Hopp til innhold

Frp vil gi gratis busskort til ansatte

En fersk undersøkelse viser at 25 prosent ville parkert privatbilen dersom arbeidsgiver betalte for buss til jobben. Frp har sett seg lei av rushtidsavgiften og vil i stedet legge til rette for at flere kan kjøre kollektivt.

En fersk undersøkelse viser at 25 prosent ville parkere privatbilen som transport til jobben, dersom arbeidsgiver betalte for buss. Fremskrittspartiet vil nå at arbeidsgiverne skal betale busskort til ansatte.

Frp vil gi ansatte gratis busskort

Åse Michaelsen

Stortingsrepresentant for Frp i Vest-Agder, Åse Michaelsen, tror forslaget blir godt motta av de rødgrønne politikerne.

Foto: Tor Saltrøe / NRK
Line Kristiansen

Line Kristiansen er usikker på om hun ville benyttet seg av tilbudet. – For meg handler det mer om tid enn om penger, sier Kristiansen.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Forslaget til partiet går ut på at de ansatte får et gratis månedskort på buss, og at arbeidsgiveren selv kan trekke fra utgiftene på skatten. Målet er at enda flere skal velge kollektivt fremfor å kjøre bil.

– Må belønne arbeidstakerne

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet i Vest-Agder, Åse Michaelsen, sier at forslaget er en alternativ løsning til å fjerne rushtidsavgiften.

– Frp vil aller helst bli kvitt hele rushtidsavgiften, men når det ikke går må vi prøve å finne alternative løsninger. Da mener vi det er mye bedre å komme med en gulrot og belønning enn å hele tiden øke avgiftene, sier Michaelsen.

Les også:

Det er Finansdepartementet og transportøkonomisk institutt som står bak undersøkelsen som viser at 25 prosent ville parkert privatbilen dersom arbeidsgiver betalte for buss til jobben.

– Hvis 1 av 4 går over til å velge kollektivt, som denne undersøkelsen viser, trenger vi i hvert fall ikke å snakke om å øke rushtidsavgiften, sier Frp-politikeren.

«Vinn-vinn-situasjon»

Michaelsen mener ordningen er en «vinn-vinn-situasjon».

– De som velger kollektivt fremfor å kjøre bil bringer miljøet og kollektivsatsingen i pluss. De ansatte får gratis kollektivkort på bussen og arbeidsgiveren går i null ettersom han kan skrive av utgiftene på skatten, sier hun.

– En annen viktig bieffekt av dette er at busselskapene vil få økte inntekter slik at de kan få flere avganger og bedre busser, sier hun.

Michaelsen har stor tro på at forslaget til det nye miljøtiltaket blir godt mottatt av de rødgrønne politikerne som i dag sitter i regjering.

– Handler mer om tid enn penger

– De rødgrønne politikerne er veldig opptatt av miljø og kollektivsatsingen, så jeg regner med at de synes dette er et godt tiltak. Det vil føre til at staten får inn litt mindre penger, men er det noe Norge har nok av, så er det jo penger, sier Michaelsen.

Line Kristiansen, som jobber i Kristiansand og bor i Lillesand, er usikker på om hun hadde benyttet seg av tilbudet om gratis busskort. Hun mener det forutsetter at busstilbudet er bra.

– Det er ikke bare et spørsmål om kroner og øre. Det kommer også an på bussforbindelsene. Å ta buss til jobb, vil for meg bety at jeg bruker lang tid til jobb, så for meg handler det mest om tid og hvor ofte bussene går, sier Kristiansen.

Les også:

Frp vil gi ansatte gratis busskort

Frp-politiker, Åse Michaelsen, vil tilrettelegge bedre for at ansatte i stedet velger kollektivt fremfor å kjøre bil.

Foto: Tor Saltrøe / NRK