Hopp til innhold

Ber ordføreren være tøffere etter bystyrekrangel: – Flaut for Kristiansand

Ordføreren ble bedt om å være tøffere med klubba da årets heteste bystyrekrangel ble tema blant topp-politikerne i Kristiansand.

Jan Oddvar Skisland

TYDELIG SIGNAL: – Jeg kan godt bli raskere til å bruke ordførerklubba, men liker å behandle folk som voksne, sier ordfører Jan Oddvar Skisland. Onsdag understreket formannskapet at uetisk atferd kan ende med stopp i møtet og utkastelse.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Dette begynner å nærme seg noe av det verste jeg har opplevd, sa den erfarne Kristiansands-ordføreren Jan Oddvar Skisland (Ap) under krangelen i forrige bystyremøte i Kristiansand.

Video- og lydklipp fra munnhoggeriet har siden gått landet rundt.

Onsdag behandlet Kristiansands topp-politikere «mulig brudd på de etiske retningslinjer for folkevalgte i Kristiansand kommune».

Her er episoden i bystyret, der ordfører Jan Oddvar Skisland og Nils Nilsen krangla åpenlyst.

Dette vil de gjøre

Bakgrunnen var hendelsen i bystyret 26. oktober.

Representant Nils Nilsen ble kalt uavhengig representant, noe han ikke ville akseptere. Nilsen ble valgt inn som medlem av Demokratene.

Siden har han gått ut av partiet og meldt seg inn i Industri- og næringspartiet (INP).

Men INP-ledelsen har siden sagt at Nilsen ikke representerer dem. De har også fratatt ham medlemskapet i partiet.

Dermed startet ordkrigen hvor ordføreren gjentatte ganger ba Nilsen sette seg, mens Nilsen krevde at ordfører Skisland skulle snakke fra talerstolen.

I formannskapet onsdag var det enighet om at hendelsen var både pinlig og uheldig.

Jørgen Kristiansen

FRYKTER TREND: – Vi må diskutere hva som er passende oppførsel. Jeg tror vi ser en global trend, sier KrFs Jørgen Kristiansen, og trakk paralleller til Donald Trump.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Dette var helt uakseptabel oppførsel fra Nilsens side. Sånn kan vi ikke ha det i bystyret. Det var flaut for Kristiansand, sa varaordfører Erik Rostoft fra Tverrpolitisk liste.

KrFs gruppeleder Jørgen Kristiansen var blant flere som rådet ordføreren til å gripe inn tidligere.

– Jeg er redd slik oppførsel er i ferd med å bli en trend, i alle fall internasjonalt. Vi skal ha stor takhøyde for ytringer, men må diskutere hva som er passende oppførsel. Jeg råder ordføreren til å bruke klubba mer, og vurdere å stanse møtet.

– «Naut» og «evneveik»

Nilsen har de siste årene fått deler av skylden for et hatsk debattklima med nedlatende personkarakteristikker, spesielt med utspring i den anonyme Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

Nilsen har tidligere kalt ordføreren i Kristiansand for «evneveik som ordfører og politiker».

Tidligere ordfører Harald Furre (H) er kalt «naut», mens Utøya-overlevende Jannicke Arnesen (Ap) ble betegnet som «en massiv sperreballong for de virkelige ofrene».

Nilsen er også blitt tatt for brudd på det etiske regelverket i 2020, noe han innrømmet etter å ha sendt flere e-poster til bystyremedlemmer.

Les også: Ordfører ble kalt evneveik - nå vil han ha slutt på hets og sjikane

Jan Oddvar Skisland
Jan Oddvar Skisland

– Regler må brukes

Formannskapet stilte seg bak en formulering svært lik regelverket bystyret selv har vedtatt:

«Eventuelle grove brudd på de etiske retningslinjene for folkevalgte vil kunne være grunnlag for advarsel og dersom advarselen ikke tas til etterretning vil bystyret lukke møte for å drøfte bortvisning».

Høyres Renate Hægeland mener reglene må tas i bruk hvis det oppstår bråk.

– Ordføreren er bystyrets suverene leder. Når reglene ikke følges må han bruke klubba og gi advarsel. Vi kan lukke møtet og vurdere hvordan vi håndterer saken videre, nevner hun.

Nilsen: – Opp som en hjort, ned som en lort

Ordføreren sier han nå har planen klar hvis noe liknende skjer igjen.

– Da vil jeg gjøre det samme som sist, og deretter avbryte møtet. Så må gruppelederne samles for å diskutere muligheten til å bortvise.

– Er det satt punktum for denne saken nå?

– Jeg håper virkelig det.

Hovedpersonen selv, Nils Nilsen, fikk ikke selv være til stede på formannskapsmøtet.

Han er ikke imponert over det som ble bestemt i formannskapet. Han vil heller ikke ta selvkritikk.

– Jeg ser ikke noen grunn til det slik det har blitt behandlet. Formannskapet har tatt saken til orientering. Der stopper den. For meg er det opp som en hjort, og ned som en lort, sier Nilsen.