Dømt for trusler mot NAV og politiet

Enn mann i 40-årene er dømt for å ha truet ansatte på et NAV-kontor og for å ha kastet fyrverkeri mot politiet. – Hvis dere kødder med meg så henter jeg dynamitten, og hvis ikke den tar dere, henter jeg gunneren, skal mannen ha sagt.

Lister tingrett

TENTE PÅ FYRVERKERI PÅ NAVKONTOR: En mann i 40-årene fra Farsund skal ha blitt så sint fordi han ikke fikk de pengene han ville ha at han til slutt tente på en kubbe som senere viste seg å være fyrverkeri inne på NAV-kontoret. Mannen skal også ha kastet fyrverkeri mot politiet som senere pågrep han.

Foto: Lars Eie / NRK

Tirsdag 3. august 2010 skal mannen ha oppsøkt NAV-kontoret i Farsund, der han ba om å få tilbake penger for utgifter han hadde hatt til medisiner.

– Jeg henter dynamitten

Etter en samtale med saksbehandleren på NAV, skal mannen ha kommet med følgende trussel:

"Hvis dere kødder med meg så henter jeg dynamitten, og hvis ikke den tar dere, henter jeg gunneren".

Den tiltalte erkjente straffskyld da han møtte i Lister tingrett 28. august i år.

I dommen står det videre at mannen skal ha vært høylytt og aggressiv.

Et par timer etter den første trusselen skal mannen ha ringt ned til NAV-kontoret der han skal ha sagt at han "kommer ned om noen timer, det er best at det ikke er noen på kontoret".

Tiltalte fortalte i retten at han ikke skal ha ment dette som en trussel.

Smalt av fyrverkeri

En halvtime etter at mannen ringte, møtte han igjen opp på NAV-kontoret. Ifølge et av vitnene skal mannen da ha vært svært høylytt og ha kommet med skjellsord.

Etter at mannen fikk beskjed om at han ikke hadde krav på å få utbetalt pengene, skal han ha tatt frem en kubbe med en lunte som han da tente på like ved ekspedisjonen inne i lokalet. Kubben viste seg å være fyrverkeri.

Det skal ha vært flere folk til stede og en av de ansatte på NAV skal da ha løpt inn på bakrommet hvorav hun hørte et smell etterfulgt av røyk.

Mannen skal senere ha blitt pågrepet av politiet like utenfor Farsund. Tiltalte skal også da ha gått rundt med fyrverkeri som han da tente på og kastet mot politiet.

Politimannen som pågrep mannen skal imidlertid ha fortalt i retten at pågripelsen for øvrig foregikk uten dramatikk.

– Var ikke psykotisk

Tiltalte ble etter dette innlagt på institusjon. Han forklarte i retten at han kun husker deler av hendelsen og at han var påvirket av amfetamin og at han ikke hadde sovet på flere dager.

Rettspsykiaterne kom frem til at mannen ikke var psykotisk da han gjennomførte handlingene, men at han hadde en "alvorlig psykisk lidelse med en betydelig svekket evne til realistisk vurdering av sitt forhold til omverdenen på tiden på de påklagde handlingene".

Mannen ble dømt til 60 dagers betinget fengselsstraff med en prøvetid på to år.