Tjener millioner på barnevern

Kristiansandsfirmaet Næromsorg Sør har nesten firedoblet inntektene de siste to årene. Lena Braathen er daglig leder og eneaksjonær i selskapet som fikk et overskudd på over ti millioner kroner før skatt i fjor.

Foreldre og barn

Kommuner betaler inntil 50.000 kroner måneden for en familie som får besøk av innleide miljøarbeidere fra Næromsorg Sør.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Selskapet leies inn av Bufetat og de fleste kommunene på Agder, og er sørlandets største private leverandør av hjemmebaserte tjenester i barnevernet.

  • LES: Private tjener flere hundre millioner på barnevern

Ti millioner i overskudd

I fjor hadde Lena Braathens firma en inntektsøkning på 20 millioner. Omsetningen i 2015 steg til 48 millioner kroner, og det ble et overskudd på over ti millioner kroner før skatt.

Lena Braathen

Lena Braathen er daglig leder og eneaksjonær Næromsorg Sør, som tilbyr private barnevernstjenester.

– Veksten skyldes en enorm økning av antall barn i institusjonstiltak og familiehjem, i tillegg til at vi også har hatt økning i antall saker på vår hjemmebaserte avdeling, sier Braathen.

Hun er daglig leder og eneaksjonær, og ifølge regnskapstall ble det tatt ut en million kroner i utbytte i 2015.

I 2013 var omsetningen drøyt 13 millioner. Veksten har vært enorm for den private aktøren.

– Vi har jobba for å komme oss dit vi er i dag, og vi leverer tjenester til nesten alle barnevern på Agder, sier Braathen.

Braathen sier hun bevisst har jobbet for å få innpass hos kommuner og statlige virksomheter.

50.000 i måneden for en familie

Endel av inntektene kommer fra kommuner som leier inn hjelp. Vennesla kommune har i årevis slitt med høye utgifter til barnevern.

Kommunen betaler inntil 50.000 kroner måneden for en familie som får besøk av innleide miljøarbeidere fra Næromsorg Sør, sier barnevernsleder Heidi Salvesen:

Heidi Salvesen

Vennesla betaler opp mot 50.000 kroner i måneden for en enkelt famile der miljøarbeidere fra Næromsorg Sør hjelper til i hjemmet. Det sier barnevernsleder i kommunen, Heidi Salvesen.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

– Det er de tyngste tiltakene vi har. Det er miljøarbeidere som kommer hjem til familiene, og er der opp mot hundre timer i måneden.

I fjor brukte barnevernet i Vennesla 1,2 millioner på tjenester fra Næromsorg Sør. Salvesen sier så lenge de ikke har egne folk til å hjelpe i hjemmene, er de prisgitt å bruke private.

Tjener på «forsterka fosterhjem»

Den største inntektskilden for Næromsorg Sør er institusjonsplasser og familiehjem, såkalte «forsterka fosterhjem», opplyser Braathen.

Her er det også flere andre større, private aktører; Aberia, Tiltaksgruppen og Aleris.

I et familiehjem er en eller begge fosterforeldrene frikjøpt til oppgaven. Selskapet har for alvor fått beinet innafor hos Bufetat, der det blant annet er stort behov for fosterhjem:

– Da vil vi være behjelpelige med å finne gode hjem, og vi har hjulpet godt med det de siste årene, sier Braathen.

Hun forteller at alle deres fosterhjem er såkalte «forsterka fosterhjem».

NOS nettsider

I 2013 omsatte Næromsorg Sør for drøyt 13 millioner. To år senere hadde omsetningen økt til 48 millioner kroner.

Foto: skjermdump

Vurderer egen kommunetjeneste

Heidi Salvesen forteller at barnevernet i Vennesla på nytt skal se på om de kan klare å øke sin egen bemanning fremfor å kjøpe fra private.

Lena Braathen har vært i den private bransjen i 20 år, og har ofte sett kommuner som forsøker å bygge opp sitt eget. Hun frykter ikke at hennes firma skal miste oppdrag:

– Et sted lukker det seg ei dør, og et sted åpner det seg ei dør. Jeg har kjempegodt samarbeid med de fleste kommunene.