NRK Meny
Normal

Terrortrusselen: Økt vakthold på Canal Street

Canal Street i Arendal styrker vaktholdet på festivalen etter terrortrusselen mot Norge. Color Line og Dyreparken forholder seg til politiets råd.

Canal Street

Fra Canal Streets konsert onsdag på Lille Torungen fyr. Nå trapper festivalledelsen opp sikkerheten rundt festivalen.

Foto: David Bjåland / NRK

Festivalledelsen på Canal Street hadde et møte med politiet klokken 13. Der gikk de gjennom det som er kjent om trusselen, og planer for sikkerheten ved festivalen.

– Vi skjerper sikkerheten hos oss etter det som har kommet frem i dag. Vi gjennomfører festivalen som normalt, men tar på alvor det som myndighetene sier om å være årvåkne og høyne sikkerheten der store folkemengder er samler, sier festivalsjef Mats Aronsen i Canal Street.

– Mer synlig politi

– Vi kommer til å ha tett kontakt med politiet og det vil være en god del mer synlig politi i dag og de neste dagene på festivalområdet enn det som var planen, sier Aronsen.

Dyreparken i Kristiansand vil følge de råd de får fra politiet.

– Vi har vært i kontakt med politiet og venter på svar fra dem om hvordan vi skal forholde oss til terrortrusselen mot Norge, sier Reidar Fuglestad, konsernsjef i Dyreparken Utvikling AS.

– Vi har gode beredskapsplaner, og beredskapsgruppa vår vil ha en gjennomgang snarlig. Vi vil også rådføre oss med andre på Sørlandet som har økt beredskapet, sier Fuglestad.

Politi på kaia i Kristiansand

Politi på kaia i Kristiansand torsdag formiddag.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Politiet har sagt at bevæpnet politi være tilstede på alle flyplasser og tollstasjoner i Norge. I Kristiansand er bevæpnet politi på plass på Kjevik og på kaia i Kristiansand.

– Vi er fortsatt på sikkerhetsnivå én. Men vi har skjerpet overvåkningen på havna betraktelig i dag. Vi håndterer reglene streng, og slipper absolutt ingen inn forbi sperringene våre i dag som ikke har noe der å gjøre, sier assisterende havnedirektør Thomas Granfeldt.

– Min store frykt er at publikum skal bli redde

En risiko og sårbarhetsanalyse for Kristiansand kommune nevner flere potensielle terrormål. Blant annet Kilden og Dyreparken.

– Et hvert sted kan strengt tatt være et terrormål, men vi har ikke noe oppfordring til folk om å unngå noen spesielle steder, sier fungerende stabssjef i Agder politidistrikt Ingrid T. Mæhre til NRK.

Selv går hun ikke rundt og er redd for at det skal skje noe på Sørlandet selv om hun tar trusselvurderingen på alvor.

– Det er ikke noe mer grunn å være redd her enn noe annet sted i landet, sier hun.

Politiet på Agder satte ut væpnet politi på kaia og på Kjevik etter pålegg fra Politidirektoratet i går kveld.

– Min store frykt med dette er at publikum skal bli redde. Det er det ikke grunn til. Jeg hadde ikke vært bekymret for å gå i Dyreparken med mine barn, eller deltatt «Sommer på torvet» i Kristiansand i kveld. Jeg hadde heller ikke vært bekymret for å fly, sier Mæhre.

Hun sier likevel at folk generelt bør vise en årvåkenhet på grunn av trusselvurderingen som PST har kommet med.

– Dersom du legger merke til unormale ting. For eksempel at du ser at noen setter fra seg en bag. Meld fra om magefølelsen sier at dette er mistenkelig, sier Mæhre.

– Vær årvåkne

Politiet la torsdag ettermiddag ut følgende melding på sine nettsider:

«På bakgrunn av trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste vil politiet fortløpende vurdere råd til befolkningen. Rådene vil bli oppdatert så snart politiet får informasjon som tilsier det.»

  • På nåværende tidspunkt er det derfor ingen grunn til å anbefale folk å ta spesielle forholdsregler. Vi ber likevel folk være årvåkne.
  • Ser du noe mistenkelig, ring politiet på telefon 02800. Ved akutte hendelser, ring 112.
  • Når det gjelder arrangementer, så er politiet lokalt i dialog med en rekke arrangører og objekteiere blant annet med tanke på vakthold. Dette er vurderinger som gjøres av lokalt politi i samarbeid med arrangør.

Viktig å forklare

Justis- og beredskapsdepartementet, politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gikk torsdag formiddag ut med informasjon om en terrortrussel mot Norge.

– Det handler mye om å sende et budskap til terroristene om at de kommer til å mislykkes. Det sender også et budskap til publikum at de skal være årvåkne, varsle om de ser noe mistenkelig. Det er viktig også å forklare publikum hvorfor man ser mye væpnet politi ute, sier forsker Tore Bjørgo i Politihøgskolen i Oslo

Politi på Kristiansand havn

Politi på Kristiansand havn sjekker passasjerene som ankommer Norge fra Danmark.

Foto: Håkon Eliassen / NRK