Studenter bestiller takeaway flere ganger i uka

Studenter kjøper takeaway for å slippe «stresset» med å lage mat selv. – Ikke særlig økonomisk, sier en som har regnet på hvor mye det koster.

Eli Skotte Hansen og Ingvild Gulla.

GLAD I TAKEAWAY: Studentene Eli Skotte Hansen og Ingvild Gulla har blitt vant til å bestille takeaway-mat.

Foto: Bilal Erat / NRK

– Jeg tror det hadde vært umulig for meg å ikke bestille noe mat i løpet av ei uke, for jeg har blitt så innmari vant til det, sier Eli Skotte Hansen.

Hun og venninnen Ingvild Gulla forteller at de bestiller takeaway rundt tre ganger i uka. Noen ganger kan det bli fem.

De mener det gjør det lettere å få en hektisk hverdag til å gå opp.

sushi

Sushi er populær takeaway.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

– Jeg stresser litt mindre fordi jeg vet at det alltid er et alternativ å bestille mat, forteller Gulla.

Jan Arne Engesveen bestiller også mat flere ganger i uka. Han sier bestillingene ofte skjer spontant, og at han gjerne betaler litt ekstra for å få maten helt til døra.

Jan Arne Engesveen

Jan Arne Engesveen mener matlaging kan være litt stressende.

Foto: Bilal Erat / NRK

– En naturlig del av hverdagen

Studentene NRK har snakket med, bruker ofte matleveringstjenesten Foodora, som leverer mat fra ulike restauranter.

– For mange unge voksne er ikke takeaway en luksus man unner seg innimellom. Det er en helt naturlig del av hverdagen, sier fungerende daglig leder i Foodora Norway Carl Randers.

Han har ikke nøyaktige tall på hvor mye studenter bestiller, men bekrefter at tjenesten er populær for denne gruppen.

Ifølge ham har antall bestillinger økt under pandemien.

Carl Randers, fungerende daglig leder, Foodora Norge

Fungerende daglig leder i Foodora Norway AS Carl Randers.

Foto: Foodora Norge

Dårlig økonomisk valg

Levi Try i DNB Ung gir unge tips og råd om personlig økonomi.

Han forstår at det er enkelt å falle for fristelsen til å bestille takeaway, men er tydelig på at det ikke er bra for økonomien.

– Å kjøpe takeaway fire-fem ganger i uka et dårlig økonomisk valg, sier han.

Try tror de som kjøper takeaway jevnlig ikke er klar over hvor mye penger de faktisk bruker.

– 100 kroner her og 200 kroner der blir fort til 2000 kroner i måneden.

Hans råd er å få oversikt over hvor mye som går med. Da er det lettere å vurdere om man synes det er verdt det.

– Hadde jeg spist takeaway halvparten så ofte som jeg gjorde før, hadde jeg spart 12.000 kroner i året. Det er jo nok til en ferie eller noe annet man har lyst på, sier han.

Levi Try i DnB ung

Levi Try kunne selv bruke 2000 kroner på takeaway i måneden før han innså hvor mye penger det faktisk var snakk om.

Foto: Ada Drevdal Bjøranger / NRK

Student Jan Arne Engesveen sier at han egentlig er ganske økonomisk, men at han noen ganger er så sulten at han driter i om det koster mer å bestille takeaway.

Han er klar over at slike valg ikke er det beste for økonomien, og har litt dårlig samvittighet for det.

Burgere, pizza og sushi

Å bestille mat er enklere enn noen gang og utvalget blir stadig større.

Ifølge Foodorarapporten for 2020 er burgere, pizza og sushi mest populært. Så kommer indisk og asiatisk mat. Av drikke er det brus og milkshake det går mest av.

Oslo topper lista over byer som bestiller mest mat i forhold til innbyggertallet.

På de neste plassene kommer Kristiansand, Tromsø, Trondheim, Stavanger og Bergen.

Foodora

Foodora har syklister som leverer varene.

Foto: Foodora Norway

Siste nytt fra NRK Sørlandet