NRK Meny
Normal

Sjekker sikkerheten

Flere festivaler i landet tar nå en ekstra sikkerhetssjekk etter ulykken i Kvinesdal i helgen.

Ulykke Kvinesdal

Ulykken i Kvinesdal lørdag har ført til ekstra vektlegging av sikkerhetstiltak for mange musikkfestivaler som nå er på trappene.

Foto: Lars Eie / NRK

Moldejazz

Moldejazz er en av festivalene som nå skjerper sikkerheten etter ulykken i Kvinesdal.

Foto: Roar Strøm/NRK

Flere musikkfestivaler tar nå en ekstra gjennomgang av sikkerhetsrutinene etter ulykken i Kvinesdal i helgen.

Brannvesenet i Molde skjerper sikkerheten under Moldejazz, og hadde mandag morgen tilsyn på byens campingplasser.

Ulykken under Norway Rock Festival i Kvinesdal, der to omkom og flere ble skadd, trolig som følge av kullosforgiftning, har satt en støkk i festivalarrangører over hele landet.

Storåsfestivalen utenfor Trondheim har aggregatforbud, og ledelsen ved Notodden Bluesfestival anbefaler sine gjester å droppe aggregat og i stedet benytte seg av festivalens eget elektriske oppkoblingsanlegg.

Forbud i Molde

På Jazzcampen i Molde er det forbud mot åpen ild og bruk av primus og stormkjøkken.

Senest i fjor var det en ulykke på campingplassen, der campere ble forbrent da at de skulle lage varm mat med bruk av rødsprit.

Aggregatforbud

Storåsfestivalen utenfor Trondheim har aggregatforbud, og ledelsen ved Notodden Bluesfestival anbefaler sine gjester å droppe aggregat og i stedet benytte seg av festivalens eget elektriske oppkoblingsanlegg.

En rekke andre festivaler ser dessuten ekstra nøye på sikkerhetsrutinene i år.

- Det er klart vi tenker på det som har skjedd. Vi har alltid hatt forbud mot både aggregater og bruk av åpen ild eller grill inne på festivalområdet. Vi må begrense antall ildkilder og gassenheter når det er så mye folk samlet på et område, sier festivalsjef Thomas Ryjord ved Storåsfestivalen til NTB.

En påminnelse

Ulykken i Kvinesdal lørdag har ført til ekstra vektlegging av sikkerhetstiltak for mange musikkfestivaler som nå er på trappene.

- Det er dessverre en påminnelse om at ulykker kan skje. Vi går gjennom beredskapsplaner og krisehåndteringsplaner, og er veldig bevisste på å ha et system, sier daglig leder Haakon Hartvedt i Notodden Bluesfestival.

Selv om festivalgjestene overnatter på en ekstern campingplass, mener han det er viktig at festivalen tar ansvar.

- Alle får et sikkerhetsskriv ved innsjekkingen, og vi har godt samarbeid med de eksterne operatørene for festivalcampingen. Sikkerheten må gå foran alt, sier han.

Festivaler denne uken

Slottsfjellsfestivalen i Tønsberg åpner torsdag. Sikkerhetssjef Jørgen Aass tror hendelsen i Kvinesdal har gjort både festivalledelsen og publikum mer oppmerksomme. Det kommer helt sikkert til å øke vektleggingen av sikkerheten.

- Vi har jobbet mye med dette, men vi kan nok alle bli mer bevisste, sier han.

Aass tror ikke det blir nødvendig å sette i verk noen spesielle tiltak utover de rutinene festivalen allerede har på plass.

- Vi har jo ikke noe festivalcamping, og da blir det vanskelig å følge opp hva folk gjør utenfor området, sier han.

Andre festivaler som starter denne uken er Rootsfestivalen i Brønnøysund, Telemarkfestivalen i Bø i Telemark og Buktafestivalen i Tromsø.

- Alle forholdsregler som kan tas, går vi nå gjennom. Vi har ikke funnet grunn til spesielle innskjerpinger, men tar sikkerheten alvorlig, sier festivalsjef Torstein Moe ved Rootsfestivalen.