Hopp til innhold

Vil flytte fergekaia innen fem år

Både havnestyrelederen og ordføreren i Kristiansand vil flytte fergeterminalen ut av sentrum og til Vige. De har håp om at det kan være gjort innen fem år.

SuperSpeed 1 til kai i Kristiansand

Et argument for å flytte fergekaia er at SuperSpeed (norsk: SuperFart) skal få bilpassasjerene sine raskere ut i trafikken. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Dagens fergekai kan i såfall bli ny cruisehavn.

– Kan ikke ha det som i dag

Arvid Grundekjøn

Høyre-ordføreren vil ha store omveltninger i havnesystemet i Kristiansand. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Havnestyreleder Jan Oddvar Skisland og ordfører Arvid Grundekjøn i Kristiansand tar i onsdagens papirutgave av Fædrelandsvennen til orde for at fergeterminalen flyttes til Vige ved Varoddbroa.

Ett av motivene for flytting er at det skal minske tiden fra ilandkjøring fra ferga til bilpassasjerene kommer ut i trafikken.

– Når man er kommet i land i Kristiansand så bruker man en time på å komme ut i den ordinære trafikken. Sånn kan vi ikke ha det på sikt, sier Grundekjøn til NRK.

– Vi har kanskje det største trafikkrysset mellom Oslo og Stavanger i dette området, hvor E18, E39, Setesdalsveien og havna møtes. Flytting til Vige kan være en veldig aktuell løsning, sier Grundekjøn, men legger til at det gjenstår mye planlegging i forhold til blant annet veinettet før flyttingen kan bli aktuell.

Han mener ikke dagens løsning med fergetrafikk like ved sentrum har noen spesiell verdi.

– Det tilfører lite til handel og byliv. De fleste som kommer i land er opptatt av å raskest mulig komme inn i trafikken, sier ordføreren.

Vil ha cruiseskip til dagens fergekai

Ordføreren ønsker at dagens fergekai blir ny cruisehavn.

– Fordelen med cruiseskip er at de ikke fører biler. Og det kan være enda mer spennende å få den voksende cruisetrafikken noen nærmere det absolutte sentrum av byen, mener ordføreren.

– Attraktiviteten som cruisehavn vil nok også øke hvis cruisepassasjerene kommer enda nærmere hjertet av sentrum, mener Grundekjøn.

– Kan skje i løpet av fem år

Jan Oddvar Skisland

Tidligere ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland, er i dag havnestyreleder. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Containerne skal flyttes over havnebassenget til der hvor Color Line i dag har biloppstillingsplass, og Vestre havn åpnes for folket.

Havnestyreleder Jan Oddvar Skisland sier til Fædrelandsvennen at fergekaia kan være flyttet innen få år.

– Fem års tid er ikke urealistisk. Finner vi en midlertidig permanent plass for Color Line litt fort, frigjør vi området fra hampa til containerhavna for byutvikling. Dette er vel det fineste området vi har i Kvadraturen, og det burde utnyttes bedre, mener Skisland.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren