NRK Meny
Normal

Vil ha borgerlig flertallsregjering

Invitten fra Høyres toppkandidat fikk blandet mottakelse.

Politisk debatt på Dyrskue

Kjell Pihlstrøm, redaktør i NRK Sørlandet, ledet debatten.

Foto: Marianne Rimstad Nordvik / NRK

Valgdebatt på Dyskuet

Åse Michaelsen (Frp) vil gjerne i regjering

Foto: Marianne Rimstad Nordvik / NRK

– Hvis de fire borgerlige partiene får flertall etter valget 14. september, må de sette seg sammen og diskutere grunnlaget for en borgerlig flertallsregjering.

Det sa Høyres førstekandidat i Vest-Agder, Peter Gitmark under NRK Sørlandets valgdebatt lørdag ettermiddag.

Han fikk kun støtte av Åse Michaelsen fra Fremskrittspartiet.

HØR HELE DEBATTEN HER

Avvist av KrF og Venstre

NRK Sørlandet hadde samlet alle de fremste kandidatene fra Vest-Agder til debatt under Dyrskuet i Lyngdal. Det ble en engasjert og livlig debatt mellom ni taletrengte deltakere. Hvem som skal styre landet de neste fire årene - var ett av temaene.

Høyres Peter Gitmark inviterte til bredt borgerlig regjeringssamarbeid. Men invitten til en regjering som inkluderer alle de fire borgerlige partiene, ble avvist av KrF og Venstre.

Både Dagrunn Eriksen, KrFs nestleder og førstekandidat, og Venstres toppkandidat Anne Margrethe Larsen var klokkeklare på at det er uaktuelt å sitte i regjering sammen med Frp. Ikke overraskende - sett i lys av hva partilederne deres har uttalt under valgkampen.

SPONHEIM: - VIL IKKE MÅTTE HOLDE MEG FOR NESEN

"Den glemte landsdel"

Påstander om mangel på politisk gjennomslagskraft for agderbenken i Stortinget ble et hett tema i debatten. De tre representantene for regjeringspartiene Odd Omland, Ap, Alf Holmelid , SV og Sigmund Oksefjell,Sp måtte sloss hardt mot overmakten av pågåpende opposisjonspartier. Disse hevdet med stor styrke at Sørlandet igjen har vært den glemte landsdel.

– For Agders del er en eneste løsningen å skifte ut den rødgrønne regjeringen med en regjering som er mer i samsvar med det politiske tyngdepunktet i denne landsdelen, altså en borgerlig regjering, hevdet de.

Vil ha egder i maktposisjoner

Men Kvinesdalordfører Odd Omland mente at agderfylkene har fått svært mye igjen for det rødgrønne regjeringssamarbeidet, til tross for at landsdelen omtrent ikke er til stede i maktposisjonene.

Omland mente at landsdelens innflytelse kan bli enda større hvis Agder blir representert med statsråder eller statssekretærer. Og at dette er et klart mål hvis de rødgrønne vinner valget.

LES OGSÅ: DETTE ER AGDERS KANDIDATER TIL STORTINGET

publikum

Dyrskue-publikummet fulgte debatten mellom lokale topp-politikere.

Foto: Marianne Rimstad Nordvik / NRK