Vil bruke ungdom i kampen mot voldskultur

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) vil gjerne bruke ungdommer med trøblete bakgrunn for å bekjempe kriminalitet og vold blant ungdom i norske byer.

Ukentlig blir det arrangert slåsskamper mellom ungdommer i Kristiansand. Slåsskampene som blir filmet og publisert i sosiale medier bekymrer både politi og skoleledelse.

VIDEO: Her slåss to elever i en bakgård i Kristiansand. Rundt står medelever og roper og jubler. Slike videoer med avtalte slåsskamper blir spredt i sosiale medier.

Statsråden besøkte onsdag Kristiansand, der hun blant annet møtte politiet for å drøfte problemer med ungdommer i Sørlandets største by.

Listhaug besøker for tiden flere norske byer for å samle informasjon om ungdomskriminalitet, og hun har nylig vært i London for å se på forholdene der.

Tankene om et frivillig ungdomspoliti etter modell fra den engelske hovedstaden, blir trolig ikke overført til Norge, ifølge ministeren.

– Jeg tror ikke vi vil ha det på samme måte i Norge, men det å bruke ungdom som har vært på skråplanet selv, er absolutt noe det er verdt å se på, sier Listhaug til NRK.

Hør Sylvi Listhaug etter møtet med politiet i Kristiansand onsdag.

Vil diskutere med justisministeren

Hun vil diskutere bruken av ungdom, som selv har slitt og kommet på rett kjøl igjen, med justisminister og partikollega Per-Willy Amundsen.

Under møtet med politiet i Kristiansand onsdag, ble Listhaug orientert om det som betegnes som en bekymringsfull utvikling blant ungdommer i Kristiansand.

NRK har tidligere hatt søkelyset på ungdommer som organiserer og filmer slåsskamper, både i skoletiden, på kveldstid og i helger. Videoene blir deretter spredt på sosiale medier.

Ifølge Listhaug er fenomenet ikke et rent sørlandsfenomen, men noe som dukker opp i flere norske byer.

– Jeg synes det er veldig alvorlig, det er en trend som vi ser ellers i landet også. At den type voldsbruk brer om seg, er svært negativt, mener Listhaug.

Hun tror internettet, med kjapp spredning på sosiale medier, er en viktig faktor når det gjelder denne utviklingen.

Politipatruljering ved skole i Kristiansand

Politiet har denne høsten patruljert ved flere videregående skoler i Kristiansand.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Skryter av politiet

Statsråden mener politiet i Kristiansand gjør en god jobb for å forsøke å snu en utvikling som er negativ.

– Jeg opplever at politiet er veldig klare for å jobbe videre med dette, de har allerede satt i gang mange tiltak for å stanse den negative utviklingen, sier Listhaug til NRK.

Hun mener noe av tematikken handler om integrering.

– Vi er nødt til å lykkes bedre med integreringen, og til å få ungdom til å lykkes bedre i skolen og i å skaffe seg jobber.

Ifølge Agder-politiet er det både lokale ungdommer, enslige mindreårige asylsøkere og ungdom knyttet til barnevernsinstitusjoner som er involvert i utfordringene denne høsten.

– Vi er først og fremst opptatt av å gi statsråden et så godt situasjonsbilde som mulig, i forhold til de utfordringene som finnes på Sørlandet, sa Gordon Petterson i Agder politidistrikt til NRK etter møtet med ministeren i Kristiansand.

Listhaug besøker Tower Hamlets

Look to London: Sylvi Listhaug studerte nylig hvordan engelskmennene jobber for å bekjempe ungdomskriminalitet.

Foto: Johan E. Bull / NRK