Hopp til innhold

Familiesenter står i fare: – Det er takket være dem at jeg har barnet mitt

For «Maria» var døgnplass på Senter for foreldre og barn avgjørende for å beholde omsorgen for sønnen. Hun mener tilbudet bør styrkes fremfor å kuttes.

Maria, bufetat vest anonym

«Maria» mener det er kritisk for foreldre som trenger hjelp fra Senter for foreldre og barn at døgnplassene blir værende.

Foto: Erik Waage / NRK

– Jeg hadde mistet omsorgen for barnet mitt om jeg ikke kunne fått hjelp hele døgnet på senteret. Det var min redning.

«Maria» har vokst opp i barnehjem og fosterhjem. Da hun selv ble gravid som 19-åring var hun livredd.

Da sønnen hennes var tre måneder flyttet de inn på Senter for foreldre og barn i Stavanger. Der var hun i seks måneder.

«Maria» forteller at opplevelser fra egen barndom gjorde at hun trengte hjelp til å ta vare på sitt nyfødte barn.

Anonym kvinne maria bufetat kutt

«Maria» og barnet hennes fikk viktig veiledning på Senter for foreldre og barn. Det mener hun var avgjørende for å beholde omsorgsretten for barnet sitt.

Foto: Erik Waage / NRK

– For min del var det verst på natten, det å lære hvilke rutiner jeg måtte ha. På senteret lærte jeg hva barnet trenger.

Maria er ikke kvinnens ekte navn. NRK har valgt å anonymisere henne til hensyn for barnet.

Tidligere i år foreslo Bufetat region vest kutt som ville ført til at sentrene i Stavanger og Førde mistet til sammen alle sine seks døgnplasser, mens Bergen ville mistet fem av syv.

Marianne Kildedal, regiondirektør i Bufetat region vest, sier det er både faglige og økonomiske årsaker til at de vurderte endringer i tilbudet til Senter for foreldre og barn.

– I tillegg til de faglige føringene er det nødvendig for regionen å gjøre innsparinger i deler av driften vår fordi vi har et stort merforbruk.

Connie Engebråten Ørstavik, fagkonsulent og tillitsvalgt i Senter for foreldre og barn i Stavanger, mener det er viktig å kunne beholde døgnplassering.

– Vi ser ting som andre ikke ser, for eksempel om barna blir liggende og gråte eller forlatt på stellebordet, sier Engebråten Ørstavik.

Fagkonsulent og tillitsvalgt i Senter for foreldre og barn i Stavanger, Connie E. Ørstavik

Fagkonsulent og tillitsvalgt i Senter for foreldre og barn i Stavanger, Connie Engebråten Ørstavik.

Foto: Ingvild Stuedal Taranger / NRK

Flere personer i fagmiljøet reagerte på forslaget om kutt i døgnplassene.

– Det gjør meg rasende sint når vi ser hvor utrolig viktig det er. Vi jobber tett på familiene, og ser at det nytter. Og så blir det foreslått kutt, sier Engebråten Ørstavik.

Nå skal sentrene vurderes nasjonalt

Både Ørstavik og barnevernsleder i Sandnes kommune, Arild Heskje, var bekymret for at kuttet ville ført til en økning av spedbarn som blir akuttplassert i beredskapshjem.

– Jeg tror konsekvensen av nedleggelse av døgnplasser ville vært mer omfattende og inngripende tiltak der barna som kunne fått døgnopphold sammen med foreldre, istedenfor ville blitt plassert i beredskapshjem.

Heskje mener det ville skapt større press og mangel på beredskapshjem, som kan gjøre at eldre barn og ungdom som må bo utenfor hjemmet heller må på omsorgsinstitusjon i stedet for beredskapshjem.

Men bekymringen kan nå utsettes for Engebråten Ørstavik og barnevernslederne i Rogaland.

Bufdir og Barne- og familiedepartementet har bestemt at tilbudet til Senter for foreldre og barn skal vurderes på nasjonalt nivå for alle Bufetat-regionene.

Senter for foreldre og barn i Stavanger

Senter for foreldre og barn i Stavanger har tre døgnplasser. Et soverom ser slik ut.

Foto: Ingvild Stuedal Taranger / NRK

Kjersti Toppe sier til NRK at det har kommet mange innspill i prosessen.

Det er klokt at det er bestemt å se på dette helhetlig for å sikre en god gjennomføring nasjonalt og lokalt, sier Toppe.

Kan bli en omstilling i tilbudet

Fungerende divisjonsdirektør i Bufdir, Tove Bruusgaard, sier at de er i gang med å vurdere behovet for plasser i statlige og ideelle sentre for foreldre og barn.

Dette arbeidet skal være ferdig i løpet av februar, og vil bli en viktig del av grunnlaget for en helhetlig nasjonal vurdering av innretning av tilbudet.

Hun understreker at en eventuell omstilling av døgnplasser ikke nødvendigvis betyr en nedskalering av det helhetlige tilbudet.

Tove Bruusgaard, Bufdir

Tove Bruusgaard, fungerende divisjonsdirektør i Bufdir, sier at tilbudet ved sentre for foreldre og barn er viktig og nødvendig, særlig for de kommunene som mangler kompetanse på målgruppen.

Foto: Bufdir / Bufdir

Bruusgaard påpeker at sentrene sitt mål er å styrke foreldres omsorgskompetanse, og sier det er klart at det er et veldig viktig tilbud.

En døgnbasert utredning er basert på samtykke, men i noen tilfeller kan det oppleves som svært inngripende for familien. Barnet og familien skal derfor helst utredes hjemme i kjente omgivelser.

Ønsker utvikling fremfor kutt

Barnevernsleder Heskje mener det er en gledelig nyhet at sentrene foreløpig får fortsette med driften, og føler bekymringen har blitt hørt.

– Det var en seier for fornuften. I en ny vurdering vil det finnes gode argumenter for hvorfor det er lurt å tenke ivaretagelse og tilbud til de minste.

Arild Heskje, barnevernsleder sandnes

Arild Heskje, barnevernsleder i Sandnes kommune, håper at det ikke er økonomiske besparelser som skal ha noe å si for tilbudet for døgnplassene ved Senter for foreldre og barn.

Foto: Privat

Hvor lang tid det vil ta å komme fram til en nasjonal vurdering, er uvisst.

– Men jeg håper at det kan utvikles, heller enn å kuttes, sier Engebråten Ørstavik.

«Maria» er enig med Engebråten Ørstavik. Hun mener sentrene er et avgjørende tilbud til foreldre som trenger hjelp.

– Hadde ikke døgnplassene på senteret eksistert hadde meg og mange andre vært uten barna våre i dag. Det er takket være dem at jeg har barnet mitt.

Hei!

Har du noen tanker om saken, eller tips til noe annet jeg bør se nærmere på? Da blir jeg glad hvis du sender meg en e-post.