NRK Meny
Normal

- Barn vil heller ha nettbrett og mobil enn leker

Ni – og tiåringer vil heller ha nettbrett og mobil enn leker. – Vi snakker om en ny gruppe barn, såkalt "Tweens", sier Gro Svendsen, administrerende direktør i leketøykjeden Ringo.

Barn slutter tidligere med leker. Tendensen er helt klar både blant jenter og gutter. Nå er det smarttelefoner og nettbrett som mer og mer overtar.

Nå vil barn i ni- og tiårsalderen heller ha nettbrett og mobil til jul, enn tradisjonelle leker.

Bransjeveteran Torbjørn Skalleberg, innehaver av Skalleberg leker i Grimstad,

Torbjørn Skalleberg

Daglig leder i leketøybutikken Skalleberg, Torbjørn Skalleberg, mener lekealderen har sunket med et par år de siste ti årene.

Foto: Odd Rømteland / NRK

har solgt leketøy i over 35 år. Han mener det har skjedd en klar endring de ti siste årene i lekevaner blant barn.

Mitt inntrykk er at barn slutter å leke tidligere nå enn de gjorde før. Lekealderen har nok gått ned med et par år de siste ti årene, mener

Skalleberg.

Nå er det andre ting barna ønsker seg, forteller han, i alle fall barn i ni - og tiårsalderen.

– De vil heller ha mobil og nettbrett enn leker. Noen ønsker seg fortsatt leker, men mitt inntrykk er at barn generelt sett ønsker seg andre ting enn tradisjonelle leker etter de har blitt ni og ti år gamle, sier Skalleberg.

Mats Langås Johansen (11) ønsker seg også noe annet enn leker til jul

– Jeg ønsker meg ny mobil til jul, sier Langås Johansen.

Mats Langås Johansen

Mats Langås Johansen (11) ønsker seg mobil til jul.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Hvorfor ikke leker?

– Nei, jeg er blitt for stor for det, svarer 11-åringen, som heller ikke tror noen av kameratene hans ønsker seg det.

Flaut å kjøpe leketøy

Administrerende direktør i leketøykjeden Ringo, Gro Svendsen, har registrert samme tendens som Skalleberg påpeker.

Dette er en trend vi har sett de 10–15 siste årene. Vi snakker om en ny gruppe barn nå, såkalte «Tweens», de som er mellom åtte og 12 år gamle. Vanlige leker er gjerne ikke like stas for dem lenger, samtidig er de ikke tenåringer heller ennå, sier Svendsen.

Hun tror riktignok mange barn i denne aldersgruppen liker å leke med tradisjonelle leker, men mener det foregår mer i det skjulte.

– Vi ser det selv. Hvis det kommer barn i den alderen, mellom 10 og 11 år, og kjøper noe i våre butikker, så synes de gjerne ikke det er så stas å vise det. Da gjemmer de gjerne Ringo-posen, påpeker Svendsen.

På leketøykjedens hjemmeside har hun en egen nettspalte som heter «Spør Gro». Der får hun ofte spørsmål om når man er for gammel til å leke med leker.

– Det kan være jenter i 12-årsalderen som sier at de fortsatt synes det er gøy å leke med dukker, men så synes de dette er flaut, forteller Svendsen.

Tøff konkurranse

Hun mener barn allerede begynner å gå vekk fra leker når de er i åtteårsalderen.

– Da begynner de å følge med på de større barna og se opp til dem, og da synes det gjerne at det de gjør kulere enn det de selv gjør. Det er uten tvil den mest ufordrende målgruppa for oss når det gjelder å finne ting de liker, forklarer Svendsen.

Hun sier de kjenner tøff konkurranse fra andre butikkbransjer.

– Vi må hele tiden tenke nytt for å appellere til denne aldersgruppa, og vi konkurrerer like mye med sportsbutikkene og kleskjedene som med andre leketøykjeder når det gjelder denne målgruppa, sier Svendsen.