Plastposeprodusent glad for poseavgift

Daglig leder hos plastposeprodusenten Serviteur Bygland forstår godt miljøavgiften som innføres på bæreposer.

Serviteur Bygland AS

Serviteur Bygland produserer omtrent 25 millioner poser i året.

Foto: Privat

Svein Arne Haugen

Svein Arne Haugen, daglig leder for Serviteur Bygland AS

Foto: Privat

– Det er jo ingen fordel for oss, men jeg forstår det. Vi bruker flere poser enn vi strengt tatt trenger, sier Svein Arne Haugen, daglig leder for Serviteur Bygland AS.

Han reagerer ikke voldsomt på at de borgerlige partiene innfører en miljøavgift på 1,50 kroner per bærepose neste år.

Poseavgiften er en del av miljøpakken som Fremskrittspartiet måtte svelge for å få sentrumspartiene med på kuttene i bensin- og bilavgifter.

Klarer seg trolig like godt

Serviteur Bygland produserer omtrent 25 millioner poser i året, og Haugen vet ikke hvilke konsekvenser den nye miljøavgiften vil få for deres produksjon.

– Hvor mye dette vil si for oss er uklart, for vi produserer jo en ganske liten andel av forbruket i Norge. Det kan godt være vi kan konkurrere godt også med en slik avgift.

– Avgiften slår jo likt ut for alle, så den fører ikke til konkurransevridning innen vårt marked, sier Haugen.

– Må redusere forbruket

Han er fornøyd med at både papir- og plastposene får økt avgift, ettersom begge posetypene belaster miljøet. Og han synes det er helt greit med den nye miljøavgiften.

– Vi trenger jo en del poser til å bære i, og plastposen brukes ofte flere ganger. Den brukes til å bære varene hjem, så kanskje til gymtøy eller lignende, og så til å bære søpla ut i. Det antallet poser man trenger til dette formålet kommer vi til å bruke uansett.

– De posene vi bruker ekstra, som vi til slutt må hive i restavfallet, det er de posene vi må prøve å bli kvitt. Vi må prøve å redusere forbruket, og det har jeg stor forståelse for, sier Haugen.