NRK Meny
Normal

Cultiva vil ikke putte penger i lomma på Ernst Ravnaas

Cultiva kvier seg for å låne kommunale fonds-kroner til Ernst Ravnaas og Start Toppfotball.

Geir Ludvig Fevang

Start sliter med økonomien og er avhengig av raske penger om spillerne skal få lønn i desember og Start kan fortsette eliteseriespill neste sesong. (Arkivbilde).

Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix

IK Start kan bli redninga for at landsdelen fremdeles har et eliteserielag i fotball.

Om ei uke skal kulturstiftelsen Cultiva avgjøre om Start Toppfotball AS får låne seks millioner kroner, noe selskapet er avhengig av for å få positiv egenkapital.

Start har startet jobben med å kutte i utgiftene , men i en overgangsperiode har de fortsatt for store utgifter og trenger kontanter.

LES: Kan ikke betale lønninger

Start har bare fått betinget lisens av fotballforbundet for eliteseriespill neste år, og må skaffe seg positiv egenkapital før 31. desember.

Men Cultiva kvier seg for å låne kommunale fonds-kroner til Start Toppfotball og investoren Ernst Ravnaaas som eier 98,8 prosent av selskapet . Cultiva er - etter det NRK kjenner til - mer bekvem med at idrettsklubben Start settes i stand til å ta grep.

LES: Kjøpte Start for 2 kroner

Vil heller støtte moderklubben

Det er lettere for Cultiva å gi lån til en idealistisk idrettsklubb, som organiserer omlag 400 barn og unge, men som også eier 0,2 prosent av Start Toppfotball.

Men for å få det til, må IK Start - og ikke Start Toppfotball - søke Cultiva om et lån på seks millioner kroner.

Ernst Ravnaas

Start-eier Ernst Ravnaas kan være på vei ut av Start.

Foto: NRK

– Det kan være en mulighet, sier styreleder Tom Edvardsen i IK Start.

Styret vurderer ifølge Edvardsen flere ulike løsninger, men det haster.

– For å få lisens til å spille har vi ikke lang tid på oss. Ei løsning må komme på banen rimelig fort, sier Edvardsen.

LES: Mener Ravnaas må byttes ut

Start Toppfotball ba Kristiansand kommune om et lån på seks millioner kroner for å komme seg ut av den akutte likviditetskrisa, men kommunen sa nei - og ba kulturstiftelsen Cultiva om å se på saken.

Etter det har Cultiva møtt Ravnaas og diskutert situasjonen, og Start Toppfotball har levert søknad om lån på seks millioner til Cultiva.

Var i møte med Cultiva

I går kveld møttes Cultiva og IK Start på Sør Arena. Cultiva ville vite hva IK Start mente om situasjonen som har oppstått, og eventuelt finne ei løsning. For om Start Toppfotball blir slått konkurs ved årsskiftet, får også idrettsklubben Start problemer.

– Rent umiddelbart er det da Start Toppfotball som går konkurs og alle rettigheter som har ligget hos Start Toppfotball - som spillere og markedsrettigheter - blir tilbakeført til IK Start.

– Vi vil være i en situasjon hvor vi da i utgangspunktet ikke får tilførsel av midler, og må da handle deretter. Vi må se oss om etter andre muligheter - deriblant å gå konkurs, sier Edvardsen.

Ønsker at Start består

Alle parter - trolig også Cultiva - er interessert i å finne ei løsning der merkevaren Start består. I IK Start arbeides det nå på høygir før Cultivas styremøte den 18. desember - og før årsskiftet, da egenkapitalkravet må innfris.

– Vi i IK Start ser på mange løsninger. Vi vil ikke låse oss til ett alternativ. Vi ønsker alle gode venner av Start på banen, sier Edvardsen.

Ordfører Per Sigurd Sørensen i Kristiansand har innkalt alle gode krefter til et møte om Starts situasjon mandag.

Dit kommer blant andre investorer fra sponsorlauget Club 21, som også tidligere har vært inne i Start-diskusjonen. Forrige Start-eier, Sparebanken Sør, kommer også på møtet, selv om banken har sagt at den ikke vil komme med ei krone til .