Hopp til innhold

UiA spydspiss mot trakassering i akademia

Minst 1000 studenter opplever seksuell trakassering og mobbing i løpet av studietida på UiA. Rektor Frank Reichert har fått i oppdrag å bekjempe alle former for trakassering i det akademiske miljøet i Norge.

Frank Reichert

Rektor Frank Reichert ved Universitetet i Agder skal lede Universitets- og høgskolerådets nye nasjonale arbeidsgruppe mot mobbing og trakassering av studenter og ansatte. Arbeidet skal være ferdig i løpet av året.

Foto: Morten Krogstad / NRK

UiA-rektoren setter nå ned en ekspertgruppe, som skal gå løs på en stor oppgave.

– Målet er å komme fram til tiltak som virker. Hva er årsaken, og hvordan kan vi bygge en kultur som hindrer trakassering og mobbing. Vi vil ha en kultur hvor man har respekt for hverandre, sier Reichert.

En undersøkelse viser at i løpet av studietida har 9 prosent av studentene blitt utsatt for mobbing og 8 prosent for uønsket seksuell atferd. UIA-rektoren er sjokkert.

– Det er enorme sifre. Minst 1000 studenter på UiA opplever seksuell trakassering og mobbing i løpet av studietida. Vi kan ikke akseptere dette, sier Reichert.

Ingrid Lund

Ingrid Lunds forskning på fem universitet og høyskoler viser 9 % av studentene opplever seg mobbet. Mens tallet i grunnskolen er 6 % og i arbeidslivet 5 %.

Foto: Morten Krogstad / NRK

– Ofre kan bli dropouts

Professor Ingrid Lund har forsket på mobbing i 15 år – i barnehage, barne- og videregående skole. I høyere utdanning er det voksne folk, men mobbing skjer der også viser det seg. Hennes forskning er en direkte årsak til at arbeidet mot mobbing og trakassering settes i gang.

Mobbing og trakassering kan føre til at studenter gir opp studiene.

– Konsekvensen for studentene er at noen faktisk dropper ut av høyere utdanning. Når mobbing skjer så påvirker det studenters psykiske helse – som igjen påvirker læring, sier Lund.

Caroline Uberg og Marthe Mæland

Studentene Caroline Uberg og Marthe Mæland sier det er bra at UiA-rektoren går i bresjen mot mobbing og trakassering.

Foto: Morten Krogstad / NRK

Mener #metoo-kampanjen har ført til bevisstgjøring

I kantina på UiA møtte NRK studentene Caroline Uberg og Marthe Mæland. De mener det er vanskelig å snakke om mobbe- og trakasseringsproblemet.

– Det kan være tabubelagt, spesielt der hvor det er autoritære stillinger mot noen som ikke har stor sjanse til å forsvare seg, sier Caroline.

– Det er kjempebra at rektor går i bresjen mot problemet, sier Marthe.

Mathias Smørvik

Mathias Smørvik sitter i likestillingsutvalget på UiA. Haner bekymret for konsekvensene for de studentene som får ødelagt studietida si. – Det betyr i alle fall at man ikke kan være en god student, sier han.

Foto: Morten Krogstad / NRK

Student Mathias Smørvik tror bevisstgjøring er viktigst.

– Det kan ikke være et menneske som etter metoo-kampanjen ikke er bevisst på sin egen rolle når man møter mennesker. Alle må nå være trygge på hvor går min personlige grense, og hva er tillatt å gjøre mot andre.

Mangler skikk og bruk

Professor i sexologi, Elsa Almås, er med i den nye ekspertgruppa. Hun sier det går an å både hjelpe folk å takle seksuelle tilnærmelser, og lære folk å gjøre tilnærmelser på en respektfull måte.

– Metoo-kampanjen viser at man er ganske hjelpeløse i skikk og bruk og takt og tone når det gjelder seksualitet. Man lærer ikke seksuell omgang – slik som man lærer bordskikk.

Elsa Almås

Trakassering sier noe om at mennesker ikke klarer å sette grenser for sine seksuelle lyster og ikke klarer å vise respekt for den andre parten, sier Elsa Almås.

Foto: Morten Krogstad / NRK

Hva må gjøres?

– Jeg tror at man løser problemer med å lære folk å snakke om seksualitet. Man må kurses i hvilke prinsipper som gjelder i seksuell omgang – sånn som respekt, samtykke og ærlighet. Tenke verdier rett og slett ift. seksuell omgang, sier Almås.

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 02 1,1 kr
Dyrest kl. 19 1,65 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %