Visste knapt hva trening var: Nå skal hun pigge seg gjennom Oslo Maraton

Hege Yttri fra Lista i Vest-Agder har ryggmargsbrokk og var «lenket» til rullestolen. Lørdag deltar hun i Oslo Maraton sammen med 25.000 deltakere.

I morgen skal rundt 25 tusen mennesker løpe Oslo Maraton. En av deltakerne er 27 år gamle Hege Yttri fra Lista. For ett år siden visste hun knapt hva trening er.

NETT-TV: I morgen skal rundt 25 tusen mennesker løpe Oslo Maraton. En av deltakerne er 27 år gamle Hege Yttri fra Lista.

For ett år og tretti kilo siden hadde Hege Yttri ikke drømt om noen gang å være med på et idrettsarrangement i det hele tatt.

– Da var jeg ei lat jente som kjedespiste en del og satt mye foran tv'en store deler av dagen, sier Hege.

Matforgiftning gav sparket hun trengte

Hun er født med ryggmargsbrokk og må sitte mye i rullestol. En matforgiftning i Syden startet vekttapet. Det var sparket hun trengte for en livsstilsendring.

– Jeg brukte rullestolen som unnskyldning. Jeg ser jo nå at det var en løgn å bruke rullestolen som en unnskyldning, for hvis du vil så kan du, sier hun.

Nå har hun gått fra å være en inaktiv sofagris til å bli en superaktiv treningsfreak.

Lørdag pigger hun seg gjennom Oslos gater på rullestolen.

Hege Yttri og Elisa Egeland

Hege Yttri med sin hennes personlige trener Elisa Egeland trener mot Oslo Maraton.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

– Hun ble sterkere og tøffere

Heges voldsomme iver motiverte også hennes personlige trener.

– Jeg tenkte: vi må ha med oss Hege til Oslo Maraton. Og Hege sa, ja, det er jeg med på. Og siden da har hun bare jobbet mot det målet, blitt sterkere og sterkere og tøffere og tøffere, sier trener Elisa Egeland.

Selv tror Hege at det meste er mulig.

– Jeg klarer mer, blir ikke så sliten. Dessuten har jeg fått mer guts til å prøve ting, for jeg vet at det er mulig, sier hun.

– Dette livet kan ikke sammenlignes med det jeg hadde før, legger hun til.

– Se mulighetene

Trener Egeland mener mange andre bør se mulighetene istedenfor begrensningene.

– Hege er et forbilde for mange. Hun viser at det er mulig å ta tak og komme seg i form, selv om utgangspunktet ikke er det beste, sier hun.