NRK Meny
Normal

Redd for å bli boende i et museum

Det største boligprosjektet i Risør noensinne er under planlegging. Følelsene er sterke når man prater om hvite trehus kontra moderne arkitektur i «Den hvite by ved Skagerrak».

Risør

Noen frykter at utseendet til «Den hvite by ved Skagerrak» vil bli endret, andre frykter konsekvensene om det ikke blir det.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Planlagte utbygginger på Holmen og Flisvika skaper stor uenighet i Risør. Noen mener Risørs særpreg blir ødelagt, mens andre frykter at Risør skal bli en sove- og museumsby.

Tine Bang sitter i Risør bystyre for partiet Rødt. Hun er stolt av å fortsatt bo i en by som i liten grad er påvirket av moderne byggeskikk.

Tine Bang (Rødt)

Trine Bang flyttet til Risør fordi byen er så unik. Nå vurderer hun å flytte, dersom byen endres for mye.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

Men hun blir engstelig når hun ser hva som er planlagt av store og nye leilighetsbygninger på Holmen og Flisvika.

– Jeg flyttet til Risør på 80-tallet fordi byen var så unik. Ordet «fancy», som mange bruker nå, eller ny arkitektur, har blitt et slags skalkeskjul for å gjøre ting voldsomme og litt dårlig synes jeg, sier Bang.

Hun vil vurdere å flytte fra byen igjen, om ting blir for galt.

– Det kan hende jeg reiser tilbake til hjemstedet mitt etter hvert.

Plan for Holmen i Risør

Slik er skissen for leilighetsprosjektet på Holmen i Risør. Planen er å bygge over hundre leiligheter, i det som er det største boligprosjektet i Risør noensinne.

Foto: Kritt/Østengen og Bergo

Vil ikke ha en soveby

– Det jeg er redd for i Risør, er at vi skal bli en fullstendig soveby, sier Willy Thorsen, som driver byens sportsforretning.

Willy Thorsen

Willy Thorsen driver butikk i Risør og tror nye hus og leiligheter vil føre til flere folk i byen hele året.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

Han er bosatt midt i den gamle trehusbebyggelsen, men ønsker ikke at denne bebyggelsen skal være alt Risør markedsfører seg med.

Thorsen tror nye typer hus og leiligheter i Risør vil være med på å tiltrekke seg både fastboende og turister. Han er slett ikke engstlig for at en annen byggeskikk vil endre Risørs image.

– Det er ingen som er tjent med at det blir helt dødt her. Vi trenger en by som har liv hele året.

Postkort fra Risør i 2005

SE VIDEO: Besøk Risør gjennom et postkort fra byen i 2005.

Risør i godt selskap

Risør er slett ikke alene om å være en by med skarpe fronter mellom dem som vil bevare og dem som vil forandre.

Også i andre sørlandsbyer, som Tvedestrand og Lillesand, går diskusjonene. Stort sett er det faste bakteppet for diskusjonene at man er redd for å ende opp med sentrumsområder uten mennesker og liv store deler av året.

– Har vi vært for strenge?

Ordfører i Risør, Per Kristian Lunden, sier han gjør sitt beste for å balansere mellom de ulike meningene i byen, men innrømmer at det til tider kan føles litt som å bo i et slags museum med alle dagens byggerestreksjoner i Risør.

Per Kristian Lunden (Ap)

Ordfører Per Kristian Lunden føler av og til han bor i et museum.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

– Jeg føler at byen er godt bevart og det er en veldig god by å bo i. Men noen ganger får man en følelse av at vi har vært litt for strenge. Vi må utvikle oss, vi må ha mennesker i byen, og vi må skape omgivelser for menneskene, sier Lunden.

Unik i norsk sammenheng

Kulturvernsjef i Aust-Agder fylkeskommune, Thomas Hirsch, nøler ikke med å plassere Risør på øverste hylle i Norge.

– Man regner Risør som en av de best bevarte trehusbyene i Norge. Noen sier at den er i internasjonal klasse som trehusby, litt over de andre byene langs sørlandskysten, sier Hirsch.