NRK Meny
Normal

Bystyret i Kristiansand sier trolig nei til reservasjonsrett

Gruppelederne i Høyre og Fremskrittspartiet i Kristiansand tror flertallet i bystyret vil stemme nei til at fastleger skal få mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort.

Tor Utsogn

Leder av helse- og sosialstyret i Kristiansand og gruppeleder i FrP, Tor S. Utsogn, tror flertallet i bystyret i Kristiansand vil si nei til reservasjonsretten.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Tidligere i dag ble det kjent at rådmannen mener at alle fastleger bør kunne tilby alle allmennlegetjenester – også henvisning til abort. Rådmannen mener også at en så alvorlig og prinsipiell sak ikke bør overlates til den enkelte kommune, men bør avgjøres av Stortinget.

Arvid Grundekjøn

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) har tidligere signalisert at leger bør få følge sin samvittighet i spørsmålet om å hevise til abort.

Foto: NRK/Svein Sundsdal

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) har tidligere gjort det klart at han støtter at den enkelte lege skal kunne følge sin samvittighet. Men Grundekjøn ønsker ikke å uttale seg om saken i dag.

Trolig nei-flertall

Gruppeleder i Høyre, Hans Otto Lund, mener at reservasjonsretten er et nasjonalt anliggende.

– Derfor burde regjeringen ta dette som et nasjonalt prosjekt. Men nå sender de det ut på høring, og jeg tror de fleste kommer til å gå imot.

– Hva tror du om stemningen i bystyret?

– Jeg tror det er et flertall imot reservasjonsmuligheten. Selv om mange har stor forståelse for at enkelte fastleger har problemer med sin egen samvittighet.

– Hvordan er det i Høyre?

Hans Otto Lund

Høyres gruppeleder, Hans Otto Lund, tror det er flertall i bystyret mot reservasjonsrett.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Jeg tror det er flertall imot også der.

– Hva med ordføreren?

– Det kan være at noen i gruppa stemmer i lojalitet til regjeringen. Det ser jeg ikke bort ifra, sier gruppeleder i Høyre, Hans Otto Lund.

Vanskelig sak

Tor S. Utsogn er gruppeleder for Fremskrittspartiet og leder helse- og sosialstyret som får saken til behandling først. Han karakteriserer saken som vanskelig.

– Jeg vil lese sakspapirene nøye før jeg uttaler meg. Utgangspunktet er at vår regjering har vært med på å sende forslaget ut på høring. I utgangspunktet synes jeg vi skal være rause med de få fastlegene som kommer til å be om en slik reservasjonsrett.

– Du pleier være kjapp til å ta standpunkt og kommentere. Hvorfor er du nølende nå?

– Saken har fått mye oppmerksomhet. Vi skal vite med sikkerhet før vi uttaler oss. Flere partier er delt i dette spørsmålet. Nå skal vi diskutere saken nøye i vår bystyregruppe før vi trekker en konklusjon.

– Men slik du kjenner din egen gruppe – hva tenker du?

– Det vil jeg ikke uttale meg om. Vi skal forholde oss til fakta i saken og se hva vi lander på.

– Hvordan tror du bystyreflertallet vil bli?

– Hvis jeg skulle tippe, er det et flertall for å si nei til reservasjonsrett. Forslaget om at det skal være opp til kommunestyrene å bestemme om det skal være reservasjonsrett i den enkelte kommune, gjør saken ekstra negativ. Det er et forslag jeg er sterkt imot, og som jeg uansett håper blir fjernet i den fremtidige loven, sier Tor S. Utsogn – leder for Fremskrittspartiets bystyregruppe i Kristiansand.