Hopp til innhold

Politiets tiggebot: 2000 kroner

Politiet i Agder har nå bestemt seg for hva tiggere i Arendal skal få i bot. Men aksjonister slipper foreløpig unna.

Tiggeren Nicolette på gata i Arendal

Fra i dag er det ulovlig å tigge i Arendal. Rumenske Nicolette var en av de siste tiggerne i Arendal fredag i forrige uke.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

– Av hensyn til kapasiteten operativt så vil vi ikke bøtelegge noen dersom det nå kommer en stor gruppe som vil aksjonere. Disse vil få en advarsel på stedet, skriver politimester Kirsten Lindeberg i en pressemelding på politiets egen hjemmeside.

Framprovosere bøter

Arendal innførte i dag tiggerforbud som den første kommunen i landet. Tiggeforbudet har vakt sterke reaksjoner. Mange mener forbudet rammer svake i samfunnet som kun ber om hjelp.

Påtreffes de i morgen, så kommer de til å bli bøtelagt

Jan Sverre Krogstad, politistasjonssjef i Arendal

Politikere i byen begrunner forbudet blant annet med økt kriminalitet.

NRK.no skrev i går kveld at en delegasjon fra Oslo i dag skal aksjonerer i Arendal. Planen er å framprovosere tiggebøter gjennom boikottaksjon.

Organisasjonen Folk er Folk oppfordrer folk til å begå sivil ulydighet ved å bryte forbudet mot tigging. Formålet er at det skrives ut bøter slik at tiggeforbudet blir prøvd i retten.

2000 kroner

Mandag formiddag opplyste leder av ordensavdelingen ved Arendal politistasjon, Torstein Pihlmann at politiet ikke hadde fastsatt bøtenivået for ulovlig tigging. Mandag ettermiddag har imidlertid politiet bestemt seg for hva tiggere skal få i bot.

Ved førstegangsovertredelse vil bøtene i henhold til politidistriktets retningslinjer ligge på 2000 kroner. Ved gjentakelse vil beløpet bli høyere, opplyser politimester Kirsten Lindeberg til NRK.no.

– Det som er besluttet på ledermøte i dag er at vi i første omgang skal gi en advarsel samt informa

Jan Sverre Krogstad

Politistasjonssjef i Arendal, Jan Sverre Krogstad.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen/NRK

sjon om at tigging er forbudt. I tillegg noterer vi personalia på dem som tigger. Hvis de samme personene fortsetter, så kommer vi til å bøtelegge, sier politistasjonssjef Jan Sverre Krogstad i Arendal til NRK.no.

– Bot i morgen

Det innebærer at aksjonistene som er på ferde i Arendal i dag ikke umiddelbart får bot. I morgen blir det imidlertid annerledes.

– Påtreffes de i morgen, så kommer de til å bli bøtelagt. Loven er godkjent og politiet forholder seg til lovene. Etter hvert så må vi vel forutsette at tiggeforbudet er rimelig godt kjent, sier Krogstad.

– Hva tenker du selv om at håndhevelse av tigging nå blir en politioppgave?

– Det har jeg ikke tenkt å fortelle til pressen. Jeg er sjef for politiet i Arendal og forholder meg til loven, sier Krogstad.

– Vil politiet skille mellom aggressiv tigging og fredelig tigging?

– Nei det er forbudt å tigge i Arendal by, og det må vi forhold oss til, sier Krogstad.