Hopp til innhold

Ber folk "hoppe over" bommen når rushtidsavgiften innføres

Neste mandag innføres det rushtidsavgift i Kristiansand. Målet er at færrest mulig bilister skal kjøre gjennom bomringen. Kommunen oppfordrer nå folk til å finne alternative reisemåter.

Neste mandag innføres det rushtidsavgift i Kristiansand. Målet er at færrest mulig bilister skal kjøre gjennom bomringen. Og kommunen oppfordrer nå folk til å "hoppe over" bommen.

Innfører rushtidsavgift i Kristiansand

Øystein Holvik

Miljøvernsjef i Kristiansand kommune, Øystein Holvik.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK
Siv Wiken

Siv Wiken, administrerende direktør i Agder kollektivtrafikk, er spent på om flere nå kommer til å ta bussen.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Kristiansand kommune holder nå på med en kampanje for å få flere folk til å la bilen stå og i stedet velge alternative reisemåter.

Vil minske køene

– Vi ønsker å gi folk tips til hvordan de kan komme best mulig ut av det når disse tidsdifferensierte bompengene blir innført, sier miljøvernsjef i Kristiansand kommune, Øystein Holvik, til NRK.

Les også:

Flere bør velge sykkel eller kollektiv transport når de skal på jobb og skole, mener han. Dette for å minske køene inn og ut av byen og ikke minst for å få ned utslippene.

Kan spare mye penger

Holvik mener også det er mye penger å spare på å satse mer på sykkel – og kollektivtransport.

– Det blir så uendelig dyrt å bare bygge vei for å møte transportutfordringene. I nasjonal transportplan har man beregnet at det vil koste de største byene 300 milliarder kroner. Men dersom man satser mer på sykkel – og kollektivtransport vil det i stedet koste 140 milliarder kroner, sier han.

Les også:

AKT forventer vekst

Når rushtidsavgiften innføres vil det koste seks kroner mer med maksimal rabatt å passere bommene i rushtiden i Kristiansand.

Siv Wiken, administrerende direktør i Agder kollektivtrafikk, er spent på om rushtidsavgiften vil få enda flere til å benytte seg av bussen i Kristiansand.

– Vi forventer helt klart en vekst i antall passasjerer. Vi har prøvd å regne på dette, men det er viktig at vi har en beredskap og at vi følger med på hvordan responsen på avgiften blir, sier Wiken.

Bomringen Kristiansand

Nå innføres rushtidsavgift i bomringen i Kristiansand. Rabattordningen endres og det vil bli over 6 kroner dyrere for personbiler å passere bommene morgen og ettermiddag enn nåværende priser med full rabatt.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK