Rykker ut på nær 1400 falske brannmeldinger i året

Hvert år rykker brannvesenet i Kristiansands-regionen ut på nær 1400 unødige utrykninger. Ett virkemiddel brannvesenet tar i bruk for å få ned antallet er høye gebyrer.

Hvert år rykker brannvesenet i Kristiansandsregionen ut på mer enn 1400 unødige brannalarmer. Men når alarmen går på brannstasjonen, er det ingen som tar sjansen på at det kan dreie seg om falsk alarm.

SE VIDEO: I løpet av ett år rykker brannvesenet i Kristiansand ut på over 1400 unødige brannalarmer. Det kan i mange tilfeller forstyrre brannvesenets øvrige arbeid.

Øyvind Erland

Øyvind Erland er underbrannmester i Kristiansand-regionen brann og redning. Det skjer ikke rent sjeldent at de rykker ut på falske alarmer.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK
Unødige brannalarmer

Når brannalarmen går i en idrettshall full av barn, slik som her i Håneshallen i Kristiansand, går det ikke an å ta noen sjanser.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK
Unni Mesel

På Aquarama har brannalarmen gått hele 19 ganger det siste året. Unni Mesel, administrerende direktør, sier de jobber for å få ned antall unødige alarmer.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

I fjor rykket brannvesenet ut på 1408 unødige og falske brannmeldinger. Tallet har vært stabilt høyt de siste fire årene. I 2012 rykket brannvesenet ut på 1211 automatiske brannmeldinger som viste seg å være falsk alarm. I 2011 og 2010 var tallet henholdsvis 1422 og 1426.

– Vi er stadig ute på automatisk meldere, forteller Øyvind Erland, underbrannmester i Kristiansand-regionen brann og redning.

En brannmelding fra Håneshallen i Kristiansand fører til full uttrykking. Det tas ingen sjanser når brannmeldingen kommer fra en idrettshall full av barn. Alarmen viser seg å være utløst av en teknisk feil.

– Forstyrrende

Samtidig går alarmen et annet sted i sentrum. Nok en gang en teknisk feil.

Når alarmen går på brannstasjonen, er det ingen som tar sjansen på at det kan dreie seg om falsk alarm.

Likevel får unødige brannalarmer konsekvenser for det øvrige arbeidet til brannvesenet.

– Det blir et oppbrudd i beredskapen når vi hele tiden må rykke ut på falske alarmer. Det forstyrrer de andre oppgavene brannvesenet holder på med, sier Jan Røilid, brannsjef i Kristiansand.

Får gebyrer

På Aquarama har brannalarmen gått hele 19 ganger siden de åpnet for om lag ett år siden.

Nå krever brannvesenet at Aquarama tar en gjennomgang. I tillegg vil de bli pålagt gebyrer i tiden fremover.

– Det er ett av de virkemidlene vi har ja, sier brannmester Tor Eriksen.

– Håper vi kan få ned antallet

Det koster en huseier 4000 kroner i gebyr for en unødig utrykning dersom huseieren ikke har gjort jobben sin.

Administrerende direktør ved Aquarama Unni Mesel sier hun forstår at brannvesenet må kreve gebyrer ved unødige utrykninger. Mesel sier Aquarama nå jobber med å få ned antall unødige alarmer.

– Jeg håper vi skal klare å få ned antallet.

Unødige brannalarmer

Brannvesenet i Kristiansand og omegn bruker mye tid på unødige alarmer.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK