NRK Meny
Normal

UiA-rektor røpet nytt navn

Dersom Universitetet i Agder og Høgskolen i Telemark slås sammen, vil det nye navnet bli Sørnorsk universitet. Det røpet UiA-rektoren da hun i dag orienterte politikerne om fusjonsprosessen.

Torunn Lauvdal, rektor ved UiA

Rektor ved UiA Torunn Lauvdal orienterte torsdag toppolitikerne i landsdelen om fusjonsprosessen. Samtidig røpet hun det nye navnet.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Om få dager leverer prosjektstyret for sammenslåing av Universitet i Agder (UiA) og Høgskolen i Telemark (HiT) sin anbefaling.

Torsdag formiddag møtte rektor ved UiA Torunn Lauvdal toppolitikerne på Sørlandet for å orientere om fusjonsprosessen. Der røpet hun også det nye navnet for universitet.

– En markering

Dersom det blir en sammenslåing vil det nye navnet være Sørnorsk universitet, på engelsk University of Southern Norway.

– Prosjektgruppen har landet på dette navnet for å markere at vi blir et universitet for store deler av Sør-Norge. Vi valgte ikke å gå for navnet «Universitetet i Sør-Norge» fordi det finnes flere universiteter i denne landsdelen, forteller Lauvdal til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UiA

Universitetet i Agder kan i fremtiden bli hetende «Sørnorsk universitet».

Foto: NRK

Hovedsete i Kristiansand

I tre år har fusjonsarbeidet pågått, under ledelse av de to rektorene ved UiA og HiT. 9. april får styrene konklusjonen.

Lauvdal slo også fast at Kristiansand vil bli hovedsete ved en eventuell fusjon.

Torunn Lauvdal

Rektor ved UiA Torunn Lauvdal er for en sammenslåing og mener regionen trenger et sterkt universitet.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Hans Antonsen

Grimstad-ordfører Hans Antonsen er svært uenig i navnet som ble lagt frem i dag.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK
Høgskolen i Telemark

Høgskolen i Telemark kan bli slått sammen med Universitetet i Agder.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Prosjektstyret foreslår at hovedsete helt klart skal ligge i Kristiansand. Grunnen til det er at det er der den største campusen er og der man har flest studenter. Både rektoren og store deler av ledelsen vil også være plassert i Kristiansand.

Hva vil skje med de ulike campusene i Agder og Telemark dersom det blir en fusjon?

– Det må det nye styret ta stilling til. Denne problemstillingen er nok mest aktuell i Telemark. Universitetet i Agder har allerede vært gjennom en slik prosess da vi var spredt på syv ulike studiesteder og etter hvert etablerte to campuser i Grimstad og Kristiansand.

Grimstad-ordfører uenig i navnet

Ordfører i Grimstad Hans Antonsen mener Sørnorsk universitet er et svært dårlig navn.

– Det kan det ikke hete. Jeg har foreslått at det i stedet kanskje kan hete Skagerrak Universitet eller Universitet Skagerrak, nettopp fordi det er det som binder Telemark og Agder sammen. Det er bare et innfall, men jeg synes i hvert fall det er bedre enn sørnorsk universitet, sier Antonsen til NRK.

– Vi trenger et sterkt universitet

De ulike løsningene skal nå drøftes fremover. Rapporten skal ut til høring før styrene for utdanningsinstitusjonen sier ja eller nei til sammenslåing 18. juni.

De ansatte har de siste dagene markert kraftig motstand, blant annet gjennom en avstemming. Men rektoren bekreftet i dag at hun er for en sammenslåing.

– For meg er det viktigste argumentet for å si ja til en sammenslåing er at denne regionen trenger et sterkt universitet. Vi trenger det med tanke på utviklingen av næringslivet, og for levekårene i hele regionen. En fusjon vil gi et samlet styre som kan drive denne institusjonen fremover, sier Lauvdal.

Torunn Lauvdal, UiA

Rektor ved UiA Torunn Lauvdal slo i dag fast at hovedsete ved en eventuell fusjon mellom UiA og HiT vil være i Kristiansand. Torsdag møtte hun politikerne på Universitetet i Agder campus Grimstad.

Foto: Svein Sundsdal / NRK