NRK Meny
Normal

Sangmaraton skal gi plass i Guinness rekordbok

Klokken 16 fredag starter Simonstad sangkor i Åmli en sangseanse av de sjeldne. Etter planen vil det være søndag når den avsluttes etter 34 timer.

Simonstad sangkor

Koret fra Åmli skal i helgen ta tilbake verdensrekorden i maratonsynging for kor. Dirigent Tore Konnestad ved pianoet er spent før helgens planlagte 34-timersøkt. (Arkivfoto)

Foto: Angrim Flaten

– Opplegget hadde nok egnet seg bedre for TV enn radio, for å si det sånn. Det er i hvert fall ingenting å høre på, sier en ærlig dirigent Tore Konnestad til NRK.no.

Skal ta tilbake rekorden

Koret fra Aust-Agder havnet i Guinness rekordbok i 2005 etter en økt på 23 timer og ett minutt, men etter at et indisk kor holdt det gående i nesten 32 timer, må de til pers igjen.

Tore Konnestad

I 1985 satte kordirigenten verdensrekord da han spiste 25 pølser på 2.58 minutter. Her fra fjorårets valgkamp.

Foto: Sander Heggheim/NRK

– Nå er det jammen noen som har kludret det til for oss fra India, sier Konnestad.

Koret har øving hver mandag, og det blir rundt 40 oppdrag i året, fordelt på alt fra kirker og bedehus til sykehjem og fengsel.

Dirigenten har klart å få med 16-17 personer, cirka to tredeler av det voksne koret, til verdensrekordforsøket på Åmsfoss kafé. 12 er nødt til å fullføre.

– Vi har fått ambulansen til å sitte vakt her, om det skulle være et eller annet, forteller dirigenten og Ap-politikeren, som for øvrig er tidligere verdensmester i pølsespising og drev valgkamp på pølse-NM til Åmli ved valget i fjor.

Julestemning

Koret tar mål av seg å synge i 34 timer, til klokken er 02.00 natt til søndag. De må holde det gående i fire timer før de kan ta en pause, og mellom hver sang kan det kun gå 30 sekunder.

Mellom hver firetimersøkt må sangene skiftes ut, så det har vært en utfordring bare å finne sanger.

– Vi må ha et repertoar på 75 sanger, så vi må putte inn litt julesanger innimellom, så det blir alt fra vanlige korsanger til «Det lyser i stille grender», forteller en spent dirigent.

Avhengig av publikum

Politikerne i bygda skal passe på at ting går riktig for seg.

– Lensmann og ordføreren åpner forestillingen, så skal kommunestyrerepresentantene overvåke seansen på skift og høre på disse greiene, forteller Konnestad.

– Med til historien hører det også at vi hele tiden er nødt til å ha minst ti publikummere til stede, så vi er veldig interesserte hvis noen vil ta turen opp for å se på.

– De må gjerne ta med seg noe å putte i ørene, men i hvert fall være der å se på. Det blir en stor opplevelse, lover dirigenten.