Quart i konflikt med kommunen

Festivalen vil ikke stille med garantier for leie av kommunal grunn. Kommunen gir etter.

Arild Buli

Quartfestivalen slipper å stille den nødvendige bankgarantien overfor kommunen for leien på nesten 300 000 kroner.

Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

Quartfestivalen og kommunen har havnet i strid om utleie av Festningen i Tresse.

Festninga i Tresse

Her har Kristiansand kommune leid ut til Louisfestivalen. Det synes ikke Quart er greit.

Foto: Nilsen, Børge Røssaak / Børge Røssaak Nilsen/NRK

Kommunen har leid ut Festningen til Louisfestivalen samtidig som Quart pågår. Quart-ledelsen mener er brudd på avtalen om at konkurrerende virksomheter ikke skulle slippe til i sentrum i festivalperioden.

Derfor vil ikke Quart stille den nødvendige bankgarantien på nesten 300 000 kroner for leie av kommunal grunn under festivalen. Garantien skulle sikre at kommunen får leien for de store arealene som Quartfestivalen skal disponere i byen.

Slipper å stille garanti

Louisfestivalen oppsto i fjor da gamle Quart ble avlyst etter konkursen . En vennegjeng gikk sammen og arrangerte den lille festivalen, som i fjor var en endags-festival i Odderøya Amfi. I år arrangeres Louisfestivalen mellom 3. og 4. juli. Kjetil Grande topper foreløpig plakaten for Louisfestivalen 2009.

Ordfører Per Sigurd Sørensen mener Quart er på ville veier når festivalen hevder at avtalen er brutt.

Per Sigurd Sørensen

Ordfører Per Sigurd Sørensen i Kristiansand er i krangel med Quart.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

– Vi får melding fra Quartfestivalen om at de mener at vi har misligholdt en leieavtale vi har med dem ved at Festningen er leid ut til en annen virksomhet. Dette er noe vi er helt uenig i, for Festningen er et bygg vi kan disponere til hva vi vil, sier Sørensen.

Likevel er politikerne villige til å komme Quart i møte. I kommunaleutvalget i dag bestemte politikerne at Quartfestivalen slipper å stille en bankgaranti før festivalen.

LES: RISIKERER MILLIONUNDERSKUDD

– Vi skal værer pragmatiske og romslige og ikke stikke kjepper i hjulene for festivalen nå i innspurten av forberedelsene. Men leien må de vær så god betale i etterkant, og Louisfestivalen må gå sin gang, sier Sørensen.

– Kan se lang etter pengene

Utspillet fra Quart ses av en del av politikerne som et tegn på at Quart har økonomiske problemer. En av dem er Kristelig Folkepartis Jørgen Kristiansen.

Jørgen Kristiansen KrF

KrFs Jørgen Kristiansen tror ikke kommunen får pengene for leie.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

– Vi opplever vel at Quartfestivalen er i en likviditetsskvis. Hvis vi ikke får pengene nå, tror jeg vi kan se langt etter dem etter festivalen, sier Jørgensen.

Samtidig som dette skjer, diskuterer politikerne uansett å gi 300 000 kroner i avslag på leien til Quartfestivalen. Hittil har det ikke vært flertall for det i Kristiansand . Spørsmålet er nå om det som nå skjer kan føre til at politikerne i bystyret neste onsdag endrer holdning.