Hopp til innhold

Obama vs. Ugland

USAs president Barack Obama har brukt Ugland-gruppens hus på Cayman-øyene som et skrekkeksempel på hvordan skatteparadis fungerer.

Barack Obama

USAs president, Barak Obama, utfordrer amerikanske multinasjonale selskaper i et forsøk på å tette smutthullene som skatteparadiser representerer. Det skal sikre 130 milliarder kroner årlig i økte skatteinntekter, ifølge Dagens Næringsliv.

Foto: YURI CORTEZ / AFP

Obama vil tette smutthullene i amerikansk lovgiving og hindre at amerikanske selskaper flytter penger til skatteparadis, skriver Dagens Næringsliv.

Skipsreder Knut Aksel Ugland i Ugland-gruppen synes ikke det er særlig hyggelig å bli trukket inn i amerikansk politikk på denne måten.

- Det er selvfølgelig ikke hyggelig å bli blandet inn i negative oppslag og en negativ kampanje for Cayman, men ellers står vi jo utenfor det som skjer her, sier Ugland til NRK.

- Den største skattesvindel i verden

Ugland sier det er advokatfirmaet Maples and Calder som er den største leietakeren, men i tillegg til det er det 18 000 selskaper som har adresse i samme bygget - derav 8 000 amerikanske. Det er dét som har fått Barack Obama til å bruke huset som eksempel og kaller det "a house of shame" - skammens hus.

- Enten er dette verdens største bygning, eller så er det den største skattesvindelen i verden og jeg tror det amerikanske folket vet svaret, har president Obama sagt.

- Nå er vel det også en sannhet med modifikasjoner, for de som har investert i disse selskapene på Caymen, har fulgt amerikanske lover. De har investert i et selskap på Caymen og driver antagelig business fra sine selskaper der, og når pengene blir tatt ut igjen, blir de tatt tilbake til USA, hvor de blir beskattet, sier Knut Aksel Ugland.

- Så du er uenig i det skatteforslaget som Obama nå legger fram?

- Ja, det er jeg for så vidt, for jeg tror dette er med på å skaffe amerikanske selskaper større muligheter for å kunne investere. Og blant annet 40 av verdens 50 største baker har også kontor på Caymen. Jeg ser ingenting galt i dette, men jeg er redd dette blir en populistisk måte å legge fram ting på, fra Obamas side.

Vet ikke hvem som leier

Når det gjelder Barack Obamas påstand, om at det er 18 000 postbokselskaper som har adresse i Ugland House i Georgetown på Cayman-øyene, sier Ugland at de i Grimstad ikke har oversikt over hvem som leier der.

- Vi har ikke kontroll over hvem som leier, bortsett fra at vi selvfølgelig vet hvem hovedeieren er, og det er øyas største advokatfirma. Det følger selvfølgelig de lovene som gjelder på Cayman og internasjonale lover, sier Ugland.

- Det er ikke hver dag at en bygning som administreres fra Grimstad trekkes inn i amerikans politikk?

- Nei, det er det ikke, og det er ikke hyggelig for oss.

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,57 kr
Dyrest kl. 19 0,59 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,2 kr 25 min.
  • Dusje 2,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %