørt mange historier om vold. Hun vet at enkelte kvinner velger å si nei til beskyttelse på krisesenter fordi de frykter at kjæledyret skal bli utsatt for vold når de selv ikke lenger er til stede.

Versland

Fagleder ved Vest-Agder Krisesenter, Tove Hægg Versland.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Vil betale for plass på kennel

Styremedlem i Vest-Agder Krisesenter, Steinar J. Olsen, vil ikke at slike ting skal være til hinder for å søke hjelp.

Olsen som også er daglig leder i bedriften Stormberg, går derfor inn med egne midler for å dekke utgifter til kennelplass i forbindelse med slike saker. Han tror det kan gjøre det lettere for voldsutsatte kvinner å forlate hjemmet og ta inn på krisesenter.

– Dette er en forferdelig situasjon for dem det gjelder. Derfor er det viktig at vi forsøker å få på plass et tilbud som kan hjelpe i en slik situasjon, sier han.

I første omgang vil Olsens bedrift dekke alle kennelutgifter knyttet til personer som søker hjelp på Vest-Agder Krisesenter i 2018.

Olsen håper dette prøveprosjektet på sikt kan bli et nasjonalt tilbud.

Steinar J. Olsen

Styremedlem i Vest-Agder Krisesenter og daglig leder i Stormberg, Steinar J. Olsen, vil betale for utgifter til kennel for voldsutsatte kvinner.

Foto: Thomas Sommerset/NRK

Håper å nå dem som vegrer seg for å søke hjelp

Fagleder Versland har tro på prosjektet og håper det kan bidra til at flere velger å forlate voldsutøveren.

– Vi håper at dette tilbudet gjør at vi får kontakt med mennesker som til nå har vegret seg for å komme til krisesenteret nettopp fordi de ikke orker tanken på å forlate kjæledyret sitt, sier hun.