- Dette er en stor dugnad

Mattilsynet skal nå ta blodprøver av flere besetninger også i Aust-Agder.

Video nsps_upload_2009_3_2_17_8_17_947.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Rune Kristiansen

EN STOR JOBB: Distriktssjef Rune Kristiansen i Mattilsynet i Aust-Agder har travle dager foran seg.

Foto: Odd Rømteland / NRK

- Det er en alvorlig situasjon. Nå starter den store oppgaven med å innhente mer informasjon. Vi skal ut å ta en rekke blodprøver, og det er en stor og krevende oppgave.

Det sier distriktssjef Rune Kristiansen i Mattilsynet i Aust-Agder, etter at det også er påvist blåtungesmitte på en gård i Reddal i Grimstad .

Blodprøver av hundre besetninger

Mattilsynet kartlegger i første omgang mistanke om blåtunge i strofebesetninger ved hjelp av tankmelkprøver. Men besetninger med ammekyr leverer ikke melk. Derfor må disse nå tas blodprøver av.

- Vi må se på dette som en stor dugnad og næringa må også stille opp og tilrettelegge når vi skal ut, sier Kristiansen.

Sperresonen etter blåtunge-utbruddet utvides til de sørlige delene av Aust-Agder.

Mattilsynet har utvide sperresonen for blåtungesmitte. Nå går sperresonen fra Flekkefjord til Arendal, inkludert Hisøy.

Foto: Illustrasjon: Veterinærinstituttet

Mandag startet blodprøvetakinga av alle ammekubesetninger i sperresonen. Det vil bli tatt blodprøver fra i underkant av 100 besetninger. Deretter vil det bli tatt en avgjørelse på om det skal settes i gang massevaksinasjon. Én million vaksinasjonsdoser er bestilt.

- Det er ennå for tidlig å si om alle skal vaksineres. Skal det vaksineres, er det en nasjonal bestemmelse, sier Kristiansen.

Folk frykter smitte

Mange forbrukere ringer Mattilsynet om dyresymdommen, fordi de frykter for smitte i maten. Mange er redd for å bli smittet gjennom melk og kjøtt, men dét er ikke mulig. Mennesker kan ikke få sykdommen, beroliger Mattilsynet.

- Folk har ingen grunn til bekymring. Dette er en ren dyresykdom, som kun går på drøvtyggere. Den rammer storfe og småfe, men melka er trygg å drikke og kjøttet er trygt å spise, sier Kristiansen.