Hopp til innhold

Politiet stanset ikke nazi-opptog for å unngå bråk

KRISTIANSAND (NRK): Politiet får kritikk etter at de lot nynazister demonstrere i gåfata lørdag. Politiet sier de lot toget gå for å unngå konfrontasjoner.

Politiet stoppet ikke demonstrasjon i Kristianbsand selv om arrangøren ikke hadde søkt.

DERFOR LOT POLITIET DEM GÅ: Fungerende stabsjef Bård Austad i politiet i Kristiansand forsvarer at de lot den ulovlige demonstrasjonen få gå uhindret.

Fungerende stabssjef i politiet, Bård Austad, sier til NRK at de kunne stanset demonstrasjonen i sentrumsgatene lørdag, men valgte å ikke gjøre det.

– Vi fant det hensiktsmessig å la den gå. Den forløp rolig, og vi har hatt ganske god kontroll. Vi hadde fryktet bråk og vold, sier han.

Rundt 50 mørkkledde menn og 2–3 kvinner deltok i en punktdemonstrasjon og et opptog i gågata. De bar med seg grønne flagg med foreningens logo.

Austad bekrefter at det ikke var levert søknad om å demonstrere. Marsjen var heller ikke meldt.

– Vi mener det var bedre å holde kontroll med dem enn å stoppe dem. Det var den beste måten å sikre at det ikke ble konfrontasjon og voldsutøvelse, sier han.

Mellom 50 og 60 demonstranter fra Den nordiske 
motstandsbevegelsen.

KNUFFING: Video En mann forsøkte å stille seg i veien for nynazistmarsjen, noe som førte til knuffing og at politiet grep inn.

– Ikke fritt fram

Austad avviser at politiet beskyttet demonstrantene mot folk som stilte seg i veien for dem i gågata.

– Vår intensjon har ikke vært å beskytte demonstrantene, men å hindre at det skulle bli en konfrontasjon mellom dem og andre, sier han.

Austad avviser også at det er fritt fram for ulovlige demonstrasjoner i byen etter dette. Han sier politiet tok personalia på samtlige, og at det er opp til påtalemyndigheten hva som skjer videre rent strafferettslig med dem.

Mange i Kristiansand reagerte negativt på at politiet lot nazi-demonstrasjonen få gå i fred i de lørdagstravle gågatene.

Blant dem var Una Helene Opsal og Chantal Smeland som hadde møtt opp med regnbueflagg.

Også bystyrerepresentant Mira Svartnes Thorsen fra De Grønne reagerer på at politiet ikke grep inn.

Nazister demonstrerte ulovlig i Kristiansand uten at politiet stoppet det.

KRITISK: Mira Svartnes Thorsen synes det var utidig at nynazistene fikk demonstrere i fred. Hun får følge av Chantal Smeland og Una Upsal.

SoMe-protester

På sosiale medier har flere reagert på at politiet lot demonstrasjonen få gå i fred i travle gågater midt under lørdagshandelen i sørlandsbyen.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold