Hopp til innhold

Strid om tiggeforbud i Lillesand

Politikerne i Lillesand bystyre vil i morgen høyst sannsynlig innføre tiggeforbud, og dermed følge Arendal som var først i landet. Men det er delte meninger i Lillesand.

Politikerne i Lillesand bystyre vil i morgen høyst sannsynlig innføre tiggeforbud, og dermed følge Arendal som var først i landet. Men det er delte meninger i Lillesand.

NETT-TV: Sterke meninger om tiggeforbud i Lillesand, men på en kafé i byen er flere mot enn for et forbud.

I juni vedtok bystyret i Lillesand et prinsippvedtak om å innføre et tiggeforbud i kommunen. I morgen faller avgjørelsen.

Flere innbyggere i Lillesand har hatt ubehagelige opplevelser med tiggere. En kvinne forteller at hun ble forfulgt av en mannlig tigger (se video øverst på siden).

– Heller hjelpe dem i Romania

Etter at gruppeleder Einar Holmer-Hoven i Høyre tilsynelatende har sikret et knapt flertall i bystyret for forbud blir det mest sannsynlig innført et tiggeforbud i Lillesand i morgen.

Dermed blir Lillesand mest sannsynlig den andre kommunen i landet. Arendal innførte forbud mot tigging tidligere i høst.

– I Norge er det lang tradisjon for ikke å skape klasseforskjeller. Ved å tillate tigging er det akkurat det vi gjør. Ved å hjelpe folk i Romania kan det være mer hensiktsmessig enn at de skal sitte her og tigge for ti kroner i timen, sier Holmer-Hoven, og sikter til rommene som har reist fra Romania til Norge for å tigge.

– Pinlig

Og i november sa Lillesands ordfører Arne Thomassen fra Høyre at han var i tvil om det er klokt å innføre tiggeforbud i kommunen.

– Jeg har jo fulgt med i debatten i Arendal nå og ser hvordan Arendal mange ganger blir latterliggjort og vist til at det er en kald kommune, sa han til NRK.

Arbeiderpartiet i Lillesand har hele tiden vært imot et tiggeforbud. AP-representant Leif Vagle sier han er innstilt på kamp, og håper i det lengste å forhindre et vedtak om tiggeforbud i sørlandsbyen.

– Problemet er jo så å si fraværende. Så det er jo rart at Lillesand skal være en av de første som innfører tiggeforbud. Jeg synes det er pinlig, sier Vagle.

Dermed er det duket for nok en hard debatt i kommunestyret i morgen kveld.

Tigging

Den siste tiden har det vært en person som har bedrevet tigging i sentrum av Lillesand

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX