NRK Meny
Normal

Vil overta populært leirsted

En lokal gruppe vil overta ansvaret for leirstedet «Havglimt» i Lillesands skjærgård, for å sikre videre drift.

Havglimt

Leirstedet «Havglimt» ligger på Ytre Ulvøya mellom Lillesand og Kristiansand, og eies av Det Norske Misjonsselskap (NMS). Nå sliter organisasjonen økonomisk og vurderer å selge leirstedet som er verdsatt til 40 millioner kroner.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Det Norske Misjonsselskap (NMS) som eier stedet sliter økonomisk og vurderer å selge «Havglimt» som er verdsatt til 40 millioner kroner.

Nå ønsker gruppen «Havglimts venner» å overta driften av stedet, for å hindre salg.

– Vi ønsker å ha fullt ansvar for drift og vedlikehold de neste 10 årene og finansiere oppussing og rehabilitering av stedet, sier Jan Egil Nordheim, som er del av gruppa.

– Må stedet rehabiliteres hvis det skal ha en fremtid som leirsted?

Ja, det må gjøres en del ting. Vi vil i løpet av de neste to-tre årene fornye overnattingsdelen, for å ha en grei og god standard. Kanskje vil vi også fornye kjøkkenet, sier Nordheim.

Planen til vennegruppa har en økonomisk ramme på 8,5 millioner kroner som de nå jobber med å skaffe til veie.

Har hatt tusenvis av unge på leir

Norheim anslår at i løpet av de 60 årene leirstedet har vært i drift har bortimot 80.000 barn og unge fra Sør- og vestlandet vært på leir på «Havglimt».

– Det er et fantastisk flott sted. Vi har hatt leirvirksomhet der i 60 år og vi mener det er viktig også for dagens barn og unge. Dessuten tror vi det er viktig for en organisasjon som NMS å ha noen brohoder som kan skape nyrekruttering til organisasjonen, sier Norheim.

Anstrengt økonomi

NMS har for tiden en anstrengt økonomi. Da det ble klart at leirstedet som ligger på Ytre Ulvøya i Blindleia er verdsatt til 40 millioner kroner, ble det fristende for organisasjonen å selge stedet.

– Det er viktig at NMS setter søkelys på sine 16 leirsteder i Norge og ser på hvordan driften skal være. Samlet sett går disse leirstedet med to-tre millioner kroner i underskudd hvert år, sier Nordheim.

«Havglimt» går imidlertid med overskudd og Norheim mener det også er et viktig argument for å beholde nettopp dette leirstedet.

Leir fortsatt populært

I fjor viste en undersøkelse gjennomført av Norsk Leirskoleforening at ti prosent av landets kommuner vedtok kutt i tilbudet om leirskole til elever i grunnskolen. Det tyder på at leirskolelivet er i tilbakegang, i hvertfall innen skolen.

Nordheim viser imidlertid til god pågang på «Havglimt», og mener det å dra på leir med enkel standard fortsatt er etterspurt.

– Vi har blant annet fire helger for barn med foreldre eller besteforelder. Disse blir fullbooket i løpet av 2–3 timer. Så det er etterspørsel etter leirplasser, da blir det feil å skulle selge og legge ned, sier Nordheim.

Kan avgjøres i helgen

Leirstedets skjebnen kan bli avgjort kommende helg, når forsalget fra vennegruppa skal behandles på NMS sitt møte i Stavanger.

– Vi har fått noen signaler i positiv retning, så vi har godt håp om at vi skal sikre videre drift de neste ti årene, sier Nordheim.