Hopp til innhold

Vil ikke etterforske arbeid på politibygg

Politiet vil foreløpig ikke etterforske arbeidene på taket av den nye politistasjonen i Arendal. Fellesforbundet mener arbeidene er ulovlige og livsfarlige.

Arbeidere på politibygg

Torsdag ettermiddag hang en arbeider på utsiden av taket på den nye politistasjonen i Arendal. Helt usikret og livsfarlig, mener Fellesforbundet.

Foto: Fellesforbundet / Privat

NRK omtalte byggearbeidene før jul der hovedentreprenøren Statsbygg innrømmet ulovlig sikring, men lovet å rydde opp umiddelbart.

Da NRK i november i fjor viste bilder av usikrede arbeidere på kanten av det 11 meter høye bygget, uttalte hovedentreprenøren Statsbygg at man så svært alvorlig på saken og umiddelbart ville sette opp sikringer.

– Fortsatt livsfarlig

Men organisasjonsarbeider, Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet i Østre Agder mener ulovlighetene har fortsatt på nyåret.

Thor Åge Christiansen

Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet i Østre Agder krever at byggearbeidene på Arendals nye politistasjon blir etterforsket.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Jeg har dokumentert mangelfull sikring av takarbeidere med bilder flere ganger etter at saken kom opp i november, senest torsdag ettermiddag.

Han frykter at det fortsatt kan skje alvorlige ulykker på taket av politiets nye storstue.

NRK kjenner til at Arbeidstilsynet har vurdert enkelte av bildene og bekreftet at sikringen kan virke mangelfull.

Fellesforbundet har derfor sendt en henvendelse til politiet med spørsmål om hvordan de kan anmelde dette.

– Vi snakker om et offentlig bygg med en av landets største entreprenører. Det er flaut hvordan politiet og Statsbygg har håndtert dette, sier Christiansen.

Politihuset i Arendal

En usikret arbeider fotografert på taket av det nye politihuset i Arendal for en uke siden.

Foto: Fellesforbundet / Privat

Vil ikke etterforske

Men politiet vil foreløpig ikke starte etterforskning av saken, til tross for at etaten har hatt økt fokus på varsling av ulovligheter i byggebransjen.

– Vi forholder oss til Arbeidstilsynet som en faginstans og lar de avgjøre om slike saker bør anmeldes, sier seksjonsleder John Repstad i Agderpolitiet.

John Repstad

John Repstad i Agderpolitiet vil foreløpig ikke etterforske takarbeidene på politistasjonen, og stoler på at Arbeidstilsynet har kontrollen på dette.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

–Men dere ber jo privatpersoner om å tipse dere, hva er vitsen dersom dere ikke gjør noe med disse?

– I saker som gjelder ulovlige arbeidsforhold er vi avhengig av at tilsynet gjør en vurdering i forkant, understreker Repstad.

Politistasjonen i Arendal

Arbeidere på taket av Arendals nye politistasjon sist høst.

Foto: Fellesforbundet / Privat

– Arbeidet skal være avsluttet

Hege Njaa Aschim

Hege Njaa Aschim i Statsbygg sier bildene av manglende sikring på taket har vært ett enkelttilfelle.

Foto: Mette Randem / Mette Randem

Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim, stiller seg undrende til påstandene om at det fortsatt pågår usikret arbeid på taket.

– Arbeidet på taket skal være avsluttet. Spørsmålet er hva slags reparasjoner eller andre ting som foregår på taket etter at hovedarbeidene er avsluttet. Det er ikke noen grunn til at det skal være mange arbeidere på taket nå, sier hun til NRK.

Kommunikasjonsdirektøren sier hun er kjent med at det har vært utført enkelte reparasjoner på taket.

– For eksempel reparasjon av en vifte. Men at det skal være noe kontinuerlig arbeid der virker ikke rimelig. Dette skal vi sjekke ut, sier hun.