Ustabilt julivær får skylda for dårlig issalg

I mai og juni spiste vi godt med is, men i juli har vi spist vesentlig mindre sammenlignet med i fjor.

I mai og juni spiste vi godt med is, men i juli har vi spist vesentlig mindre sammenlignet med i fjor.

– Det har ikke blitt så mye isspising, sier Kjell Arne Holen som har vært på båttur på Sørlandet de to siste ukene.

Det ustabile sommerværet i juli har gitt nedgang i salget for Hennig-Olsen Is og Diplom-Is. Hos førstnevnte har de solgt 11 prosent mindre is i juli sammenlignet med i fjor.

– Det er først og fremst på grunn av været. På Vestlandet har det vært nedbørsrekorder, så det har påvirket salget av småis, sier salgsdirektør i Hennig-Olsen Is John Kjellesvik.

Nedgangen har vært litt mindre hos konkurrenten.

– Vi har tilbakegang på mellom 3 og 5 prosent sammenlignet med juli i fjor, sier administrerende direktør i Diplom-Is Rita Borch.

Reddet av godt vær i mai og juni

Men nedgangen i juli får ikke så store konsekvenser som man kanskje skulle tro. Godt vær i mai og juni redder de to isgigantene.

Hos Diplom-Is solgte de mellom 1,5 og 2 millioner mer is i mai og juni enn de gjorde på samme tid i fjor.

– I både mai og juni var det veldig bra. Da var det langt bedre sommervær enn det som var i fjor på samme tid. Vi har hatt en vekst på over 30 prosent i de månedene, sier Rita Borch.

Hos Hennig-Olsen Is lå salget i juni hele 44 prosent over fjoråret. Tross godt salg på forsommeren gir svingningene i vær og salg utfordringer i produksjonen.

– Det blir mer svinn. Tidligere fikk vi litt panikk når issalget var dårlig i juli, men vi har lært at sommeren er slik, sier produksjonssjef Per Hellgren.

Tunge regndråper faller i Bergen

I Bergen har de hatt sin verste julimåned siden 1970. I løpet av hele juli hadde Bergen kun fire dager uten nedbør.

Foto: Sindre Vik Helgheim / NRK

Været preger salget

Været preger issalget i stor grad. Ifølge Diplom-Is kjøper folk mest is når temperaturen ligger på mellom 18 og 24 grader.

– Når temperaturen er under 18 grader blir det for kaldt for mange. Når den er over 24 grader kjøper folk mer drikkevarer, sier Borch.

På Brygga isbar i Kristiansand har været alt å si.

– Det var jo en periode i juni hvor det var veldig fint vær, da var det masse kunder. I juli har det vært mye regn, da har det ikke vært så mye folk, sier isselger Anne Louise Danielsen.