NRK Meny
Normal

Songvår fyr til salgs

Å selge fyret i Søgne-skjærgården henger ikke på greip, sier leder i venneforeningen.

Songvår fyr legges ut for salg
Foto: Arnfinn Håverstad

Songvår Fyr skal legges ut for salg. Kystverket har varslet fyrets venneforening, og takstmann har allerede vært ute på det automatiserte fyret i Søgne-skjærgården.

Denne politikken henger ikke sammen med ønsket om å sikre gamle fyrstasjoner for allmennheten, sier leder i Songvår Fyrs Venner, Svein Eikeland. Han tror ikke politikerne vet hva som skjer.

- Henger ikke på greip

- Stortingspolitikere sier disse fyrstasjonene skal tas vare på for allmenheten. De har brukt millioner av kroner på å kjøpe opp naboholmene til fyrstasjonene - og så skal de i neste omgang gå ut å selge det de egentlig har. Det henger ikke på greip - for å si det som det er, sier Eikeland.

Kystverket må tjene penger

Salget av Songvår fyr i Søgne vil skje raskt - i løpet av 2006, sier Hilde Andresen i Kystverket. Hun sier økonomiske hensyn veier tyngst.

- Vi har et inntjeningskrav for 2005 og 2006 for salg av fyr-eiendommer, sier Andresen.

Stor dugnadsinnsats

Venneforeningen, som står for vedlikehold og sørger for at den gamle fyrstasjonen i Søgneskjærgården er åpen for allmenheten, fortviler.

I løpet av de 10 siste årene har venneforeningen og Søgne dykkerklubb, som drev fyrstasjonen før, lagt ned en betydelig dunadsinnsats og rustet opp bygninger og bryggeanlegg for en million kroner tilsammen.