Vil fremme integrering

Sørlandets første muslimske ungdomsforening er nå stiftet i Kristiansand.

Omar Sadiq

Leder for Sørlandets første muslimske ungdomsforening, Omar Sadiq, håper foreninga skal føre til bedre integrering av innvandrere i Kristiansand.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

Foreninga, som er direkte underlagt moskeen, skal legge vekt på sosialisering, kultur og religion i sitt arbeid.

– Målet er å få de enda mer integrert mens de samtidig bevarer sin identitet, sier leder for foreninga, Omar Sadiq.

Kristiansand kommune er svært glad for dette tiltaket, og tror dette vil være med på å skape en tilhørighet og bedre integrering av muslimsk ungdom i byen.

På åpningsmøtet i helga møtte nesten 60 muslimer opp, og Sadiq er overveldet over den gode responsen.

– Overraskende

– Det var veldig overraskende. Nå har dette bare spredd seg via venner og bekjente i tillegg til at vi informerte om det på fredagsbønnen. Derfor var det overraskende at så mange dukket opp.

– Mange av dem er også temmelig nye i Norge og ikke kjente ansikter for oss, sier Sadiq.

Han sier at en av foreningas oppgaver blir å lære ungdommene skikk og bruk ut fra islam.

– Vi føler at det er en oppgave å fortelle om islam og om hvordan man skal oppføre seg i ulike settinger, som på skolen og hjemme mot foreldre. Ren folkeskikk rett og slett, i islam.

Ønske fra kommunen

Både Kristiansand kommune og politiet i Kristiansand har tidligere i år vært i kontakt med det muslimske miljøet i Kristiansand og ytret et ønske om at moskeen skulle ta ansvar for et ungdomsmiljø.

Olaf Haugen

Kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand kommune, Olaf Haugen, synes oppstarten er svært positiv.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

Kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand kommune, Olaf Haugen, er glad for at den muslimske ungdomsforeninga nå er i gang.

– Her ser jeg noen muligheter vi har for å ha tettere dialog med denne foreninga. Kanskje vi som kommune kan lære noe av hvordan man får dette opp å gå i forhold til andre grupper, sier Haugen.

– Du er ikke redd for at en slik gruppe kan føre til ekstremisme?

– Nei, det er jeg ikke redd for. I utgangspunktet er dette bra og akkurat det samme som at kristne foreninger lærer opp ungdommer i forhold til Bibelen. Jeg tenker at dette er flott.

– Viktig med lederskikkelser

Leder for Muslimsk Union i Agder, Akmal Ali, tror det er svært viktig at muslimsk ungdom får gode lederskikkelser i sin egen religion.

– De trenger i hvert fall en sunn tolkning og riktig veiledning. Dessverre vet vi at Internett ofte er kilde til opplysning for ungdommer. Vi ønsker at de er sammen med oss, diskuterer ting og har samtaler og mer positive meningsutvekslinger, sier Ali.