Normal

Vil ta Valle til Vest-Agder

Påtroppende ordfører Tarald Myrum (Sp) i Valle vil jobbe for at kommunen blir en del av Vest-Agder. Denne uken søker fire andre aust-kommuner om overføring.

Tarald Myrum

Tarald Myrum vil bruke ordfører-comebacket til å stå på for blant annet fylkesovergang for Valle. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Birkenes, Lillesand og Iveland undertegnet tidligere mandag søknadspapirene, mens Evje og Hornnes kommer til å søke i løpet av få dager.

Vil følge strømmen

Kommende ordfører Tararld Myrum mener at Valle nå bør sende inn sin egen søknad om overgang til Vest-Agder.

Myrum har kjempet for ett Ager-fylke og ble valgt til styremedlem i ja-bevegelsen som ble stiftet i forbindelse med folkeavstemningen om ett Agder.

Det ble det ikke noe av, men nå vil han kjempe for overgang for Valle og viser blant annet til det klare utfallet av folkeavstemningen i Valle, der 72.7 prosent stemte ja til ett Agder, mens 25.4 prosent stemte nei.

Myrum bebuder at han vil ta dette opp som en egen sak i kommunestyret i høst, og har så langt ikke sjekket om han har flertall blant politikerne.

Kan miste en tredel av kommunene

Dermed kan situasjonen bli at fem av 15 Aust-Agder-kommuner søker overgang til nabofylket, etter at Birkenes, Lillesand, Iveland og Evje og Hornnes allerede har bestemt seg.

Søknadene skal først behandles av fylkesmannen i Aust-Agder, før kommunaldepartementet skal bestemme om kommunene får viljen sin.

Ingen flytteplaner i Bykle

Jon Rolf Næss

Jon Rolf Næss er ikke så oppsatt på en overflytting i denne omgang. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I nabokommunen Bykle stemte 53.3 prosent for fylkessammenslåing mens 41.4 prosent sa nei til ett Agder.

Jon Rolf Næss (Ap), som snart blir ny ordfører i Bykle, sier det her ikke er noen planer om å hive seg på bølgen.

– Ingen ting tyder på at Bykle vil søke overgang. I første omgang vil vi drøfte dette med de andre Setesdals-kommunene. Så får vi eventuelt ta det opp som en egen sak i kommunestyret utover høsten, sier Næss til NRK.

– Viktigste er at Setesdal er samlet

Påtroppende ordfører i Bygland kommune, Leiv Rygg (Sp), sier han er mer opptatt av at Setesdal skal være samlet, og sier det ikke er så viktig hvilket fylke Setesdals-kommunene ligger i.

– Jeg er opptatt av at Setesdal skal være samlet i ett fylke. Det er ikke så viktig om det er Aust- eller Vest-Agder. Hvis det blir åpnet for overgang fra et fylke til et annet, skal vi ta den debatten, sier Rygg.