NRK Meny
Normal

Overgrepsmottak øker bemanningen i festivalsesongen

I forkant av sommerens festivaler setter overgrepsmottaket ved Sørlandet sykehus inn ekstra ressurser. Også arrangørene tar sine forholdsregler.

Palmesus 2015

Sommer er høytid for festivaler, og både arrangører og overgrepsmottak tar forholdsregler.

Foto: Tor Saltrøe/NRK

– Vi forbereder oss på at det kan komme flere pasienter i sommer. Vi vil heller ha et godt mottak enn å stille uforberedt, sier sykepleier og koordinator ved mottaket, Marie Dahl Gundersen.

Erfaringsmessig øker behovet for hjelp i festivalsesongen, ifølge Gundersen. Derfor oppbemanner Sørlandet sykehus sitt døgnåpne overgrepsmottak i Kristiansand når festivalsesongen setter inn.

Sørlandet har avlet store festivaler som Quartfestivalen, Hovefestivalen, Palmesus og Skral festival. Hver sommer kommer titusenvis av tilreisende til landsdelen for å oppleve sol, skjærgård og slagere.

Men tettheten av festivalgjengere har erfaringsmessig også langt mer alvorlige konsekvenser.

Tar forholdsregler

– Vi ser det er en økning henvendelser bare på de få sommermånedene. Festivaler og konserter gjør at folk er mer ute, og det ser vi kan føre til en økning i overgrep, sier hun.

Marie Dahl Gundersen

Sykepleier og koordinator ved mottaket, Marie Dahl Gundersen. Siden mottaket åpnet for tre måneder siden har de mottatt om lag 30 akuttsaker. Det er en kraftig økning fra fjorårets totaltall på 52.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

På overgrepsmottaket er det både leger, sykepleiere og personell som tar hånd om de som kommer – også i festivalsesongen.

– Jeg er spent. Vi bemanner ekstra når vi trenger det slik at vi er godt rustet til å ta vare på dem som kommer, sier Gundersen.

Hun understreker viktigheten av å melde fra om seksuelle overgrep, uavhengig av om det er gått timer eller dager siden hendelsen.

Palmesus-sjef: – Bedre å være føre var

Festivalsjef for Palmesus-festivalen, Leif Fosselie, roser overgrepsmottaket for å sette inn ekstra ressurser.

– Det synes jeg absolutt er smart. Det er mye bedre å være føre var enn å håndtere slike episoder i etterkant.

Leif Fosselie

Festivalsjef for Palmesus i Kristiansand, Leif Fosselie.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Fosselie opplyser at Palmesus i likhet med overgrepsmottaket øker fokus på faren for overgrep.

– Vi gjør det vi kan for å forebygge og aksjonere dersom det skulle skje noe. Vi har et eget team med leger og helsepersonell, og vi har tett samarbeid med sykehus og politi.

I år er Palmesus utsolgt for femte året på rad. 13 000 mennesker ventes på Bystranda i Kristiansand.

– Palmesus og andre festivaler har unormalt mange mennesker samlet på ett sted. Kombinert med alkohol forekommer denne type hendelser oftere, sier Fosselie.

Palmesus 2014

Palmesus skjerper sikkerheten for å forebygge uønskede hendelser. Her fra 2014.

Foto: Pål Tegnander / NRK